Yhdysvaltain vaalien jälkipyykkiä käydään jo ennen tuloksia – "Älkää yllättykö, jos joku julistautuu voittajaksi jo ennen kuin äänet on laskettu"

Näillä mielin amerikkalaiset ovat astelleet vaaliuurnille –"Äänestämme demokratian tulevaisuudesta" 3:22
Tällaiset tunnelmat vallitsevat Yhdysvaltain vaaliuurnilla

Yhdysvaltain välivaaleissa on annettu 45 miljoonaa ennakkoääntä 47 osavaltiossa. Äänestysprosentin uskotaankin nousevan korkeaksi, kertoo uutiskanava CNN. Jälkipyykki tuloksesta on jo käynnistynyt. 

Presidentti Joe Biden kommentoi välivaaleja puheessaan sanomalla, että demokratia on uhattuna.

–Tunnemme luissamme, että demokratiamme on uhattuna. Tiedämme, että tämä on hetkenne puolustaa sitä, säilyttää se, suojella sitä ja valita se.

Senaatin vaaleista uskotaan sukeutuvan erityisen tiukka kisa Pennsylvanian, Nevadan, Arizonan, Georgian, Wisconsinin, New Hampshiren ja Ohion osavaltioissa. Nykyisessä senaatissa demokraateilla on varapresidentti Kamala Harrisin myötä niukin mahdollinen yhden äänen enemmistö.

Hermostusta ja levottomuuksien pelkoa

Republikaanit lähtevät välivaaleihin ennakkosuosikin asemassa. Kirjeenvaihtajamme Mari Karppinen kuvailee tunnelmia Nre Yorkin vaaliuurnilla hermostuneiksi.

– Moni,  kenen kanssa olen jutellut, on kertonut pelkäävänsä levottomuuksia. He tiedostavat, että nämä ovat ensimmäiset valtakunnalliset vaalit kongressin hyökkäyksen jälkeen. Monet sanovat äänestävänsä demokratian tulevaisuudesta.

Georgiassa poistettiin CNN:n mukaan kaksi vaalivirkailijaa, äiti ja poika, vain hetkeä ennen vaalihuoneiston ovien aukeamista. Sosiaalisessa mediassa tuli esiin, että he olivat osallistuneet kongressitalon hyökkäykseen 6. tammikuuta 2021.

– Ainakin täällä New Yorkissa väkeä on riittänyt. Pääosin äänestäminen on sujunut rauhallisesti kaikkialla. Jonkin verran vaalivirkailijat ovat sanoneet, että häirintää on äänestyspaikoilla tullut.  

Monet, etupäässä Trumpin kannattajat kiistävät edelleen edellisen vaalituloksen oikeellisuuden. Republikaanit pyrkivät nytkin pienentämään demokraattien mahdollisuuksia voittaa esimerkiksi vaatimalla postiäänten hylkäämistä. Postiääniä käyttävät pääosin juuri demokraatit.

–Jälkipyykki on jo alkanut esimerkiksi Pennsylvaniassa, joka on yksi tärkeimmistä osavaltioista. Siellä republikaanit ovat nostaneet lukuisia oikeusjuttuja postiäänten hylkäämiseksi. Tuhannet postiäänet uhkaavat tulla hylätyksi.

Karppinen uskoo, että vaaleissa tullaan näkemään lisää draamaa ennen kuin äänet on saatu laskettua.

– Sen verran epäluottamusta vaaleja kohtaan on, että älkää yllättykö, jos joku julistautuu vaalien voittajaksi jo ennen kuin äänet on laskettu. Moni haluaa lisätä epäluottamusta järjestelmää kohtaan entisestään.

Trumpilla selkeä näkemys valmiina

Myös ex-presidentti Donald Trump pitää vaaleja tärkeinä. Joskin hän on jo aloittanut Pennsylvanian vaalituloksen kyseenalaistamisen, vaikkei ääniä ole vielä läheskään laskettu. Pennsylvania on yksi vaalien tärkeimmistä valtioista.

–Toivottavasti oikeus toteutuu ja me kaikki kyllä tiedämme, mitä se tarkoittaa, Trump sanoi

Lue myös:

    Uusimmat