Israelin ja Hamasin sodan tapahtumat 8. marraskuuta 2023

Israel on käynyt sotaa Hamasia vastaan nyt kuukauden 1:59
Israel on käynyt sotaa Hamasia vastaan nyt kuukauden.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa keskiviikkona 8. marraskuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Israelin ja Hamasin sotaa on kestänyt nyt kuukauden verran.
  • USA kertoi tiistaina vastustavansa Israelin Gazan miehitystä.
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa yli 10 300 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 8.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Torstain seuranta löytyy täältä

23.24: 50 000 siviiliä pakeni keskiviikkona Gazan pohjoisosasta etelään, sanoo Israelin armeija

Israelin armeija sanoo 50  000 ihmisen paenneen Gazan kaistan pohjoisosista kohti etelää keskiviikon aikana. Asiasta kertoi keskiviikkoiltana Israelin armeijan edustaja Daniel Hagari.

YK:n humanitaarisen avun toimisto (OCHA) kertoi aiemmin, että Gazan pohjoisosista etelään pakenevien ihmisten määrä on kasvanut. OCHA:n mukaan tiistaina pakeni noin 15 000 ihmistä, kun maanantaina pakeni 5 000 ja sunnuntaina 2 000.

Israelin joukot jatkoivat keskiviikkona kiivaita taistelujaan äärijärjestö Hamasin taistelijoita vastaan kaistan pohjoisosassa sijaitsevassa Gazan kaupungissa.

(STT)

23.15: Syyrialaismedia: Israel teki ilmahyökkäyksen Etelä-Syyriaan

Syyrian valtiollisen median mukaan Israel on tehnyt ilmahyökkäyksen Etelä-Syyriassa sijaitseviin sotilaallisiin kohteisiin. Isku on aiheuttanut aineellisia tappioita. 

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

21.40: YK:n tiedottaja: Gazassa kuollut 99 YK:n työntekijää

YK:n Lähi-idässä olevien palestiinalaispakolaisten avustus- ja työelimen eli UNRWA:n 99 työntekijää on kuollut Gazassa 7. lokakuuta jälkeen. 

Asiasta kertoi tänään YK:n pääsihteerin tiedottaja Stephane Dujarric.

UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini kertoi tänään viestipalvelu X:ssä surevansa Gazassa kuolleita järjestönsä työntekijöitä. Uusin kuolonuhrien lukumäärä kerrottiin vain muutama tunti Lazzarinin päivityksen jälkeen.

– Emme tule koskaan olemaan entisemme ilman heitä.

– Vaadin jälleen kerran tulitaukoa ihmiskunnan vuoksi, Lazzarini kirjoitti X:ssä.

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen täältä.

20.33: Valkoinen talo: Gazan miehittäminen ei ole pitkän aikavälin ratkaisu

Valkoisen talon mukaan Gazan miehittäminen Israelin toimesta ei ole pitkän aikavälin ratkaisu Gazan alueen hallinnointiin sodan päättymisen jälkeen. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut, että Israel ottaa kokonaisvastuun Gazan turvallisuudesta taisteluiden jälkeen.

Valkoisen talon edustaja kertoo, että Gazan alueella on edelleen 500–600 amerikkalaista, joiden pitää päästä pois. 

Yhdysvaltain hallinnon mukaan viimeisen vuorokauden aikana yli 80 avustustarpeita kuljettavaa rekkaa on päässyt Gazaan kuluneen vuorokauden aikana. Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Biden tuomitsee myös vahvasti juutalaisvastaisuuden nousun Yhdysvalloissa. (Reuters)

15.25: Neuvottelulähde: Hamas ja Israel neuvottelevat lyhyestä tulitauosta vastineeksi joidenkin panttivankien vapauttamisesta

Qatar välittää Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisiä neuvotteluja, joissa keskustellaan 10–15 panttivangin vapauttamisesta vastineeksi 1–2 päivän tulitauosta Gazassa.

Myös Yhdysvallat on mukana koordinoimassa neuvotteluja, kertoi nimettömänä pysytellyt neuvottelulähde.

Israelin mukaan Hamasin hallussa on yli 240 panttivankia. 

(STT)

15.14: Polttoaine loppumassa Gazan Al Quds-sairaalasta tänään

Gazassa olevasta Al Quds-sairaalasta uhkaa loppua polttoaine vielä tämän päivän aikana ellei sairaalle saada toimitettua sitä lisää, kertoo Reuters Palestiinan Punaisen Puolikuun X:ssä julkaiseman viestin perusteella. Julkaisussa kerrotaan, että sairaala on rajoittanut useimpia toimiaan, jotta polttoainetta säästyisi mahdollisimman pitkään. 

11.04: G7 tukee humanitaarisia taukoja, mutta ei vaadi täyttä tulitaukoa Gazaan

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän ulkoministerit antoivat keskiviikkona lausunnon, jossa ne kertoivat tukevansa "humanitaarisia taukoja ja käytäviä" Gazan taisteluihin. Täydellistä tulitaukoa lausunnossa ei kuitenkaan vaadittu.

– Korostamme, että Gazan pahenevaan humanitaarisen kriisiin on puututtava nopeasti. Tuemme humanitaarisia taukoja ja käytäviä, jotka mahdollistavat kipeästi tarvittavan avun, siviilien liikkumisen ja panttivankien vapauttamisen, lausunnossa sanottiin.

Lausunnossa muistutettiin niin ikään Israelin oikeudesta puolustaa itseään "kansainvälisen oikeuden puitteissa".

G7 varoitti myös Irania äärijärjestö Hamasin ja Hizbollahin tukemisesta, koska se lisäisi entisestään Lähi-idän epävakautta.

(STT)

8.07: Hamas väittää aiheuttavansa suuria tappioita Israelin joukoille

Hamasin joukot väittävät tuhonneensa viimeisen vuorokauden aikana useita Israelin joukkojen sotilasajoneuvoja lähellä Beachin pakolaisleiriä Gazan kaupungin länsiosissa, kertoo BBC

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on puolestaan väittänyt, että kaupunkitaisteluissa on kuollut tuhansia Hamasin taistelijoita.

BBC ei ole pystynyt todentamaan kummankaan osapuolen väitteitä todeksi. 

6.15: Israelin hyökkäyksen seuraava vaihe on tunnelien tuhoaminen

Israelin maavoimien suunnitelmana on etsiä ja tehdä käyttökelvottomiksi Hamasin tunnelit Gazan kaistalla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reuters kuvailee tunneleiden tuhoamista Israelin hyökkäyksen seuraavaksi vaiheeksi. Israelin armeija on piirittänyt Gazan kaistan pohjoisosassa sijaitsevan Gazan kaupungin.

Israelin armeijan tiedottajan Daniel Hagarin mukaan pioneerit käyttävät räjähteitä tuhotakseen Hamasin rakentamat tunnelit, joita Gazassa kerrotaan olevan satojen kilometrien edestä.

Israelin mukaan armeijan maavoimat ovat edenneet kaupungin keskustaan, kun taas Hamasin mukaan sen taistelijat ovat aiheuttaneet israelilaisjoukoille raskaita tappioita.

Kummankaan osapuolen väitteitä ei ole vahvistettu.

6.10: Israel sanoo tehneensä ilmaiskuja Libanoniin

Israelin armeijan mukaan se on hyökännyt useita kertoja Libanonin alueelle viimeisen vuorokauden aikana.

Israelin mukaan se vastasi Libanonista ammuttuun tuleen, minkä lisäksi ”epäilyttävä ilmakohde” havaittiin Israelin rajojen sisäpuolella.

Tiistaina Israelin armeija väitti, että Libanonista ammuttiin Israeliin noin 20 kertaa.

Armeijan tiedottajan Daniel Hagarin mukaan Israelin ilmavoimat iskivät Libanoniin useita kertoja. Kohteina olivat hänen mukaansa Hizbollahin kohteet.

Israelin armeijan väitteitä ei ole vahvistettu.

5.50: Kymmeniä kanadalaisia päässyt evakuoitumaan Gazasta

Lähes 60 kanadalaista on saatu evakuoitua Gazasta, kertoivat kanadalaisviranomaiset tiistaina. Evakuoidut pääsivät Egyptiin Rafahin rajanylityspaikan kautta.

Rajanylityspaikalta evakuoidut siirtyvät Kairoon, josta he pääsevät lentämään määränpäihinsä.

Tiistaina Gazasta oli määrä päästä Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin kuutisensataa ulkomaisen passin haltijaa, kertoi yleisradioyhtiö BBC aiemmin. Listalla oli ihmisiä muun muassa Saksasta, Romaniasta, Ranskasta, Filippiineiltä ja Britanniasta.

Gazan kaista on ollut Israelin voimakkaiden pommitusten kohteena sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi kuukausi sitten Israeliin.

(STT)

21.52: USA vastustaa Gazan miehitystä

Yhdysvallat vastustaa ajatusta Gazan miehittämisestä, sanoo maan ulkoministeriön tiedottaja. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi aiemmin tänään, että Israel ottaa kokonaisvastuun Gazan turvallisuudesta taisteluiden jälkeen.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby kertoi toimittajille, että Israel ja Yhdysvallat ovat ystäviä, eikä niiden tarvitse olla samaa mieltä jokaisesta asiasta.

Israel valtasi Gazan vuonna 1967 kuusipäiväisessä sodassa, mutta vetäytyi sieltä vuonna 2005. Sittemmin aluetta ovat hallinneet palestiinalaiset.

20.31: Israelin puolustusministeri: Joukot ovat "Gazan kaupungin sydämessä"

Israelin puolustusministeri Yoav Gallantin mukaan Israelin joukot ovat "Gazan kaupungin sydämessä". 

– He tulivat pohjoisesta ja etelästä. He hyökkäsivät sinne täysin koordinoidusti maa-, ilma- ja merivoimien välillä, Gallant kertoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Gallant lisäsi, että Israelin joukot liikkuvat jalkaisin, panssariajoneuvoilla ja panssarivaunuilla ja heillä on vain yksi kohde. 

– Hamasin terroristit Gazassa, heidän infrastruktuurinsa, heidän komentajansa, bunkkerinsa, viestintähuoneensa.

Gallantilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, kuka hallitsisi Gazaa sodan päätyttyä.

– Voin kertoa teille, kuka ei tule hallitsemaan (Gazaa). Se ei tule olemaan Hamas, eikä se tule olemaan Israel. Kaikki muu on mahdollista, Gallant vastasi.

16.14: Netanjahu: Israel voisi harkita "pieniä taktisia taukoja" taisteluihin

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi tänään, että Israel voisi harkita "pieniä taktisia taukoja" Gazan taisteluissa. 

Netanjahun mukaan Israel voisi harkita taukoja helpottaakseen humanitaarisen avun saapumista tai salliakseen Hamasin taistelijoiden panttivankien poistumisen. 

Netanjahu toisti kuitenkin, ettei Israel hyväksy tulitaukoa ilman, että kaikki Hamasin hallitsemalla palestiinalaisalueella vangittuina olevat ihmiset vapautetaan.

Israelin pääministeri puhui asiasta yhdysvaltalaisen ABC News -televisiokanavan haastattelussa. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteli Netanjahun kanssa mahdollisista "taktisista tauoista" puhelimitse maanantaina, kertoi Valkoinen talo.

Netanjahu kertoi myös kenen pitäisi hallita Gazaa taisteluiden päätyttyä.

– Uskon, että Israelilla on määräämättömän ajan yleinen turvallisuusvastuu, koska olemme nähneet, mitä tapahtuu, kun meillä ei ole tätä turvallisuusvastuuta, Netanjahu sanoi ABC Newsille.

Asiasta kertoo Reuters.

Lisää tiistain tapahtumista voi lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat