Mainos

YK kuulee Yhdysvaltoja kidutuksesta

Vankien epäinhimilllisestä kohtelusta Yhdysvaltain pidätyskeskuksissa ovat raportoineet muun muassa ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International.

YK:n kidutuksen vastainen komitea on aloittanut Genevessä kuulemiset, joiden tarkoituksena on selvittää, onko Yhdysvallat syyllistynyt vankien epäinhimilliseen kohteluun ja kidutukseen.

Komitea selvittää vankien kohtelua Yhdysvaltain pidätyskeskuksissa muun muassa Afganistanissa, Irakissa ja Kuubassa.

Vankien epäinhimillisestä kohtelusta ovat raportoineet ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch sekä Amerikan kansalaisoikeusliitto ACLU. Kansalaisjärjestöjen edustajia kuultiin tänään.

Kymmenjäsenisen, lakiasiantuntijoista koostuvan paneelin on määrä huomenna ristikuulustella suurta Yhdysvaltain delegaatiota, johon kuuluu edustajia muun muassa sisäministeriöstä, puolustusministeriöstä ja maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavasta ministeriöstä. Kuulemisen on määrä jatkua maanantaina.

Kyseessä on Amnestyn mukaan ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat on komitean kuultavana sitten syyskuun 11. päivän terrori-iskujen vuonna 2001. Human Rights Watch haluaisi komitean myös käsittelevän puhtaasti Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan kuuluvia asioita, kuten kuolemantuomioita tappavilla ruiskeilla. Järjestön mukaan teloitustapa on julma ja epäinhimillinen.

Komitean on määrä julkaista työnsä tulokset 19. toukokuuta.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.