Yhteissoittokannel keräsi Joensuussa sympatiaa Ukrainalle: ”Tämä on sovinnon tekemisen työkalu”

Joensuussa taidetapahtuma Saimaa-ilmiön yhteissoittokannel keräsi muusikoita ja kauppakeskusväkeä tukemaan ukrainalaisia 1:58
Joensuussa taidetapahtuma Saimaa-ilmiön yhteissoittokannel keräsi muusikoita ja kauppakeskusväkeä tukemaan ukrainalaisia

Alun perin Euroopan kulttuuripääkaupunkihakua varten syntynyt Saimaa ilmiö -taidetapahtuma keräsi tiistaina joensuulaisia paikalliseen kauppakeskukseen tukemaan Ukrainaa.

Jokainen pääsi soittamaan yhteissoittokannelta ja tapailemaan John Lennonin Imagine -teoksen säveliä.

– Yhteissoittokanteleessa on periaatteessa neljä kannelta samassa alustassa soikion muodostelmassa.  Siinä on eri äänialat, basso, altto, sopraano ja pikkolo. Neljässä eri oktaavissa, neljä soitinta samassa ja neljä soittajaa samaan aikaan, kertoo muusikko Lumi Ollila.

Yhteissoittokannel on kanteleenrakentaja Hannu Koistisen luomus, jota on kehitelty puolenkymmentä vuotta. Soitinperheeseen kuuluu muitakin soittimia.

– Maailmassa on vain kourallinen soittimia, jotka on suunniteltu varta vasten yhdessä soittamiseen. Kutsun yhteissoittokannelta sovinnon tekemisen työkaluksi, Koistinen sanoo.

Joensuussa kaksituntiseen tapahtumaan osallistui Lennonin kappaleesta sovituksen tehneen Ollilan kokoamia muusikkoja ja tavallista kauppakansaa.

Osallistuminen ei edellyttänyt aiempaa kokemusta kanteleen soittamisesta.

– Soittajat ovat yhteisen instrumentin äärellä kasvokkain ja näin myös ainutlaatuisella tavalla vuorovaikutuksessa keskenään, Koistinen hahmottaa.

"Varsinaista riitasointua on vaikea saada aikaan"

Yhteissoittokannel oli viritetty c-duuriin, mutta sitä voidaan Ollilan mukaan virittää myös muihin sävellajeihin ja alun perin yhteissoittokantele oli bluesvireinen soitin.

– Silloin sillä pystyttiin jammailemaan, mutta toki kaikki pop-kappaleet onnistuvat, samoin kansanlaulut.

Kantele on Koistisen mukaan soittajalleen myös hyvin armollinen.

– Sen sointiväri on niin kaunis, että varsinaista riitasointua on vaikea saada aikaan. 

Joensuussa tiistaina nähty soittotapahtuma oli viimeinen Saimaa ilmiön toteuttama taidetempaus.

Yhteissoiton lisäksi tempauksessa kuultiin joensuulaisista kuoroista kerätyn kokoonpanon esittämä Ukrainan kansallislaulu.

Sitä säestettiin tietenkin kanteleella.

– Ei oltu harjoiteltu tätä aiemmin mitenkään. Oli vaan ihmisille nuotit lähetetty ja sanottu, että tulkaa osoittamaan tukea. He tulivat ja sitten vedettiin, Ollila kertaa nopeasti edenneitä järjestelyjä.

Lue myös:

    Uusimmat