Mainos

YK: Itä-Timorin taistelut vaarantavat vaalit

YK varoitti myöhään eilen, että se ei voi järjestää äänestystä Itä-Timorin tulevaisuudesta jolleivat väkivaltaisuudet Portugalin entisessä siirtokunnassa lopu. Viikon aikana ainakin 25 ihmistä on tapettu Itä-Timorissa.

-Äänestystä ei tietenkään ole mahdollista järjestää väkivaltaisessa ilmapiirissä, sanoi YK:n Itä-Timorin välittäjä Jamsheed Marker neuvoteltuaan Itä-Timorin oppositiojohtajan Jose Ramos-Hortan kanssa New Yorkissa.
Markerin mukaan väkivallattomuus on edellytys vaalien järjestämiselle.

-Olemme kertoneet tämän kaikille osapuolille, erityisesti Indonesian hallitukselle, ja he ovat siitä tietoisia, Marker huomautti.
Indonesian ja Portugalin ulkoministerit saapuvat New Yorkiin 21. huhtikuuta sopiakseen ehdotuksesta Itä-Timorin itsehallinnosta, jonka alueen asukkaat saavat kansanäänestyksessä hyväksyä tai hylätä. Jos itsehallintosuunnitelma hylätään kuten on uumoiltu, Indonesia on tarjonnut itsenäisyyttä 800 000 asukkaan Itä-Timorille. Indonesia valtasi alueen 1975 mutta YK ei ole hyväksynyt alueen liittämistä Indonesiaan.

Laaja mielenosoitus

Tuhannet itätimorilaiset osoittivat tänään mieltään Indonesian hallinnon puolesta vastustaakseen itätimorilaisen sissijohtajan Xanana Gusmaon kehotusta aseellisen itsenäisyystaistelun jatkamisesta, kertoivat viestimet.

Keihäin ja kotikutoisin asein varustautunut 2500 ihmisen joukko kokoontui aamulla Viquequeen vajaan sadan kilometrin päässä Itä-Timorin pääkaupungista Dilistä. Indonesian hallitus vaati eilen Gusmaota perumaan kehotuksensa aseellisen taistelun jatkamisesta.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.