Israel julkaisi videon "laajennetuista sotatoimista", Netanjahu ennakoi pitkää ja vaikeaa sotaa – MTV seurasi Israelin ja Hamasin sotaa

Israel julkaisi videon "laajennetuista sotatoimista" Gazassa 1:47
Israel julkaisi videon "laajennetuista sotatoimista" Gazassa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa lauantaina 28. lokakuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

  • Israel sanoi perjantaina "laajentavansa" Gazan sotilasoperaatioita
  • Yhteydet Gazaan ovat laajalti poikki
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1 400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa 7 700 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 28.10.)
  • Israel: Hamasilla yli 200 panttivankia Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Sunnuntaina 28.10.2023 seuranta löytyy täältä.

23.34: Hamas ei ole suinkaan kokonaan lamaantunut, kertoo Israelissa oleva MTV:n toimittaja

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on tänään lauantaina ollut Gazan rajan lähellä. Jerusalemiin palannut Nurminen kertoi Kymmenen uutisissa päivän tapahtumista.

– Siellä on todellakin käynnissä maahyökkäys. Se kävi selväksi, Nurminen toteaa.

Nurmisen mukaan tykistötuli oli jatkuvaa, ilmasta tuli iskuja ja myös kaupunkisotaa käytiin, sillä konetuliaseiden ääniä kuului jatkuvasti.

Kokonaan Hamas ei ole vielä lamaantunut.

– Tuossakin paikassa, jossa itse olin, lähti useampia raketteja kohti israelilaisia asutuskeskuksia, Nurminen kertoo.

MTV Uutiset Israelissa: Netanjahu valmistelee kansaansa pitkään sotaan 2:30
MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen summasi päivän tapahtumia Kymmenen uutisissa.

21.58: Israel julkaisi videon laajennetuista sotatoimista

Israelin puolustusvoimat on julkaissut videon "laajennetuista sotatoimista" Gazan kaistalla. 

Videolla näytetään muun muassa panssarivaunuja, tykistön tulistusta ja ilmaiskuja. MTV Uutiset ei ole pystynyt varmistamaan videoiden kuvauspaikkaa tai -aikaa. Operaatioiden sanotaan tapahtuvan Gazassa. 

Lauantaina illalla Israelin pääministerin Benjamin Netanjahu kutsui maahyökkäystä sodan toiseksi vaiheeksi. 

Gazassa ei ole nähty merkkejä Israelin maavoimien massahyökkäyksestä, Reuters kertoo. Gazaan perjantai-iltana lähetetyt joukot ovat kuitenkin edelleen Gazassa. 

Israel julkaisi videon "laajennetuista sotatoimista" Gazassa 1:47
Katso Israelin puolustusvoimien julkaisema video. 

21.02: Netanjahu kommentoi sotatilannetta

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, että maaoperaatio Gazassa on sodan toinen vaihe. 

Hän kehottaa siviilejä siirtymään turvallisimmille alueille. Varoitukset saattavat kaikua kuuroille korville, sillä verkkoyhteydet ovat laajalti katkaistua Gazassa.  

Netanjahun mukaan sodasta Gazassa tulee vaikea ja pitkä. 

Hän sanoo Israelin kääntävän jokaisen kiven, jotta Hamasin hallussa olevat panttivangit saadaan palautettua. Heitä on kerrottu aiemmin olevan pari sataa.

Netanjahu sanoo, että heitä sotarikoksista syyttävät ovat tekopyhiä. 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi aiemmin tänään, että Turkki aikoo liittolaistensa kanssa kertoa koko maailmalle, että Israel on sotarikollinen.

20.14: Gazan lähellä oleva MTV:n toimittaja: Tauotonta tulitusta

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on tällä hetkellä lähellä Gazan rajaa, Sderotin kylässä Israelissa. 

Seitsemän uutisissa Nurminen kertoi tulituksen olleen kiivasta iltapäivästä saakka, kun hän saapui paikalle.

– Tässä on ollut täysin tauotonta tykistötulta ja ilmaiskuja tuosta iltapäivä kello kolmesta lähtien, kun olen täällä itse paikan päällä ollut.

Nurmisen mukaan Gazan rajoilla pimeydessä on tankkeja ja Israel ampuu myös mereltä päin.

– Koko ajan yllä pörrää hävittäjiä, Nurminen sanoo.

Katso alta Nurmisen raportti Gazan rajalta.

MTV Uutisten toimittaja päivystää lähellä Gazan rajaa – "Tauotonta tulitusta" 2:10
MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoi Seitsemän uutisissa tämänhetkisestä tilanteesta Gazan rajan läheisyydestä.

19.45: Israelin armeija siirtymässä uuteen vaiheeseen, sanoo sotilaspäällikkö

Israelin armeija on siirtymässä uuteen vaiheeseen sodassa Hamasia vastaan Gazassa, kertoo yleisesikunnan päällikkö Herzi Halevi.

– Tässä sodassa on vaiheita, ja tänään siirrymme seuraavaan vaiheeseen. Joukkomme toimivat tällä hetkellä maastossa Gazan kaistalla, Halevi kertoi televisiossa. (Reuters)

19.18: Hamas vaatii Israelilta palestiinalaisvankien vapauttamista vastineeksi panttivangeista

Äärijärjestö Hamas vaatii Israelia vapauttamaan kaikki palestiinalaisvangit vastineeksi ottamiensa panttivankien vapauttamisesta. 

Asiasta kertoo Hamasin aseellisen siiven eli al-Qassam-prikaatien tiedottaja, joka esitti vaatimuksen Hamasin televisiokanavalla.

Israelilaisissa vankiloissa olevien palestiinalaisvankien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viime viikkoina. Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan määrä oli viikko sitten kasvanut yli 10 000:een. (STT)

18.30: YK:n rauhanturvaajien päämajaan Etelä-Libanonissa osunut tykistöammus

YK:n rauhanturvaajien päämajaan Naqurassa Etelä-Libanonissa on osunut tykistöammus, YK:n tiedottaja kertoo. Kyseessä oli jo toinen kerta, kun rauhanturvaajat joutuivat tulituksen kohteeksi Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisen sodan aikana.

Tiedottajan mukaan isku ei haavoittanut ketään mutta aiheutti vahinkoja.

YK kertoi selvittävänsä, kuka laukaisi ammuksen. Nimettömän pysytellyt libanonilainen armeijalähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että syyllinen olisi Israel. (STT)

18.05: Musk: SpaceX:n Starlink tukee Gazan viestintäyhteksiä

Miljardööri Elon Musk kertoo SpaceX:n Starlinkin tukevan viestintäyhteyksiä Gazassa sijaitsevien "kansainvälisesti tunnettujen avustusjärjestöjen kanssa". 

Musk kertoi asiasta vastauksessa viestipalvelu X:ssä Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsenelle Alexandria Ocasio-Cortezille, joka kritisoi yhteyksien katkaisemista.

Musk omistaa sekä SpaceX:n että viestipalvelu X:n, jossa hän kertoi asiasta.

16.25: Erdogan vaatii Israelia lopettamaan iskut Gazaan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut tänään Israelia lopettamaan iskut Gazaan.

– Israelin pommitukset Gazassa kiihtyivät viime yönä. Jälleen kerran niiden kohteena olivat naiset, lapset ja viattomat siviilit ja ne pahensivat meneillään olevaa humanitaarista kriisiä. Israelin on välittömästi päätettävä tämä hulluus ja lopetettava hyökkäys, Erdogan kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Erdoganin mukaan maa aikoo liittolaistensa kanssa kertoa koko maailmalle, että Israel on sotarikollinen.

– Teemme valmisteluja tätä varten.

Myös terroristijärjestö Hamasin sieppaamien panttivankien omaiset vaativat armeijalta selitystä läheistensä kohtalosta. Hamasin hallussa on yli 220 panttivankia.

– Kukaan sotahallintoon kuuluva ei ole vaivautunut tapaamaan perheitä ja selittämään yhtään mitään tai kertomaan, vaarantaako maaoperaatio Gazassa pidettävien 229 panttivangin hengen, omaisia edustava ryhmä kirjoitti.

Hamas kertoi lauantaina yrittävänsä löytää kahdeksan siepattua Venäjän ja Israelin kaksoiskansalaista vapauttaakseen heidät Venäjän pyynnöstä. Hamasin ja Venäjän välit ovat läheiset, eikä Venäjä ole länsimaiden tavoin luokitellut Hamasia terroristijärjestöksi. (STT)

16.08: YK: Tuhannet siviilit voivat kuolla, jos Israel aloittaa laajan maahyökkäyksen

Tuhansia siviilejä Gazassa uhkaa kuolema, jos Israel aloittaa laajan maahyökkäyksen alueelle, varoittaa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk. Hän perustaa arvionsa sodan tähänastisiin tapahtumiin ja alueen aiempiin sotiin.

Israel on kehottanut Gazan pohjoisosien asukkaita poistumaan alueelta hyökkäyksensä tieltä kaistan eteläosiin. Käytännössä kaikilla ei ole mahdollisuutta poistua Gazan pohjoisosista.

Israel on pommittanut aluetta kiivaasti viime yöstä lähtien. (STT)

15.19: Lavrov: "Israelin Gazan pommitukset kansainvälisen oikeuden vastaisia"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Israelin Gazan pommitukset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Hänen mukaansa ne uhkaavat aiheuttaa katastrofin, joka voi kestää vuosikymmeniä.

Lavrov esitti Moskovan toistaiseksi kriittisimmät kommentit Israelia kohtaan Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston Beltan haastattelussa. Asiasta uutisoi Reuters.

– Vaikka tuomitsemme terrorismin, olemme jyrkästi eri mieltä siitä, että terrorismiin voidaan vastata rikkomalla kansainvälisen humanitaarisen oikeuden normeja. Mukaan lukien voimankäyttö umpimähkäisesti sellaisia kohteita vastaan, joissa tiedetään olevan siviilejä, kuten panttivankeja, Lavrov sanoi. (Reuters)

14.34: Hamas: Israelin iskuissa Gazaan kuollut yli 7700 ihmistä

Israelin armeijan iskuissa Gazaan on kuollut yhteensä yli 7700 ihmistä, kertoo äärijärjestö Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriö. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomasta lähteestä. (STT)

12.26: Israel: Estimme ilmaiskun Libanonista ja iskimme takaisin

Israelin asevoimat kertoo pysäyttäneensä ilmaiskun Libanonista lennokillaan. Israel kertoo myös vastanneensa ilmaiskulla Libanonin iskupaikalle.

12.24: Hamas: Satoja rakennuksia tuhoutunut ja tuhansia koteja vaurioitunut Gazassa

Gazassa satoja rakennuksia on tuhoutunut Israelin iskuissa viime yönä, kertovat äärijärjestö Hamasin kontrolloiman alueen väestönsuojeluviranomaiset. Heidän mukaansa yhteensä tuhansia koteja on vahingoittunut Gazan pohjoisosassa.

Israelin armeija kertoi aikaisemmin iskeneensä 150 maanalaiseen kohteeseen Gazan alueen pohjoisosassa viime yön aikana.

Armeijan lausunnon mukaan iskut kohdistuivat "terroristien tunneleihin, maanalaisiin taistelutiloihin ja muuhun maanalaiseen infrastruktuuriin". Tämän lisäksi useita Hamasin terroristeja tapettiin".

11.22: Toimittaja väittää: Ennen pommituksia Gazassa levisi väite tulitauosta – "Se oli ansa"

Gazalainen toimittaja Hind Khoudary väittää viestipalvelu X:ssä, että ennen viime yön poikkeuksellisen suuriksi kuvailtuja iskuja Gazassa kerrottiin, että tulitauko alkaa kello 23.

Khoudary ei tarkentanut, kuka tulitaukoväitettä levitti tai kuinka laajalle väite tulitauosta levisi. 

– Se oli ansa, viime yö oli kuolettava, Khoudary kirjoittaa.

Middle East Eyelle työskentelevän Khoudaryn mukaan Gazan kaistalla kuuluu yhä räjähdyksiä.

YK:n yleiskokous vaati varhain lauantaina päätöslauselmassaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan.

Israelin armeija julkaisi kuvamateriaalia Gazan operaatioista 2:27
Israelin armeija julkaisi kuvamateriaalia Gazan operaatioista.       

11.02: Israel: Hamasin merivoimien komentaja on kuollut

Israelin armeija väittää tappaneensa viime yönä Hamasin merivoimien komentajan Rateb Abu Sahibanin.

Sahibani johti Hamasin yritystä hyökätä meriteitse Israeliin 24. lokakuuta, Israel väittää.

Aiemmin lauantaina Israel kertoi ilmaiskullaan tappaneensa Hamasin ilmavoimien komentaja.

Tietoja ei ole vahvistettu.

Räjähdys nostatti ilmaan mustaa savua Israelin ja Gazan rajalla lauantaina 0:26
Räjähdys nostatti ilmaan mustaa savua Israelin ja Gazan rajalla lauantaina.   
    

10.58: Israel: Myös merivoimat hyökänneet Hamasia vastaan

Israelin armeijan mukaan se hyökkäsi viime yönä myös merivoimillaan Hamasia vastaan.

Kohteina olivat Hamasin tarkkailuasemat, panssarintorjunta ja muut sotilaskohteet, Israel sanoo.

Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagarin julkaisi viestipalvelu X:ssä videon, jossa väitetysti näkyy merivoimien tulitusta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.54: Israelin armeija: Maajoukot etenivät Gazan pohjoispuolelle

Israelin armeija sanoo viime yönä "laajentaneensa" maaoperaatioita Gazassa ja sen maajoukkojen edenneen Gazan kaistan pohjoispuolelle.

Tiedottaja Daniel Hagarin mukaan Israelin armeija "etenee läpi sodan vaiheiden".

– Jalkaväki, panssarit, pioneerit ja tykistö osallistuvat operaatioon. Heitä tukee raskas tulitus, hän kertoo.

Israelin armeija väittää, ettei yksikään sen sotilas ole haavoittunut tai kuollut Gazan maahyökkäyksissä.

Armeija vahvisti tiedotustilaisuudessa jo sen aiemmin kertoman tiedon, jonka mukaan maavoimien sotilaita on yhä Gazassa.

Israel väittää sallivansa Gazaan rekkakuljetukset ruokaa, vettä ja lääkkeitä lauantain aikana.

10.43: MTV Jerusalemissa: Israelin maaoperaatio on alkanut "turvassa maailman silmiltä"

Jerusalemissa olevan MTV Uutisten toimittajan Niko Nurmisen mukaan "Israel pitää tällä hetkellä päällä melkoista tiedotuspimentoa".

– Voi sanoa, että ainakin asteittainen maaoperaatio on alkanut, Nurminen toteaa.

– Koordinoitua tykistötulta yhdistettynä ilmaiskuihin. Israelin maajoukot ovat yhä Gazassa tällä hetkellä. Tiedot perustuvat lähes täysin Israelin antamiin tietoihin, Nurminen sanoo.

10.13: WHO-pomo: Gazan haavoittuneita ei päästä evakuoimaan

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoo, ettei Gazassa haavoittuneiden evakuointi tai suojaan pääseminen ole nykyisissä olosuhteissa mahdollista. Kun kaikki yhteydet Gazaan ovat poikki, myöskään ambulanssit eivät pääse kaupunkiin apuun.

Ghebreyesusin mukaan WHO on menettänyt yhteyden henkilöstöönsä sekä sairaaloihin, lääkäreihin ja muihin humanitäärisiin yhteistyökumppaneihinsa alueella.

9.58: Israelin tiedottaja julkaisi videon panssareista Gazassa

Israelin armeijan tiedottaja Avichay Adraee on julkaissut viestipalvelu X:ssä videon, joka on väitetysti kuvattu Gazan kaistalla.

– Israelin armeijan maajoukot sotilastoimissa Gazan kaistaleen alueella, Adraee kirjoittaa.

Videolla näkyy runsaasti Israelin armeijan panssarikalustoa. Aiemmin lauantaina Israelin armeijan tiedottaja lausui uutistoimisto AP:lle, että sen joukot operoivat yhä Gazassa.

Israelilaismedia Times of Israelin mukaan Israelin armeijan joukot ovat yhä Gazassa. 

Israelin joukot ovat yön ja aamun aikana tunkeutuneet syvemmälle Gazaan kuin aiemmissa maahyökkäyksissä tällä viikolla, Times of Israel kirjoittaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.45: Al Jazeera: Israel pommittaa Pohjois- ja Etelä-Gazaa

Al Jazeeran toimittajan mukaan Israel pommittaa yhä Gazan kaistan pohjoispuolta.

Lisäksi Israel pommittaa Etelä-Gazan Rafahin kaupungin itäpuolella tykistöllään, Al Jazeera kirjoittaa. 

New York Timesin toimittaja puolestaan kertoo, että tykistön ampumisen ääniä kuuluu muutaman minuutin välein.

Gazassa räjähdyksiä näkyy tasaisesti, New York Times kirjoittaa.

Gazalaisen toimittajan Hind Khoudarymukaan perjantain ja lauantain välinen yö oli "kauhein, jonka olen koskaan kokenut elämässäni".

9.40: Israel väittää sallivansa avun kuljetukset Gazaan

Israelin armeija sanoo, että se aikoo antaa huomattavasti suuremman määrän humanitääristä apua kulkea Egyptistä Etelä-Gazaan.

Israel sanoo toivovansa, että ruoka, vesi ja lääkehuolto edesauttavat palestiinalaisten siirtymistä Pohjois-Gazasta alueen eteläosiin.

Israel on toistuvasti kehottanut gazalaisia siirtymään alueen eteläosaan.

9.35: Israelin armeija: Maajoukkomme ovat Gazassa

Israelin armeijan tiedottajan Nir Dinarin mukaan maan maajoukot toimivat yhä Gazan kaistaleen rajojen sisäpuolella. Dinar kertoi asiasta uutistoimisto AP:lle.

– Joukkomme toimivat Gazan sisällä aivan kuten ne tekivät eilenkin, Dinar muotoili.

8.37: Israelin ilmavoimat sanoo hyökänneensä 150 maanalaista kohdetta vastaan Gazassa

Israelin armeijan ilmavoimat sanoo viime yönä hyökänneensä noin 150 maanalaiseen kohteeseen Gazan kaistaleen pohjoispuolella.

Ilmavoimien mukaan hyökkäykset ”eliminoivat Hamasin taistelijoita ja tunneleita, maanalaisia tiloja ja muuta maanalaista terroristi-infrastruktuuria”.

Israel sanoo käyttäneensä hyökkäyksissä noin 100 sotakonetta, jotka ampuivat väitetysti satoja ohjuksia ja tuhosivat satoja kohteita.

8.04: Israel väittää Gazan suurinta sairaalaa Hamasin komentokeskukseksi – palestiinalaiset kiistävät väitteen

Israel väittää Gazan suurinta sairaalaa Hamasin komentokeskukseksi, mutta palestiinalaiset kiistävät väitteen.

Israelin armeija on CNN:n mukaan väittänyt, että Gazan kaistan suurimmassa sairaalassa, Al Shifassa sijaitsisi Hamasin merkittävä komento- ja valvontakeskus. CNN uutisoi väitteen vaikuttavan merkittävältä yritykseltä valmistella yleistä mielipidettä ennen suurta maahyökkäystä Gazassa.

Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari syytti Hamasia raketti-iskujen ohjaamisesta ja Hamasin operaatioiden johtamisesta sairaalarakennuksen alla olevista bunkkereista. Nämä liittyvät hänen mukaansa Hamasin Gazan kaupungin alle kaivamaan tunneliverkostoon.

7.56: Sadat vaativat tulitaukoa Gazaan mielenosoituksessa New Yorkissa

Satoja ihmisiä otettiin kiinni New Yorkissa perjantaina sen jälkeen kun he olivat ottaneet osaa kaupungin päärautatieaseman Grand Centralin tukkineeseen mielenilmaukseen, jossa vaadittiin välitöntä tulitaukoa Gazaan, kertoivat mielenilmauksen järjestäjät ja poliisi.

Viranomaisten ja poliisin antamat tiedot kiinniotettujen määrästä vaihtelivat. Poliisin mukaan kiinniotettuja oli noin 200, kun taas järjestäjien mukaan heitä oli yli 300.

Valtaosa mielenosoittajista kuului kaupungin juutalaisyhteisöön.

– Israelilaisten ja palestiinalaisten elämät ovat kietoutuneet yhteen, ja rauha voidaan saavuttaa ainoastaan oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja kaikkien vapauden avulla, kiteytti rabbi May Ye järjestäjien lausunnossa.

Mielenosoituksen järjesti Jewish Voice for Peace New York City -ryhmä, jonka mukaan siinä oli mukana tuhansia ihmisiä. Ryhmän mukaan kyseessä oli suurin kansalaistottelemattomuuden osoitus New Yorkissa kahteen vuosikymmeneen.

(STT)

7.55: Israel väittää tappaneensa Hamasin ilmavoimien komentajan

Israelin armeija väittää yhteistyössä maan tiedustelupalvelun kanssa tappaneensa Hamasin ilmavoimien komentajan Issam Abu Rakban.

Rakba oli Israelin armeijan tiedottajan Avichay Adraeen mukaan vastuussa muun muassa Hamasin miehittämättömistä lennokeista, ilmatiedustelusta ja ilmapuolustuksesta.

Adraeen jakoi iskusta kertovan julkaisun yhteydessä mustavalkoisen videon, jossa rakennus vaikuttaa tuhoutuvan pommituksen seurauksena.

Israelin väitteitä Rakban tappamisesta ei ole vahvistettu.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.36: YK vaati humanitaarista tulitaukoa Gazaan – Suomi äänesti tyhjää

YK:n yleiskokous vaati varhain lauantaina päätöslauselmassaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Päätöslauselman puolesta äänesti 120 maata. Vastaan äänesti 14 maata, ja 45 jäsenvaltiota, muun muassa Suomi, äänesti tyhjää.

YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole sitovia.

Israelin YK-suurlähettiläs Gilad Erdan parjasi YK:ta päätöksen jälkeen kovin sanoin ja kutsui päivää häpeälliseksi. Hän vannoi Israelin käyttävän kaikkia saatavilla olevia keinoja äärijärjestö Hamasia vastaan.

Hamas puolestaan oli tyytyväinen yleiskokouksen linjaukseen ja vaati sen välitöntä toimeenpanoa polttoaineen ja humanitaarisen avun toimittamiseksi siviileille.

Luonnoksessa tuomitaan kaikki palestiinalaisiin ja israelilaisiin siviileihin kohdistuva väkivalta, mutta Hamasia ei mainita.

Päätöslauselma synnytti jakolinjoja länsimaiden välille. Esimerkiksi Ranska äänesti lauselman puolesta, Suomi, Italia, Saksa ja Britannia pidättäytyivät äänestämästä ja Itävalta ja Yhdysvallat äänestivät sitä vastaan.

(STT)

7.30: Professori Juusola: "Lähipäivät näyttävät" mistä on kyse

Helsingin yliopiston Lähi-Idän tutkimuksen professorin Hannu Juusolan mukaan "Israel kiihdyttää iskuja merkittävästi" Gazassa.

Juusola kirjoittaa viestipalvelu X:ssä lähipäivien näyttävän, onko kyse laajemman maaoperaation alkamisesta pian vai pyritäänkö iskuilla lisäämään painetta tulitaukoneuvotteluihin.

– Lähipäivät näyttävät, Juusola toteaa.

Israelin eteläosissa nähtiin räjähdyksiä perjantai-iltana 2:08
Israelin eteläosissa nähtiin räjähdyksiä perjantai-iltana

7.18: YK:n järjestöt kertovat menettäneet yhteyden Gazaan

Useat YK:n järjestöt kertovat menettäneensä yhteyden Gazassa toimivaan henkilöstöönsä.

Tietoliikenne ja -puhelinyhteydet Gazassa ovat olleet Gazassa laajalti poikki eilisillasta lähtien.

Esimerkiksi maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että WHO on menettänyt yhteyden henkilöstöönsä sekä sairaaloihin, lääkäreihin ja muihin humanitäärisiin yhteistyökumppaneihinsa alueella.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.09: Reuters: Israelin armeija ei takaa Gazassa olevien toimittajien turvallisuutta

Israelin armeijan on kertonut kansainvälisille uutisorganisaatioille, ettei se voi taata Gazassa toimivien toimittajien turvallisuutta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Israelin armeijan mukaan se kohdistaa iskunsa ”kaikkeen Hamasin sotilaalliseen toimintaan Gazassa”, eikä näin ollen ”voi turvata toimittajien terveyttä”.

Samassa yhteydessä Israel jälleen painotti, että Hamas tahallisesti sijoittaa sotilaskohteita siviilien ja journalistien läheisyyteen.

SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski kommentoi Gazan tilannetta 3:22
SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski kommentoi Gazan tilannetta.

6.57: Yhdysvaltalaisviranomaiset medialle: Maahyökkäys näyttää alkavan

Israelin armeija kuvaili eilen illalla "laajentavansa" sotilasoperaatioitaan Gazassa.

Kahden CBS Newsin haastatteleman yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan tämä näyttää tarkoittavan maahyökkäyksen alkua. 

Samalla he kuitenkin painottivat, ettei operaation mittakaava ole selvillä.

6.48: Israelin ja USA:n puolustusministerit keskustelleet

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant on keskustellut uudelleen Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin kanssa. 

Pentagonin mukaan puolustusministerit keskustelivat Israelin sotilasoperaatioista Gazan kaistalla.

Yhdysvaltain mukaan Austin korosti siviilien suojelemisen tärkeyttä.

5.47: Hamas: "Vastaamme täydellä voimalla" 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Hamas sanoi lauantaina, että sen joukot Gazassa ovat valmiita vastaamaan Israelin hyökkäyksiin "täydellä voimalla". 

Isreal aloitti laajemman ilma- ja maahyökkäyksen Gazan kaistalle myöhään perjantai-iltana. Hamas on aiemmin kertonut sen ja Israelin joukkojen yhteenotosta Israelin rajan läheisyydessä Israelin ilmoitettua laajentavansa "operaatiotaan".

5.17: Kaikki yhteydet poikki Gazaan

Monet avustusjärjestöt ovat kertoneet menettäneensä yhteyden Gazassa oleviin työntekijöihinsä. Katkenneista yhteyksistä ovat kertoneet esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO, Lääkärit ilman rajoja, Save the Children sekä Amnesty International.

Lisäksi lukuisat mediat ovat kertoneet menettäneensä yhteyden Gazassa oleviin toimittajiin ja yhteyshenkilöihin. Kansainvälisissä medioissa on myös kerrottu ihmisistä, joiden viestit ja puhelut eivät tavoita Gazassa olevia läheisiä.

BBC on kertonut palestiinalaisen tietoliikenneyhtiö Paltelin tiedottaneen, että kaikki internetpalvelut oli täysin keskeytetty Gazan kaistalla.

0.31: Israel iski voimakkaasti Gazan pohjoisosiin, Hamas syyttää "verisistä iskuista mereltä, maalta ja ilmasta"

Useat mediat ovat kertoneet Israelin iskeneen voimakkaasti Gazan pohjoisosiin perjantai-illan aikana. Uutistoimisto AFP:n mukaan Israelin armeija sanoi tekevänsä "jatkuvia iskuja" Gazan kaistalle. Israelin armeija sanoi, että iskujen kohteena on äärijärjestö Hamas.

Hamas kertoi vastanneensa iskuihin ampumalla "ryöpyn" raketteja Israelia kohti.

– Kehotamme arabi- ja muslimimaita sekä kansainvälistä yhteisöä ottamaan vastuun ja toimimaan välittömästi lopettaakseen rikokset ja joukkomurhat kansaamme vastaan, Hamas sanoi lausunnossaan.

Israelin armeija kertoi aiemmin perjantaina lausunnossaan, että se oli tehnyt kuluneen vuorokauden aikana kohdennettuja hyökkäyksiä Gazan kaistan keskiosaan ja iskenyt kymmeniin Hamasin kohteisiin. 

Hamas väittää Israelin katkaisseen alueen tietoliikenteen ja suurimman osan internetyhteyksistä suorittaakseen alueella "verisiä iskuja mereltä, maalta ja ilmasta".

0.26: Palestiinalainen tietoliikenneyhtiö: kaikki internetyhteydet Gazan kaistalla poikki

BBC kertoi myös palestiinalaisen tietoliikenneyhtiö Paltelin julkaisseen sosiaalisessa mediassa lausunnon, jonka mukaan kaikki internetpalvelut oli täysin keskeytetty Gazan kaistalla.

Myös muun muassa internetin vapautta eri maissa seuraavan NetBlocks-yhtiön havainnot tukevat väitettä yhteyksien katkeamisesta. Yhtiö kertoi puoli kahdeksan aikaan illalla viestipalvelu X:ssä, että reaaliaikaisen verkkodatan mukaan internetyhteydet näyttävät romahtaneen Gazassa perjantaina.

Myös Hamas sanoi perjantai-iltana, että tietoliikenneyhteydet ovat katkenneet Gazassa. 

0.18: Israel pitää YK:n lauselmaa humanitaarisesta tulitauosta "häpeällisenä"

YK:n yleiskokous on päättänyt vaatia välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Päätöslauselma asiasta saavutettiin suurella enemmistöllä myöhään perjantaina Suomen aikaa.

Päätöslauselman puolesta äänesti 120 maata. Vastaan äänesti 14 maata, ja 45 jäsenvaltiota äänesti tyhjää. Päätöslauselma ei ole sitova.

Aikaisemmin perjantai-iltana Israelin asevoimien tiedottaja, amiraali Daniel Hagari kertoi Israelin laajentavan maaoperaatiota Gazassa.

Israelin YK:n suurlähettiläs Gilad Erdan luonnehti lauselmaa häpeälliseksi. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

– Tämä on synkkä päivä YK:lle ja ihmiskunnalle, Erdan sanoi.

– Olemme kaikki todistaneet, että YK:lla ei ole enää ole enää minkäänlaista legitimiteettiä tai merkitystä, hän jatkoi. 

23.25: Hamas: Taistelemme Israelin joukkoja vastaan Gazassa

Äärijärjestö Hamasin aseellinen siipi kertoo taistelevansa Israelin joukkoja vastaan kahdella alueella Gazassa. Hamasin mukaan Israelin maaoperaatio on käynnissä Beit Hanounissa Gazan pohjoisosassa sekä Bureijissä Gazan keskiosassa.

Tietoja ei ole vahvistettu.

23.21: Gazan asukkaat kertovat: Israelin asevoimat saapuneet pohjoisosaan

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan Gazan asukkaat ovat raportoineet Israelin asevoimien saapuneen Gazan kaistan pohjoisosaan. Tietoa ei ole vahvistettu.

23.00: "Israel aloittaa nyt kostonsa"

Hamas-järjestö maksaa nyt rikoksistaan ihmisyyttä vastaan ja Israel aloittaa kostonsa, kommentoi Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun neuvonantaja Mark Regev yhdysvaltalaiskanava MSNBC:lle.

Regevin mukaan Gazassa majaa pitävät Hamasin joukot tulevat olemaan Israelin iskujen kohteena, kunnes Hamasin sotakone on purettu täysin.

– Kun operaatio on ohitse, Gaza "tulee olemaan hyvin erilainen", Regev kommentoi aiemmin toiselle yhdysvaltalaismedialle Fox Newsille.

Lue lisää perjantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat