Yhdysvalloissa vaaleihin mennään jälleen misinformaation ja vaalivilppihuhujen saattelemana – tällaista on suomalaisen vaalitarkkailijan työ maassa

Miten vaalivilpin tunnistaa? 0:45
Miten vaalivilpin Inka Hopsun mukaan tunnistaa?

Suomesta on lähtenyt Yhdysvaltoihin neljä kansanedustajaa osana Etyjin kaikkien aikojen suurinta vaalitarkkailijoiden ryhmää.

Yhdysvalloissa tänään järjestettävät välivaalit kuumentavat tunteita ja tutkijat ovat kertoneet laajalle levinneestä misinformaatiosta ja vaalivilppihuhuista sosiaalisessa mediassa. Maan vaaleja on lähtenyt tarkkailemaan myös joukko Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijoita, heidän mukanaan neljä suomalaista kansanedustajaa. 

Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa ollut vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu on vaalitarkkailijana Missourin osavaltiossa. Hänen mukaansa vaalipäivä lähtenyt käyntiin juhlavissa tunnelmissa. Sitä, miltä vaalit ovat näyttäneet vaalitarkkailijan näkökulmasta hän ei voi kuitenkaan vielä kommentoida.

– Vaaliraportoijille on annettu aika selvät ohjeet, että raportoidaan sitten yhteisesti se kokonaisuus. Me yksittäiset tarkkailijat ei omia havaintoja julkisuuteen viestitä, Hopsu selittää.

Hopsun mukaan Yhdysvaltain välivaaleja on nyt tarkkailemassa kaikkien aikojen suurin ryhmä Etyjin tarkkailijoita, noin 200 henkilöä. Vaaleihin liittyvät paineet vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen, ovat myös tarkkailijoiden mielessä.

– Se on totta, että ilmapiiri täällä on jakautunut ja senkin vuoksi ajattelen, että on hyvä, että on kansainvälinen tarkkailu. – – Kyllä se luotettavuutta lisää, että saadaan se ulkopuolinen arvio siitä, että kuinka vaalit sujuu ja toivotaan tietysti, että päivä sujuu rauhallisesti, Hopsu sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, miten Hopsun mukaan voi esimerkiksi tunnistaa vaalivilpin. Alla olevalta videolta voit katsoa haastattelun kokonaan.

Tällaista on suomalaisen vaalitarkkailijan työ Yhdysvalloissa 4:37
Näin Yhdysvaltoihin lähetetty kansanedustaja Inka Hopsu kuvaa vaalitarkkailijan työtä jakautuneessa maassa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat