YK aloitti uusien Irak-päätöslauselmaehdotusten käsittelyn

YK:n turvallisuusneuvosto on keskustellut yöllä kahdesta vastakkaisesta ehdotuksesta uudeksi Irak-päätöslauselmaksi.

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli yöllä kahta uutta Irak-päätöslauselmaehdotusta.

YK:n turvallisuusneuvosto on keskustellut yöllä kahdesta Irakia koskevasta päätöslauselmaehdotuksesta suljetussa istunnossaan.

Toisen ehdotuksen takana ovat Yhdysvallat, Britannia ja Espanja, toisen taas ovat laatineet Ranska, Saksa ja Venäjä. Yhdysvaltojen esittämässä päätöslauselmaluonnoksessa sanotaan, että Irak ei ole käyttänyt viimeistä tilaisuuttaan aseistariisuntaan.

YK:n turvallisuusneuvosto aikoo keskustella ehdotuksista seuraavan kerran torstaina. Sillä aikaa Yhdysvallat pyrkii saamaan turvallisuusneuvoston enemmistön oman päätöslauselmansa taakse. Tehtävä on kuitenkin vaikea, sillä YK:n turvallisuusneuvoston viidestätoista jäsenestä 11 kannattaa asetarkastusten jatkamista edelleen.

Yhdysvallat on todennut, että jos turvallisuusneuvosto ei hyväksy sen päätöslauselmaehdotusta, niin ainoa jäljelle jäävä diplomaattinen ratkaisukeino Irakin kriisiin on presidentti Saddam Husseinin poistuminen maasta.

Syyria äänestää päätöslauselmaa vastaan



Syyria aikoo äänestää Yhdysvaltain johtaman liittouman uutta Irak-päätöslauselmaa vastaan YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoi maan varapresidentti Abdel-Halim Khaddam uutistoimisto Reutersille tänään.

-Millekään uudelle päätöslauselmaluonnokselle ei ole perusteita; asetarkastajat tekevät työtään päätöslauselma 1441:n toimeenpanemiseksi, Syyrian varapresidentti sanoi sitoutumattomien maiden huippukokouksen yhteydessä Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa.

Syyria aikoo Khaddamin mukaan "luonnollisesti" äänestää Yhdysvaltojen esittämää päätöslauselmaluonnosta vastaan.

Syyria on yksi turvallisuusneuvoston kymmenestä vaihtuvasta jäsenestä. Sillä ei ole viiden pysyvän jäsenen nauttimaa veto-oikeutta, mutta toisaalta päätöslauselma tarvitsee hyväksytyksi tullakseen vähintään yhdeksän puoltoääntä.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

(Huomenta Suomi 25.02.2003)

(Huomenta Suomi 25.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat