Mainos

YK: Aidsin leviäminen jatkuu

Kaikista maailman hiv-tartunnoista kaksi kolmesta on Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. YK:n raportin mukaan alueen aikuisväestöstä 5,9 prosentilla on hi-virus, kun keskiarvo globaalisti on yhden prosentin luokkaa.

Hi-virustartunnat ja aids leviävät hellittämättä maailmassa ja yhä useammin tautiin sairastuvat naiset, todetaan tuoreessa YK-raportissa.

Tänä vuonna tartunnan saa noin 4,3 miljoonaa ihmistä, ja tautiin kuolee 2,9 miljoonaa ihmistä. Kahden vuoden takaisista tartuntamääristä kasvua on 2,6 miljoonaa. Kaikkiaan maailmassa on tällä haavaa 39,5 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta.

Päivittäin tartunnan saa 11 000 ihmistä, joista 40 prosenttia on 15-24-vuotiaita. Ja yhä useammin tartunnan saaja on nainen, sanoo YK:n aids-järjestö UNAIDS.

- Maailmanlaajuisesti ja kaikilla alueilla yhä useampi aikuinen nainen elää hi-viruksen kanssa, järjestö totesi vuosittaisessa katsauksessaan.

Yhteensä 17,7 miljoonalla naisella on nykyisin hiv-tartunta, ja vuoteen 2004 verrattuna heitä on siis yli miljoona enemmän.

Saharan eteläpuoleinen Afrikka pahinta aluetta

Alueellisesti tartunnat ovat lisääntyneet nopeimmin entisissä neuvostotasavalloissa sekä Keski- ja Kaakkois-Aasiassa.

Itäisessä Euroopassa ja Keski-Aasian maissa uusia tartuntoja oli tänä vuonna arviolta 270 000 eli 70 prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Suurin osa nuorista 15-24-vuotiaista aids-tapauksista on Venäjällä ja Ukrainassa, todetaan raportissa. Kummassakin maassa tartunnat saadaan yleisimmin likaisista neuloista.

Ukrainassa tautitapauksia on YK:n arvion mukaan 377 000, vaikka hallituksen tilastoissa heitä on "vain" 97 000. Venäjällä sairastuneita on 940 000, heistä neljä viidestä on 15-30-vuotiaita.

Keski-Aasiassa tilanne on pahin Uzbekistanissa, jossa tietoon tulleiden tartuntatapausten määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2001 alkaen. Viime vuonna Uzbekistanissa oli 31 000 hiv-tartunnan saanutta.

Saharan eteläpuoleinen Afrikka kantaa kuitenkin edelleen vitsauksen pahimmat tuhot. Kaikista maailman tartunnoista kaksi kolmesta on siellä. Alueen aikuisväestöstä 5,9 prosentilla on hi-virus, kun keskiarvo globaalisti on yhden prosentin luokkaa, YK toteaa.

Kaikista Saharan eteläpuoleisen Afrikan tartunnoista 59 prosenttia on naisilla.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.