Yhdysvaltalainen DoorDash ostaa suomalaisen Woltin 7 miljardilla eurolla – kyseessä on yksi Suomen historian suurimmista yrityskaupoista

Suorassa haastattelussa Wolt-pomo Miki Kuusi – miltä jättikauppa tuntuu? 10:10
Näin Wolt-pomo Miki Kuusi kommentoi jättikauppoja MTV Uutiset Livelle.

Maailman johtaviin paikallisen verkkokauppayhtiöihin kuuluva DoorDash ostaa suomalaisen ruokalähettiyrityksen Woltin noin 7 miljardilla eurolla.

Kauppa julkistettiin DoorDashin tulosjulkistuksen yhteydessä myöhään tänä iltana. 

Kyseessä on yksi Suomen historian suurimmista yrityskaupoista. Esimerkiksi Nokian myydessä matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille 2013 kauppahinta oli 5,44 miljardia euroa. Japanilainen Softbank puolestaan osti Supercellistä 2013 enemmistöosuuden 1,1 miljardilla eurolla. Tanskalainen Danske Bank taas osti Sampo-pankin 4,05 miljardilla eurolla vuonna 2006.

Wolt kertoo tiedotteessaan yhtiöiden jatkavan itsenäisinä toimijoina kaupan toteutumiseen asti. Kaupan jälkeen Wolt jatkaa toimintaansa nykyisellä nimellään ja tuotteellaan. 

– Woltin asiakkaiden, kauppiaiden ja lähettien näkökulmasta palvelu jatkaa niin ikään entiseen tapaan, Woltista kerrotaan.

Woltin ruokalähetit ovat avin mukaan työsuhteessa yritykseen – romahtaako koko liiketoimintamalli? Näin vastaa Wolt 5:46
Woltin ruokalähetit ovat avin mukaan työsuhteessa yritykseen – romahtaako koko liiketoimintamalli? Näin vastaa Wolt

Vuonna 2013 perustettu DoorDash on yli 50 miljardin euron arvoinen pörssiyhtiö ja alansa markkinajohtaja Yhdysvalloissa. 

Se kehittää ja operoi Woltin tapaan sovelluksia, joiden avulla ihmiset voivat tilata kuljetettua ruokaa, elintarvikkeita ja muita tavaroita. 

Miki Kuusi jatkaa Woltin johdossa

Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi jatkaa Woltin mukaan yrityksen johdossa ja siirtyy samalla DoorDashin johtoryhmään kaupan toteutuessa. Hänestä tulee lisäksi yhtiön kansainvälisen liiketoiminnan vetäjä. 

Woltin pääkonttori pysyy Helsingissä, ja siitä tulee samalla koko DoorDashin kansainvälisen liiketoiminnan keskus.

– Meillä on ollut vuosien varrella monta mahdollisuutta yhdistyä alan eri toimijoiden kanssa, mutta olemme aina lopulta päättäneet jatkaa omaa polkuamme eteenpäin, Kuusi toteaa tiedotteessa.

– Keskusteluissa DoorDashin kanssa näimme ensimmäistä kertaa, että tässä on aidosti mahdollisuus tehdä jotain kansainvälisesti ainutkertaista. Kaupan seurauksena Wolt saa käyttöönsä ennenkuulumattomat resurssit jatkaa laajentumista ja kehittää yhä parempaa palvelua, minkä arvoa ei pidä aliarvioida tämän kaltaisella todella kilpaillulla toimialalla.

Veroja yli 600 miljoonan euron arvosta

Wolt arvioi yhteensä noin 7 miljardin euron arvoisesta kaupasta maksettavan Suomeen veroja yli 600 miljoonan euron arvosta, kun kaupassa vaihdetut suomalaisten osakkeenomistajien osakkeet päätyvät verotettavaksi. 

Kauppa tarkoittaa Woltin mukaan myös satojen miljoonien eurojen pottia suomalaisten eläkekassaan, kun Woltiin sijoittaneiden kotimaisten sijoitusyhtiöiden tuotoista merkittävä osa kanavoituu suomalaisille eläkeyhtiöille.

– Suomella on ollut valtava vaikutus siihen, millaiseksi yritykseksi Wolt on muotoutunut. Meille on tärkeää, että maksamme jatkossakin veromme tänne ja pystymme luomaan kasvavalle määrälle ihmisiä töitä ja tuloja Suomessa, Kuusi sanoo.

– Meille on myös tärkeää, että yhteiskunta, josta olemme ponnistaneet, hyötyy tekemästämme työstä ja että esimerkiksi me perustajat maksamme veromme Suomeen ilman mitään kikkailua.

DoorDash-kaupan saattaminen loppuun edellyttää Woltin mukaan tavanomaisten kauppaehtojen toteutumista sekä tiettyjä viranomaisten hyväksyntöjä eri maissa. Kauppa odotetaan saatavan päätökseen ensi vuoden alkupuoliskolla.

Lue myös:

    Uusimmat