Yhdysvaltalainen ruoan tilauspalvelu DoorDash ahmaisee Wolt-ostolla Euroopan markkinat – syytä iloon myös Ruotsissa

Suorassa haastattelussa Wolt-pomo Miki Kuusi – miltä jättikauppa tuntuu? 10:10
Suorassa haastattelussa Wolt-pomo Miki Kuusi – miltä jättikauppa tuntuu?

Yhdysvaltalaisen ruoan tilauspalveluyhtiö DoorDashin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Tony Xu kertoo, että suomalaisen Woltin oston taustalla on pyrkimys laajentua globaaliksi yritykseksi.

Yhtiöt kertoivat keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa, että liki 50 miljardin euron arvoinen DoorDash ostaa Woltin noin seitsemällä miljardilla eurolla. 

DoorDash toimii pääasiallisesti Pohjois-Amerikassa, mutta yhtiöllä on toimintaa myös Australiassa ja Japanissa. Wolt toimii 23 maassa Euroopassa.

– Yhtiöillä on aika paljon samankaltaisuuksia, Tony Xu perustelee kaupan etuja.

DoorDash ja Wolt kuuluvat niin sanottuihin alustatalouden yhtiöihin, joiden luoman teknologian avulla asiakkaat voivat tilata ja saada kuljetettua ravintolaruokaa, ruokatavaraostoksia sekä muita tavaroita.

Kyse on Suomen kaikkien aikojen toiseksi suurimmasta yrityskaupasta. Vain Nokian ja Alcatel-Lucentin vajaan 16 miljardin euron kauppa on suurempi.

Wolt jatkaa omalla nimellä

Woltin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Miki Kuusi kertoo, ettei keskusteluja jatkossa ole vielä käyty DoorDashin kanssa maakohtaisesti.

Wolt jatkaa joka tapauksessa toimintaansa omalla nimellään. Pääkonttori pysyy Helsingissä. Woltin pääkonttorista tulee DoorDashin kansainvälisen liiketoiminnan keskus.

Wolt myydään amerikkalaiselle Doordashille – analyytikko ruotii Woltin jättikauppaa 7:26
Wolt myydään amerikkalaiselle Doordashille – analyytikko ruotii Woltin jättikauppaa

Kuusi saa vastuulleen DoorDashin kansainvälisen liiketoiminnan ja liittyy yhtiön johtoryhmään.

– Olemme äärimmäisen iloisia siitä, että saamme yhdistää voimamme DoorDashin kanssa, hän sanoo.

Wolt on aiemmin antanut ymmärtää, että pörssilistautuminen olisi paras vaihtoehto yhtiöille. Nyt tapahtui kuitenkin yritysmyynti, joka on pääomasijoittajille toinen vaihtoehto listautumisen ohella.

Kuusi kertoo, ettei hän vielä jonkin aikaa sitten edes ajatellut yrityskauppaa.

Jättipotti Woltin osakkeenomistajille

Vuonna 2013 perustettu kalifornialainen DoorDash maksaa kaupan omilla osakkeillaan, mikä tuottaa jättipotin Woltin omistajille.

Yhtiön perustajia ovat Kuusen lisäksi Juhani Mykkänen, Oskari Pétas, Mika Matikainen, Lauri Andler ja Elias Aalto. Heistä ainakin Aalto on myynyt pois Woltin osakkeita.

Woltiin ovat sijoittaneet muun muassa Supercellin Ilkka Paananen ja Nokian entinen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Sijoitusyhtiöistä mukana ovat olleet ruotsalaisen Wallenbergin suvun EQT sekä joukko yhdysvaltalaisia, Piilaakso-peräisiä sijoitusyhtiöitä, joiden takana on tunnettuja ict-alan nimiä.  

Vuonna 2014 perustettu Wolt on jo tuottanut sievoiset summat omistajilleen, vaikka yhtiö on vielä nuori. Kuusen ansiotulot olivat viime vuonna keskiviikkona julkaistujen verotietojen mukaan 182 000 euroa ja pääomatulot yli kaksi miljoonaa euroa.

Kiistaa läheteistä sekä Suomessa että Yhdysvalloissa

Molemmat yhtiöt ovat, monen ruuan kuljetuspalvelun tapaan, myös joutuneet selvittelemään lähettiensä asemaa. 

Woltin lähetit ovat tällä hetkellä yrittäjiä, mutta Etelä-Suomen aluehallintovirasto linjasi marraskuun alussa, että Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa. Wolt valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Xu korostaa, että työnteon luonne on muuttumassa. Hänen mukaansa kaikilla pitää olla mahdollisuus valita tapa, jolla he tekevät töitä.

Kalevi Sorsa -säätiön hankevastaava Samuli Sinisalo arvioi, ettei kauppa välttämättä vaikuta lainkaan kiistaan lähettien asemasta.

– Omistusjärjestelyjä tehdään koko ajan, ja ne eivät vaikuta operatiiviseen toimintaan, Sinisalo arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat