"Republikaanijohdossa joudutaan miettimään, olisiko joku muu parempi pyrkimään presidentiksi" – tätä välivaalien tulos merkitsee Trumpille

Yhdysvalloissa senaatista äärimmäisen tiukka kisa, mitä vaalitulos merkitsee Trumpille? Kirjeenvaihtaja kertoo tilanteen 6:29
Yhdysvalloissa senaatista äärimmäisen tiukka kisa, mitä vaalitulos merkitsee Trumpille? Kirjeenvaihtaja kertoo tilanteen

Republikaanit ovat ottamassa edustajanhuoneen enemmistön demokraateilta välivaalien ääntenlaskun ollessa yhä käynnissä. Marginaalit eivät kuitenkaan tule olemaan niin suuria kuin puolue itse toivoi, sanoo MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Ääntenlasku on vielä kesken Arizonan, Georgian sekä Nevadan osavaltioissa. Karppisen mukaan näyttäisi kuitenkin siltä, että demokraatit pitävät niukan enemmistön senaatissa.

– Jos joku on voinut tässä vaiheessa huokaista helpotuksesta, niin demokraattipresidentti Joe Biden.

Demokraattien odotettiin häviävän enemmän paikkoja. Nyt näyttää siltä, että presidentti Biden on puolueensa kanssa häviämässä vähemmän ääniä kuin Donald Trump tai Barack Obama heidän ollessa virassa.

Vaalit ovat Karppisen mukaan poikkeukselliset myös siksi, että samalla äänestetään ahkerasti kampanjoineen entisen presidentin Donald Trumpin suosiosta.

Karppinen kertoo, että republikaanien kulisseissa pohditaan, vahingoittiko Trumpin aktiivinen kampanjointi puolueen menestystä. Trump on useasti sanonut hakevansa uudelleen presidentiksi, mikäli republikaanit pärjäävät vaaleissa.

– On aivan selvää, että republikaanijohdossa joudutaan miettimään, olisiko joku muu parempi johtamaan republikaaneja ja pyrkimään presidentiksi, Karppinen sanoo.

Näillä mielin amerikkalaiset ovat astelleet vaaliuurnille –"Äänestämme demokratian tulevaisuudesta" 3:22
Tällaiset tunnelmat vallitsivat Yhdysvaltain vaaliuurnilla.

Edustajainhuoneen vallanvaihto helpotus Trumpille

Trumpiin liittyvät rikostutkinnat ovat myös yksi mahdollinen syy Trumpille lähteä taas mukaan presidenttikisaan. Presidenttiehdokkaana Trump voisi yhä ponnekkaammin väittää Bidenin oikeusministeriön tutkintoja puolueellisiksi.

Istuva presidentti Biden on jo ilmoittanut hakevansa jatkokautta.

Se on varmaa, että edustajainhuoneen puhemieheksi nousee Kevin McCarthy, joka ajaa huomattavasti erilaista politiikkaa, kuin Nancy Pelosi.

Vallan vaihtumisella edustajainhuoneessa on suora vaikutus Trumpiin. Republikaanienemmistöinen edustajainhuone tulee muun muassa lakkauttamaan Capitolin hyökkäystä tutkivan komitean, Karppinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat