Mainos

YK: Maailman hiv-arvio pudonnut

Maailman hiv-tilanne ei olekaan YK:n tuoreimman arvion mukaan aivan niin synkkä kuin on arveltu. Arviota muutti erityisesti Intian hiv-tilanteen tarkentuminen.

YK on pudottanut arviotaan hi-viruksen kantajien lukumäärästä. Maailmanjärjestön raportin mukaan hiv-potilaita on maailmanlaajuisesti noin 33 miljoonaa, kun taas aiemmin määräksi on arvioitu 40 miljoonaa.

Tuntuva pudotus on seurausta etenkin arvion pienenemisestä Intiassa. YK katsoo nyt, että Intiassa hiv-taudinkantajia on 2,5 miljoonaa, eli vain puolet viimevuotisesta arviosta.

YK:n aids-järjestön Unaidsin mukaan uusi raportti tarkentaa kuvaa aids-epidemiasta, mutta osoittaa samalla, että aitoa edistystä taudin taltuttamisessa on saavutettu.

- Ilman epäilyksen häivää alamme vihdoin nähdä tehdyn työn tuloksia. Uusien hiv-tapausten määrä ja kuolleisuus ovat laskeneet. Kuitenkin edelleen joka päivä 6800 ihmistä saa tartunnan ja 5700 kuolee aidsiin, joten ponnisteluja on lisättävä, sanoi Unaidsin johtaja Peter Piot.

Afrikka edistyy, Aasia taantuu

Aids on koetellut ja koettelee yhä raskaimmin Afrikkaa, ja etenkin Saharan eteläpuolista osaa. Unaidsin mukaan Afrikassa on kuitenkin tapahtunut viime vuosina myönteistä kehitystä, ja uusien tautitapausten määrä alueella on laskussa.

Tästä huolimatta kaksi kolmasosaa uusista tartunnoista kertyy edelleen juuri eteläisestä Afrikasta. Sen sijaan Aasiassa kehityssuunta on vastakkainen.

Esimerkiksi Vietnamissa hiv-potilaiden määrä on kaksinkertaistunut vuosina 2000-2005, ja Indonesia kärsii maailman nopeimmin leviävästä aids-epidemiasta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.