Biden keskustellut Netanjahun ja Abbasin kanssa – MTV seurasi sotaa Israelissa

Israelin suurhyökkäys Gazaan voi alkaa hetkenä minä hyvänsä – asiantuntija arvioi, mitä seuraavaksi tapahtuu 13:40
Israelin suurhyökkäys Gazaan voi alkaa hetkenä minä hyvänsä – asiantuntija arvioi, mitä seuraavaksi tapahtuu.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa lauantaina 14. lokakuuta.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli 1300, Gazassa 2200
  • Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta
  • Israel: Hamasilla yli 120 panttivankia Gazassa
  • Israel kehottaa Pohjois-Gazassa asuvia siirtymään alueen eteläosiin
  • YK: Yli 423 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja. Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan
  • Hamasin iskut on tuomittu laajalti. Näin on tehnyt myös Suomen valtiojohto 

 

23.33: Al Jazeera: Iranin ulkoministeri tapasi Hamasin johtajan Dohassa

Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahian tapasi Hamasin johtajan Ismail Haniyehin Qatarin Dohassa. Asiasta uutisoi uutiskanava Al Jazeera.

23.06 (päivitetty 23.47): Biden keskustellut Netanjahun ja Abbasin kanssa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut erillisissä puheluissa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun, sekä palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbasin kanssa.

Netanjahun kanslian mukaan pääministeri oli todennut Bidenille, että taistelussa äärijärjestö Hamasia vastaan tarvitaan yhtenäisyyttä ja määrätietoisuutta. Netanjahu oli myös kiittänyt Bideniä tuesta. Biden oli puolestaan luvannut horjumatonta tukea Israelille. Valkoisen talon mukaan Biden ja Netanjahu keskustelivat lisäksi siitä, miten varmistetaan viattomien ihmisten veden ja ravinnon saanti sekä lääketieteellinen hoito.

Abbasin toimiston mukaan Abbas oli todennut Bidenille, että hän ei hyväksy palestiinalaisten siirtämistä pois Gazasta. Valkoisen talon mukaan Biden tarjosi  Abbasille täyden tuen pyrkimyksille saada humanitaarista apua palestiinalaisille.

22.49: Israel: Syyriasta ammuttu raketteja – tykistö vastannut tulitukseen

Israelin armeijan mukaan Syyriasta on ammuttu raketteja ja tykistö on vastannut tulitukseen. Sireenit ovat soineet Israelin pohjoisosassa ja Golanin kukkuloilla. Raporttien mukaan raketteja olisi ollut kaksi ja ne putosivat avoimeen maastoon. Armeija ei ole toistaiseksi antanut lisätietoa tapahtumista.

22.39: Tel Avivissa ilmahälytys, mahdollisesti raketteja ammuttu

Tel Avivissa annettu ilmahälytys. Reuters kertoo, että alueelle hyökätään parhaillaan mahdollisesti raketein. 

22.10: FBI havainnut uhkien lisääntymisessä piikin Hamasin iskun jälkeen

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Chris Wray kertoo, että FBI on havainnut piikin syntyneissä uhkissa äärijärjestö Hamasin tekemän hyökkäyksen jälkeen.

Wrayn kommenteista kertoo New York Timesin toimittaja. Wray puhui asiasta poliisijohtajien kokoontumisessa San Diegossa. Wray kehotti paikallisia tarkkuuteen ja jakamaan tietoja, jotta Hamasia ihannoivat ”yksittäiset toimijat” saataisiin pysäytettyä.

21.43: Israelin asevoimat: Valmistaudumme iskemään maalla, merellä ja ilmassa

Israelin asevoimat sanoo joukkojensa valmistautuvan toteuttamaan useita hyökkäyssuunnitelmia, joihin voi sisältyä iskuja maalla, merellä ja ilmassa.

Israelin asevoimien pataljoonia ja sotilaita on sijoitettu eri puolille maata, asevoimat sanoo tiedotteessa. Asevoimien mukaan joukot kohottavat valmiuttaan sodan seuraavia vaiheita varten, ja painopisteenä ovat merkittävät maaoperaatiot.

Gazaan tehtävän maahyökkäyksen ajankohtaa Israelin asevoimat ei ole kertonut. Maahyökkäystä on odotettu, ja Israel on käskenyt Gazan pohjoisosan yli miljoonaa siviiliä evakuoitumaan alueelta.

20.52: Israelin armeija: Joukot täydessä valmiudessa pohjoisessa

Israelin armeijan tiedottajan mukaan Iraelin sotilasjoukot ovat täydessä valmiudessa pohjoisessa. Tiedottajan mukaan Gazan kaupungin asukkaiden tulisi poistua ja palata vasta, kun Israelin armeija sanoo niin.

Tiedottajan mukaan tavoitteena on tuhota täydellisesti Hamasin ja terroristijärjestöjen hallinto ja sotilaallinen kyky.

19.47: Israelin armeija: Joukot valmistautumassa useisiin hyökkäyssuunnitelmiin

Israel on valmistautunut aloittamaan maahyökkäyksen keskittämällä Gazan rajan lähelle joukkoja, panssarivaunuja ja raskasta aseistusta. 

Israelin armeijan mukaan sotilaat valmistautuvat nyt toteuttamaan useita erilaisia hyökkäyssuunnitelmia.

19.17: Israel: Kaapattujen israelilaisten ruumiita löydetty Gazan kaistaleen reuna-alueilta

Israelin armeijan tiedottajan mukaan joitakin kaapattujen israelilaisten ruumita on löydetty Gazan kaistan reina-alueilta.

18.56: Hamasin johtaja: Palestiinalaiset eivät lähde Gazasta

Äärijärjestö Hamasin johtaja Ismail Haniyeh sanoo, että palestiinalaiset eivät lähde Gazasta tai länsirannalta ja muuta Egyptiin.

– Päätöksemme on pysyä maassamme, Haniyeh toteaa televisioidussa puheessaan.

18.39: YK:n avustuspäällikkö: Gazan kriittinen tilanne muodostumassa nopeasti kestämättömäksi

YK:n avustuspäällikön mukaan Gazan humanitaarinen tilanne oli aiemmin kriittinen. Nyt tilanne on hänen mukaansa muodostumassa nopealla tahdilla kestämättömäksi.

Avustuspäällikkö kehottaa merkittäviä valtioita varmistamaan, että tilanteessa noudatetaan sodan sääntöjä ja että eskalaatiota vältettäisiin. Hän kertoo, että Gazassa ei ole sähköä, vettä tai polttoainetta. Samaan aikaan ruoka on loppumassa vaarallista tahtia.

18.24: Rafahin rajanylistyspaikalta raportteja pommituksesta: "Pelkään kuolemaa"

BBC kertoo silminnäkijätietoihin viitaten, että noin 500 ihmistä pyrkii yli rajan ulkomaisilla passeilla Rafahin rajanylityspaikalla.

Israel, Egypti ja Yhdysvallat ovat sopineet, että Gazassa olevat ulkomaalaiset saavat poistua alueelta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin. Rajan kerrotaan olleen kuitenkin ainakin osittain suljettuna.

Alueen kerrotaan olevan turvaton. Ihmisillä ei ole suojaa pommitukselta. Rajalla on raporttien mukaan amerikkalaisia, brittejä, ranskalaisia, kiinalaisia, sveitsiläisiä ja ruotsalaisia passinhaltijoita.

– Pelkään kuolemaa. Täällä ei ole vettä, sähköä tai internet-yhteyttä. Pommitusta on kaikkialla, enkä tiedä minne voisi mennä. Minne voin mennä, paikalla oleva henkilö tuskailee.

17.31: Netanjahu joukoilleen Gazan rajalla: "Oletteko valmiina seuraavaan vaiheeseen"

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vieraillut Israelin jalkaväen sotilaiden luona Gazan rajalla. Netanjahun raportoidaan kysyneen joukoiltaan, että "oletteko te valmiina seuraavaan vaiheeseen? Seuraava vaihe on tulossa".

Paikalta otetulla videolla sotilaat nyökkäävät vastaukseksi pääministerille.

Israelin määräämä aikaraja ihmisten poistumiseksi Pohjois-Gazasta päättyi kello 16.

17.00: Gazassa nähty tänään lisää räjähdyksiä

Gazan kaupungin horisontin yllä on nähty tänään iltapäivällä lisää räjähdyksiä, joista osa oli suuria. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan räjähdyksiä kuvattiin Sderotista, Etelä-Israelista.

Gazassa nähtiin lisää räjähdyksiä lauantaina 1:19

16.45: Israelin määräämä aikaraja Qazan evakuoinneille päättynyt

Israelin määräämä aikaraja ihmisten poistumiseksi Pohjois-Gazasta on päättynyt kello 16.

Israelin tiedottaja Richard Hecht toisti aiemmin päivällä uutistoimisto AFP:lle Israelin armeijan viestin, jonka mukaan Pohjois-Gazasta voi siirtyä turvallisesti Etelä-Gazaan kello 10–16 välisenä aikana. 

Israelin armeija antoi myös Palestiinan Punaiselle ristille käskyn evakuoida Gazan kaupungissa sijaitseva Al-Qudsin sairaala kello 16 mennessä, uutistoimisto Reuters kertoo. Punainen risti on vastannut, että se ei pysty evakuoimaan sairaalaa.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi Ylen Ykkösaamussa, että Israelin vaatimus evakuoida miljoona Gazan asukasta alueen sisällä vuorokauden aikana on käytännössä mahdoton tehtävä. Valtosen mukaan Gazassa on käsillä kaikki katastrofin ainekset.

16.21:BBC: Iskussa palestiinalaisten evakuointisaattuetta vastaan kuollut toistakymmentä ihmistä

Ainakin 12 ihmistä on kuollut iskussa, joka kohdistui Gazan pohjoisosasta pakenevien palestiinalaisten saattueeseen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kuolleiden joukossa on lapsia.

Israel on käskenyt Pohjois-Gazan yli miljoonaa siviiliä evakuoitumaan alueelta. Tuhannet ovat BBC:n mukaan lähteneet alueelta ajoneuvoilla tai jalkaisin.

Palestiinalaisten Punainen Puolikuu on puolestaan kertonut, että Israel on määrännyt iltapäivään mennessä evakuoimaan myös al-Qudsin sairaalan Gazan kaupungista. Punaisen Puolikuun mukaan se ei voi evakuoida sairaalaa vaan jatkaa siellä sairaiden ja haavoittuneiden hoitamista.

15.33: Hamas: 9 panttivankia kuollut Israelin ilmahyökkäyksissä 24 tunnin aikana

Hamas väittää, että yhdeksän sen ottamaa panttivankia on kuollut Israelin tekemissä ilmahyökkäyksissä viimeisen 24 tunnin aikana. Tietoja ei ole vahvistettu.

Hamasin mukaan yhdeksästä kuolleesta panttivangista neljä on ulkomaalaisia.

15.31: Israel lupaa turvata kaksi evakuointireittiä Gazassa – perään uhkaus: Älkää viivytelkö

Israelin tiedottaja Richard Hecht toisti uutistoimisto AFP:lle Israelin armeijan viestin, jonka mukaan Pohjois-Gazasta voi siirtyä turvallisesti Etelä-Gazaan kello 10–16 välisenä aikana.

Hecht ei suostunut sanomaan, montako päivää yhdenlainen turvakäytävä pidetään auki.

– Tiedämme, että evakuoinnissa menee aikaa, mutta suosittelemme, etteivät ihmiset viivyttele, Hecht totesi AFP:n mukaan.

Armeijan tiedottaja Avichay Adraee kirjoitti viestipalvelu X:ssä aiemmin lauantaina, että Gazan kaupungin asukkaat voivat liikkua määrättyjä reittejä pitkin turvallisesti kello 10–16 välisenä aikana ja poistua täten Gazan kaupungista.

– Turvallisuutesi takaamiseksi hyödynnä tämä lyhyt aika liikkua etelään, hän muotoili.

15.29: Israelin armeija Punaiselle ristille: Evakuoikaa Gazan sairaala kello 16 mennessä

Israelin armeija on antanut Palestiinan Punaiselle ristille käskyn evakuoida Gazan kaupungissa sijaitseva Al-Qudsin sairaala kello 16 mennessä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Reutersin mukaan aikaisempi takaraja oli aamulla kello 6, mutta sitä pidennettiin. Punaisen ristin mukaan se ei pysty evakuoimaan sairaalaa. 

Punaisen ristin tiedotteen mukaan heidän täytyy jatkaa humanitaarisen mandaatin vuoksi hoidon antamista sairaille ja haavoittuneille.

13.57: AP: Gazassa olevat ulkomaalaiset saavat poistua alueelta

Israel, Egypti ja Yhdysvallat ovat sopineet, että Gazassa olevat ulkomaalaiset saavat poistua alueelta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin. 

Asiasta kertoo korkea-arvoinen egyptiläisviranomainen uutistoimisto Associated Pressille (AP).

Toinen egyptiläisviranomainen Rafahin rajanylityspaikalla sanoi AP:lle, että he ovat saaneet ohjeistuksen avata raja Gazasta saapuville ulkomaalaisille lauantai-iltapäivällä.

13.46: Israel väittää tappaneensa Hamasin hyökkäystä johtaneen Ali Kachin

Israel on tappanut Hamas-johtaja Ali Kachin, väittää Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari viestipalvelu X:ssä.

Tiedottajan mukaan Kachi johti Hamasin Najaba-joukkoja, jotka viime viikolla tekivät hyökkäykseen Gazan lähettyvillä sijaitseviin israelilaisasutuksiin.

Hagari julkaisi tiedotteen yhteydessä lyhyen videon, joka oletettavasti näyttää iskun, jonka seurauksena Israel väittää Kachin kuolleen.

Israel pidätti Kachin vuonna 2005. Kachi oli yksi 1 027 vangista, jotka Israel vaihtoi Hamasin vangitsemaan israelilaissotilaaseen vuoden 2011 sopimuksen mukaisesti.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.45: Uhrien määrä Gazassa kasvaa

Gazassa Israelin hyökkäyksessä kuolleiden määrä on noussut yli 2 200 ihmiseen, kertovat palestiinalaiset viranomaiset. Kuolleiden joukossa on yli 700 lasta.

Israel on määrännyt Gazan alueelle täyden saarron, eikä alueelle toimiteta sähköä, ruokaa, vettä tai polttoainetta.

11.41: Palestiinalaisministeriö: Yli 300 kuollut ja 1 000 haavoittunut Israelin ilmaiskuissa 24 tunnin aikana

Palestiinalaishallinnon terveysministeriön mukaan 324 palestiinalaista on kuollut ja 1 000 haavoittunut Israelin tekemissä ilmaiskuissa viimeisen 24 tunnin aikana.

Väitteitä ei ole vahvistettu.

11.33: Saudi-Arabia on keskeyttänyt Israel-suhteiden normalisoitiin tähtäävät keskustelut

Saudi-Arabia on päättänyt keskeyttää sen ja Israelin välisten suhteiden normalisoitiin tähtäävät keskustelut, kertoo lähde uutistoimisto AFP:lle. Lähteen mukaan Saudi-Arabia on kertonut päätöksestään myös Yhdysvalloille.

11.14: Ulkoministeri Valtonen Ykkösaamussa: Gazassa on käsillä kaikki katastrofin ainekset

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi Ylen Ykkösaamussa, että Israelin vaatimus evakuoida miljoona Gazan asukasta alueen sisällä vuorokauden aikana on käytännössä mahdoton tehtävä.

Valtosen mukaan Gazassa on käsillä kaikki katastrofin ainekset. Humanitaarinen tilanne on heikko, kun alueella ei ole vettä, elintarvikkeita, sähköä tai lääkkeitä. Samalla Israelin arvioidaan valmistelevan laajempaa maaoperaatiota.

Valtonen kertoi, että Gazassa on myös joitakin Suomen kansalaisia. Hän kehotti heitä siirtymään Egyptin rajan yli, sillä Egypti on sallimassa ulkomaalaisten käyttää Rafahin rajanylityspaikkaa.

10.57: Israel: Hamasilla yli 120 panttivankia Gazassa

Israelin armeija sanoo vahvistaneensa, että Hamas pitää yhä yli 120 siviiliä panttivankeina Gazassa.

Hamas kaappasi panttivankeja 7. lokakuuta tekemissään hyökkäyksissä Israeliin.

Israelin uskotaan aloittavan maahyökkäyksen Gazaan lähipäivinä.

10.27: Israel antoi gazalaisille tiukan aikaikkunan kaupungista lähtemiselle

Israelin armeija on antanut Gazan kaupungin asukkaille uuden evakuointikäskyn.

Armeijan tiedottajan mukaan Gazan kaupungin asukkaat voivat liikkua määrättyjä reittejä pitkin turvallisesti kello 10–16 välisenä aikana ja poistua täten kaupungista.

– Turvallisuutesi takaamiseksi hyödynnä tämä lyhyt aika liikkua etelään, Israelin armeijan tiedottaja Avichay Adraee kirjoittaa arabiaksi viestipalvelu X:ssä.

Tiedossa ei ole, aikooko Israel vielä tulevina päivinä tarjota samanlaisia, väitetysti turvallisia evakuointiaikoja ja -reittejä.

Israelin uutisoitiin antaneen ensimmäisen Gazan kaupunkia koskevan evakuointikäskyn perjantaina. Aluksi kerrottiin, että gazalaisilla on 24 tuntia aikaa siirtyä Etelä-Gazaan, mutta perjantaina iltapäivällä Israelin armeija ei suostunut vahvistamaan aikarajaa.

Laajalti arvioidaan, että Israel aloittaa maahyökkäyksen Gazaan lähipäivinä. Lauantaina uutisoitiin maan pääministeri Benjamin Netanjahun sanoneen, että Gazan pommitukset ovat "vasta alkua" Hamasin vastaisessa taistelussa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.54: Ulkoministeriö: Uusia evakuointilentoja ei suunnitteilla

Ulkoministeriöllä ei ole suunnitteilla uusia evakuointilentoja Israelista. Aamulla Suomeen tulleella evakuointilennolla kotiutettiin 149 henkilöä sekä yhteislennolla Ruotsin kanssa 31 henkilöä, ulkoministeriö kertoo viestipalvelu X:ssä.

Lisäksi noin 20 Suomen lennolle ilmoittautunutta pääsi oman ilmoituksensa mukaan muiden maiden järjestämille evakuointilennoille Eurooppaan, ministeriö kertoo.

Ulkoministeriön mukaan se pyrkii löytämään vielä apua tarvitseville muita mahdollisuuksia poistua Israelista.

7.51: Hizbollah valmis liittymään Hamasin rinnalle taisteluihin Israelia vastaan, sanoo apulaispäällikkö

Iranin tukema libanonilainen äärijärjestö Hizbollah sanoo olevansa täysin valmis liittymään äärijärjestö Hamasin rinnalle sotaan Israelia vastaan, kun aika on oikea. Asiasta kertoi Hizbollahin ylimpään johtoon kuuluva Naim Qassem palestiinalaisia tukevassa mielenosoituksessa Beirutissa.

Varhain lauantaiaamuna Israelin ilmavoimat sanoi viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) iskeneensä Hizbollahin kohteisiin Etelä-Libanonissa. Israelin ilmavoimien mukaan iskuilla vastattiin tunnistamattomien ilma-alusten tunkeutumiseen Israelin alueelle ja israelilaisen droonin tulittamiseen.

7.47: Suomen evakuointilento on laskeutunut

Suomen evakuointilento Israelista on laskeutunut Helsinki-Vantaan lentokentälle hieman seitsemän jälkeen aamulla. Kone lähti matkaan myöhässä aikataulusta Tel Avivista varhain lauantaina.

6.15: Suomen evakuointilento saapunee aamulla

Suomen oma evakuointilento lennetään perjantain ja lauantain välisen yön aikana, kertoi Suomen ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner perjantaina STT:lle. 

Tanner ei kuitenkaan vahvistanut Suomeen saapuvan lennon lähtö- tai saapumisaikaa.

Lentoasemayhtiö Finavian verkkosivujen mukaan Tel Avivista on saapumassa lento Helsinki-Vantaan lentokentälle lauantaiaamuna. 

Koneen on arvioitu saapuvan seitsemän aikoihin, eli yli tunnin myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

5.40: Ruotsin toinen evakuointilento laskeutui Arlandan lentokentälle – lennolle varattiin 60 paikkaa suomalaisille

Ruotsin toinen evakuointilento Israelin Tel Avivista on laskeutunut Arlandan lentokentälle Tukholmassa, kertoo Ruotsin hallitus tiedotteessa.

Lentokoneessa oli hallituksen mukaan pääasiassa ruotsalaisia perheineen, mutta myös muita Pohjoismaiden kansalaisia.

Koneessa oli noin 120 matkustajaa, joista suurin osa oli ruotsalaisia, kerrottiin Ruotsin ulkoministeriön lehdistöpalvelusta uutistoimisto TT:lle.

Suomen ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi STT:lle perjantaina, että Ruotsin kanssa järjestetylle yhteislennolle oli varattu suomalaisille 60 paikkaa. Hän kuitenkin arvioi tuolloin, että lennolle tuskin tulee 60:tä suomalaista.

5.30: Israelin pääministerin mukaan Gazan pommitukset vasta alkua

Gazaan kohdistuneet rajut pommitukset ovat olleet vasta alkua Israelin vastahyökkäyksessä, sanoo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu. Israelilaisjohtaja sanoi televisioidussa puheessaan, että hän ei voi paljastaa mitä tulee tapahtumaan.

Israel on tehnyt Gazaan lukuisia ilmaiskuja sen jälkeen kun äärijärjestö Hamas aloitti yllätyshyökkäyksensä.

Israel on antanut evakuointikäskyn Gazan kaupungin asukkaille Gazan alueen pohjoisosassa.

Perjantai 13. lokakuuta

23.09:Gazassa kuolleiden määrä noussut yli 1900:n

Gazassa ainakin 1900 ihmistä on kuollut Israelin vastaiskuissa äärijärjestö Hamasin viime lauantain hyökkäykseen, kertovat Gazan terveysviranomaiset. Kuolleiden joukossa on viranomaisten mukaan yli 600 lasta. Lisäksi noin 7 700 ihmisen kerrotaan haavoittuneen.

Israelissa on kuollut yli 1 300 ihmistä Hamasin tehtyä yllätyshyökkäyksensä.

Israelin miehittämällä Länsirannalla on Palestiinan terveysministeriön mukaan kuollut lauantaista alkaen ainakin 44 palestiinalaista.

22.14:Blinken vetoaa Israeliin Gazan siviilien suojelemiseksi

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vetoaa Israeliin Gazan siviilien suojelemiseksi.

Yhdysvallat on kehottanut Israelia käyttämään kaikki mahdolliset varotoimet siviilien vahingoittumisen välttämiseksi, sanoi Tel Avivissa eilen vieraillut Blinken tiedotustilaisuudessa Qatarissa. Samalla Blinken myös puolusti Israelin oikeutta puolustautua Hamasin hyökkäyksen jälkeen.

Israelin odotetaan aloittavan maahyökkäyksen Gazan kaistalle. Maan armeija on antanut Gazan pohjoisosaan evakuointimääräyksen, joka koskee yli miljoonaa palestiinalaista.

22.07: Ranskan sisäministeri: Ranskan koulupuukotuksella kytkös Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin

Ranskan pääministeri on asettanut maan korkeimpaan hälytystilaan terrorismin varalta.

Ranskassa tapahtui tänään koulupuukotus. Opettaja sai surmansa ja kaksi muuta ihmistä haavoittui puukotuksessa Arrasissa Koillis-Ranskassa, kertovat viranomaiset. BBC kertoo Ranskan sisäministerin Gérald Darmaninin sanoneen, että koulupuukotuksen kytköksestä Israelin ja Hamasin väliseen konfliktiin ei ole epäilystäkään.

21.15: Gazan alueen siviilejä puolustanut mielenosoitus keräsi 500 osallistujaa Helsingissä

Poliisin arvion mukaan noin 500 mielenosoittajaa on osallistunut Helsingissä illalla mielenosoitukseen, jolla haluttiin ilmaista tukea Gazan alueen siviiliväestölle.

Helsingin poliisista kerrotaan, että tapahtuman järjestäneen yhdistyksen kanssa oli sovittu mielenosoituksen paikasta. Näin ollen poliisin mukaan oli myös sovittu, että kulkue ei etene Helsingin keskustassa olevan Israelin suurlähetystön edustalle.

Poliisin mukaan paikalla ei ollut vastamielenosoituksia.

20.36: Reutersin toimittaja saanut surmansa Etelä-Libanonissa

Uutistoimisto Reutersin toimittaja on saanut surmansa Etelä-Libanonissa, Reuters lausunnossaan.

Israel tulitti tänään Etelä-Libanonin puolella sijaitsevia kyliä. Libanonilaisten turvallisuuslähteiden mukaan Israelin tulitusta edelsi maahantunkeutumisyritys Libanonin puolelta rajaa. Israelin armeija kertoi vastanneensa tykistötulella räjähdykseen, joka oli aiheuttanut lieviä vaurioita raja-aidalle.

20.10:Useita toimittajia haavoittunut Israelin tulituksessa Libanonin rajalla

Israel on tulittanut Etelä-Libanonin puolella sijaitsevia kyliä.

Libanonilaisten turvallisuuslähteiden mukaan Israelin tulitusta edelsi maahantunkeutumisyritys Libanonin puolelta rajaa. Israelin armeija kertoi vastanneensa tykistötulella räjähdykseen, joka oli aiheuttanut lieviä vaurioita raja-aidalle.

Israelin tulituksessa haavoittui AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan useita toimittajia, jotka olivat olleet Etelä-Libanonissa lähellä rajaa.

Libanonilaislähteen mukaan Israel osui myös Libanonin armeijan kohteeseen.

20.04: Israel sanoo tehneensä maahyökkäyksiä Gazaan kuluneen vuorokauden aikana

Israelin armeijan mukaan sen maajoukot ovat tehneet paikallisia hyökkäyksiä Gazan kaistan alueelle kuluneen vuorokauden aikana. Tavoitteena on armeijan mukaan ollut puhdistaa alue terroristeista ja aseista sekä paikantaa kateissa olevia ihmisiä.

Israel on tehnyt yli kahden miljoonan palestiinalaisen asuttamalle alueelle lukuisia ilmaiskuja sen jälkeen kun Gazaa hallitseva terroristijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin viime lauantaina.

Israelin armeija on antanut Gazan pohjoisosaan evakuointikäskyn.

17.45: Tuhansia palestiinalaisia paennut Gazan eteläosaan

Tuhansia palestiinalaisia on paennut Gazan alueen eteläosaan Israelin armeijan antaman evakuointikehotuksen jälkeen, sanoo AFP:n kirjeenvaihtaja. Gazan kaistan pohjoisosassa asuvia ihmisiä on paennut autoilla, moottoripyörillä, rekoilla ja jalkaisin.

Israelin antama evakuointikäsky koskee yli miljoonaa ihmistä Gazan pohjoisosassa. Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas on torjunut määräyksen.

Israel on tehnyt ilmaiskuja tiheästi asutetulle Gazan kaistaleelle Hamasin viime lauantain yllätyshyökkäyksen jälkeen.

17.42:Punainen Risti: Hamasin hyökkäys ei oikeuta Gazan rajatonta tuhoamista

Äärijärjestö Hamasin hyökkäys Israeliin ei oikeuta Gazan kaistan tuhoamista, sanoo kansainvälinen Punainen Risti lausunnossaan.

Järjestön mukaan mikään ei oikeuta Israelin viime viikonloppuna kärsimiä karmeita hyökkäyksiä. Nämä hyökkäykset eivät kuitenkaan voi oikeuttaa Gazan rajatonta tuhoa, Punainen Risti linjaa.

Israelissa on kuollut yli 1 300 ihmistä Hamasin tehtyä yllätyshyökkäyksensä. Terroristijärjestön hallitsemassa Gazassa kuolonuhreja on tähän mennessä noin 1 800.

16.42: Gazan terveysviranomaiset: Israelin iskuissa kuollut 1 800 ihmistä, Lähes 600 lapsia

Israelin iskuissa Gazaan on kuollut noin 1 800 ihmistä, kertovat alueen terveysviranomaiset. Joukossa on viranomaisten mukaan lähes 600 lasta. Yli 7 000 ihmisen kerrotaan haavoittuneen iskuissa.

Israelissa on kuollut yli 1 300 ihmistä Hamasin tehtyä yllätyshyökkäyksensä.

Israelin miehittämällä Länsirannalla ainakin yhdeksän palestiinalaista on kuollut tänään Israelin luoteihin Gazaa tukevien mielenosoitusten aikana, sanoo Palestiinan terveysministeriö. Yhteensä Länsirannalla on kuollut terveysministeriön mukaan lauantaista alkaen ainakin 44 palestiinalaista.

Päivitetty kello 16.47

16.19: Vatikaani kommentoi Hamasin "epäinhimillistä" hyökkäystä – toivoo väkivallattomuutta

Vatikaani on tarjoutunut välittäjäksi Israelin ja palestiinalaisten militanttien välille, jotta Gazassa oleva israelilaiset panttivangit saataisiin vapautettua ja rauha mahdollistuisi. Vatikaanin mukaan Israelin vastaus Hamasin ”epäinhimilliseen” hyökkäykseen on pysyttävä kohtuullisuuden rajoissa.

Kardinaali Pietro Parolinin mukaan Vatikaani on kahden valtion mallin takana. Vatikaanin mukaan kahden valtion malli on ainoa tapa taata kestävä rauha alueella.

– On välttämätöntä toimia järkevästi, hylätä sokea viha ja vastustaa väkivaltaa ratkaisuna. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden on oikeus puolustaa itseään, mutta jopa laillisen puolustautumisen tulee kunnioittaa suhteellisesuutta, Parolin toteaa.

15.15: Palestiinalaispresidentti Abbas varoittaa toisesta katastrofista

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas varoittaa, että luvassa saattaa olla toinen nakba eli katastrofi.

Abbas viittaa siihen, että Israelin asevoimat on määrännyt yli miljoona ihmistä evakuoitumaan Gazan pohjoisosista. Abbas sanoo lausunnossa, että hylkää täysin ajatuksen ihmisten siirtämisestä.

Nakba tarkoittaa arabiaksi katastrofia, ja palestiinalaiset viittaavat sanalla vuoden 1948 tapahtumiin. Tuolloin käydyn sodan yhteydessä Israel julistautui itsenäiseksi ja sadat tuhannet palestiinalaiset joutuivat jättämään kotinsa.

Tämä on Israelin ja Hamasin välisen konfliktin tilanne juuri nyt - Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen raportoi Jerusalemista 7:02
Katso myös: Tämä on Israelin ja Hamasin välisen konfliktin tilanne juuri nyt - Suomen Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen raportoi Jerusalemista

15.00: Konsulipäällikkö: Kaikki peruuntuneelle evakuointilennolle paikan saaneet pääsevät ensi yön lennolle

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoo viestipalvelu X:ssä, että kaikki he, jotka saivat varattua paikan evakuointilennolle, jolta sittemmin loppuivat paikat, pääsevät evakuointilennolle tulevana yönä. Tanner kertoo, että lento lennetään isommalla koneella. 

– Muutokset ovat kuitenkin aina mahdollisia, Tanner lisää.

14.22: Israelissa uhriluku luku on noussut yli 1 300:n

Israelissa uhriluku luku on noussut yli 1 300:n Hamasin tehtyä yllätyshyökkäyksensä lauantaina, kertoo Israelin asevoimat.

Uhrimäärä on noussut aiemmista tiedoista sadalla.

Asevoimien mukaan yli 3 200 ihmistä on haavoittunut.

Gazan terveysministeriö kertoi myöhään eilen illalla, että Israelin ilmaiskuissa Gazan kaistalle on kuollut 1 537 palestiinalaista. Lisäksi yli 6 000 on loukkaantunut. 

13.24: UM: Suomen ensimmäinen evakuointilento Israelista peruuntuu koneen teknisen vian takia 

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoo viestipalvelu X:ssä, että Suomen ensimmäinen evakuointilento Israelista tänään peruuntuu koneen teknisen vian takia. 

Yhteislento Ruotsin kanssa tänään ja huominen evakuointilento ovat aikataulussa.

12.57:Israelin armeija ei vahvista, että Pohjois-Gazan evakuointiin olisi aikaa vain 24 tuntia

Israelin armeija ei ole vahvistanut tänään perjantaina, että Gazan pohjoisosan evakuointiin olisi aikaa vain vuorokausi.

– Yritämme tarjota aikaa ja ponnistelemme sen eteen. Ymmärrämme, että se ei suju 24 tunnissa, sanoi armeijan edustaja Daniel Hagari.

Kun Hagarilta kysyttiin, oliko 24 tunnin aikaraja silti pitävä, hän ei vahvistanut sitä.

– En suostu sanomaan, onko se oikea aika, Hagari kuittasi.

Israelin armeija vahvisti jo aiemmin antaneensa evakuointikehotuksen Gazan alueen pohjoisosaan. Armeijan mukaan asukkaiden olisi jätettävä kotinsa "oman turvallisuutensa vuoksi".

Evakuointikehotus koskee yli miljoonaa ihmistä. YK on pyytänyt armeijaa perumaan kehotuksen.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n palestiinalaishallinnolta saaman tiedon mukaan muun muassa sairaaloista on mahdotonta evakuoida potilaita alueen eteläosaan.

12.19: Israel:Ainakin 258 maan armeijan sotilasta kuollut

Israelin armeijan mukaan ainakin 258 sen sotilasta on kuollut sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi Israeliin. (STT)

12.06: Gazasta ammuttu satoja raketteja Israeliin

Gazan kaistalta on ammuttu satoja raketteja Israeliin, kertoo paikan päällä oleva uutistoimisto AFP:n toimittaja. Tietoja rakettien mahdollisesti aiheuttamista tuhoista ei heti ollut käytettävissä.

Yli 1 500 ihmistä on saanut surmansa Gazan alueella Israelin vastahyökkäyksessä sen jälkeen kun Hamas hyökkäsi Israeliin varhain lauantaina. Israelissa on kuollut noin 1 200 ihmistä.

11.55: Hamas torjuu Israelin evakuointimääräyksen: "Pysymme päättäväisesti maillamme"

Äärijärjestön mukaan toistakymmentä panttivankia on saanut surmansa Israelin ilmaiskuissa Gazaan.

Äärijärjestö Hamas torjuu Israelin armeijan määräyksen, jonka mukaan yli miljoonan Gazan pohjoisosan asukkaan on jätettävä kotinsa vuorokauden sisällä ja paettava joko alueen eteläosaan tai Egyptiin.

– Palestiinan kansamme torjuu miehityshallinnon (Israelin) johdon uhkauksen, jossa heitä kehotetaan jättämään kotinsa ja pakenemaan etelään tai Egyptiin, järjestön lausunnossa sanottiin.

– Pysymme päättäväisesti maillamme, kodeissamme ja kaupungeissamme. Siirtymistä ei tule, lausunto jatkui.

Israelin armeija on vahvistanut antaneensa evakuointikehotuksen Gazan kaupungin asukkaille Gazan alueen pohjoisosassa. Armeijan mukaan asukkaiden olisi jätettävä kotinsa "oman turvallisuutensa vuoksi".

10.58: Hamas väittää: Ainakin 13 panttivankia kuollut Gazassa Israelin ilmaiskuissa 

Ainakin 13 panttivankia, heidän joukossaan ulkomaalaisia, on saanut surmansa Israelin ilmaiskuissa Gazan pohjoisosassa vuorokauden aikana, kertoo Hamas.

10.48: Äärijärjestö Hamas torjuu Israelin armeijan määräyksen

Äärijärjestö Hamas torjuu Israelin armeijan määräyksen, jonka mukaan yli miljoonan Gazan pohjoisosan asukkaan on jätettävä kotinsa vuorokauden sisällä. (STT)

9.50: Suomi järjestää kolmannen evakuointilennon 

Ulkoministeriö on järjestämässä kolmannen evakuointilennon kahden aiemmin ilmoitetun lennon lisäksi, kertoo ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner viestipalvelu X:ssä. Evakuointilento järjestetään yhteistyössä Ruotsin kanssa.

6.23: YK: Israel kehottaa yli miljoonaa Pohjois-Gazassa asuvaa siirtymään Etelä-Gazaan 24 tunnin aikana

Israel on kehottanut yli miljoonaa Gazan pohjoisosien asukasta siirtymään alueen eteläosiin 24 tunnin sisällä, kertoo YK:n edustaja. 

YK on vedonnut Israelia kumoamaan evakuointimääräyksen, jotta voitaisiin välttyä tuhoisilta seurauksilta.

6.07: EU:n von der Leyen ja Metsola vierailulle Israeliin

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Euroopan parlamentin puheenjohtajan Roberta Metsolan on määrä vierailla tänään Israelissa.

Komission lausunnon mukaan kaksikon on määrä osoittaa tukeaan äärijärjestö Hamasin hyökkäysten uhreille sekä tavata Israelin johtoa. Von der Leyenin ja Metsolan vierailun tarkempi ohjelma ei ole vielä valmiina.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on niin ikään matkaamassa perjantaina Israeliin. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n virkamieslähteen mukaan Austin on tapaamassa Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun ja muita tuoreen konfliktin seurauksena muodostetun hätätilahallituksen jäseniä.

6.04: Suomen ensimmäisen evakuointilennon Tel Avivista on tarkoitus saapua tänään

Ensimmäisen evakuointilennon Israelista on tarkoitus saapua tänään Suomeen. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoi eilen, että evakuointilennot on tarkoitus järjestää perjantaina ja lauantaina.

Palaamaan halukkaita oli torstaina Tannerin mukaan tiedossa vähän yli 170. Heidän joukossaan on hänen mukaansa Suomen kansalaisia ja mahdollisesti Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia.

Suurin osa palaavista on Israelissa, ja pieni joukko on Tannerin mukaan oleskellut palestiinalaisalueilla.

Tanner kuitenkin korostaa, että tämänkaltaisissa tilanteissa muutoksia voi tapahtua loppumetreille asti.

5.52: YK: Yli 423 000 joutunut pakenemaan kodeistaan Gazassa

Yli 423 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Gazassa, sanoo YK. Israel on jatkanut ilmaiskujaan noin kahden miljoonan palestiinalaisen tiheään asuttamalle Gazan kaistalle, jonka se on saartanut täysin.

YK:n humanitaarisen avun toimiston OCHA:n mukaan kotinsa jättäneiden määrä oli kasvanut vuorokauden takaisesta arviosta yli 84 000:lla.

Israel on tehnyt ilmaiskuja Gazaan sen jälkeen, kun islamistinen äärijärjestö Hamas teki lauantaina yllätysiskun Israeliin. Palestiinalaisviranomaisten mukaan Israelin ilmaiskuissa kuolleiden lukumäärä nousi Gazan kaistalla torstaina yli 1 400:aan.

Lue myös:

    Uusimmat