Yhdysvaltain välivaaleissa petaillaan jo vuoden 2024 presidentinvaaleja – "He voisivat yrittää tällaista Trumpin mallin mukaista keikausta"

Miksi vaalikieltäjiä on juuri republikaanien joukossa? 1:07
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén selittää, miksi vaalikieltäjiä on juuri republikaanien joukossa.

Yhdysvaltain välivaalien tuloksella saattaa olla vaikutusta myös kahden vuoden päästä järjestettäviin presidentinvaaleihin.

Yhdysvalloissa äänestetään tänään niin sanotuissa välivaaleissa. Vaaleissa valitaan edustajia maan senaattiin ja edustajainhuoneeseen eli käytännössä päätetään maan parlamentin valtasuhteista. Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa olleen Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Maria Lindénin mukaan nyt petaillaan myös tulevia presidentinvaaleja.

– Republikaanipuolue on näyttänyt tekevän nyt todella paljon asioita, joilla he petaavan sitä, että jos vuoden 2024 vaaleissa republikaaniehdokas olisi häviämässä, niin he voisivat yrittää tällaista Trumpin mallin mukaista keikausta, Lindén arvioi.

Lindénin mukaan puolueessa yritetään nyt saada ratkaiseville paikoille vaalikieltäjiä eli henkilöitä, jotka yhä kieltävät Donald Trumpin häviön vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Näiden henkilöiden olisi tarkoitus muuttaa vaalien pelisääntöjä oman ehdokkaansa hyväksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

– Osalla heistä olisi valta lopullisesti hyväksyä tai hylätä se osavaltion vaalitulos. He voisivat sanoa ilman perusteita, että on tehty vilppiä, että me ei hyväksytä tätä ollenkaan, meidän osavaltion tulos on mitätön.

Yhdysvaltain nykyisessä tilanteessa nousee Lindénin mukaan pintaan kaksipuoluejärjestelmän suurimmat ongelmat.

–  Jos äänestäjillä on useita puolueita valittavana ja yksi puolue alkaa käyttäytyä hyvin epädemokraattisesti, äänestäjä voi löytää jonkun lähellä olevan puolueen, joka kuitenkin pelaa yhä demokratian sääntöjen mukaan ja siirtyä siihen. 

Katso yllä olevalta videolta Maria Lindénin selitys sille, miksi vaalikieltäjiä on juuri republikaanien riveissä. Alla olevalta videolta voit katsoa Lindénin haastattelun kokonaan.

Näin asiantuntija arvioi Yhdysvaltain välivaalien merkitystä 9:37
Näin ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén arvioi Yhdysvaltain välivaalien merkitystä.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat