Mariupolin asukkaiden kärsimykset jatkuvat, evakuointi epäonnistui taas: Blinkenin vierailusta ei tietoa – MTV seurasi sotaa 24.4.

Venäjä väittää valloittaneensa Mariupolin – ukrainalaissotilaat julkaisivat videon terästehtaan tunneleissa piileskelevistä lapsista 10:23
Venäjä väittää valloittaneensa Mariupolin – ukrainalaissotilaat julkaisivat videon terästehtaan tunneleissa piileskelevistä lapsista

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • YK:n pääsihteeri Guterres tapaa Putinin Moskovassa ensi viikolla
  • Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin vierailevat tänään Kiovassa
  • YK dokumentoinut noin 50 siviilin laittomat surmat Ukrainan Butshassa
  • Venäjä on ilmoittanut aikovansa vallata Donbassin ja luoda maayhteyden Krimille ja Transnistriaan
  • Taistelut Itä-Ukrainassa ovat jatkuneet kiivaina
  • Putin on perunut rynnäkön Mariupolin terästehdasalueelle – Venäjän mukaan kaupunki on muuten vallattu
  • Ukraina: Venäjä hallitsee 80 prosenttia Luhanskista
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

19.35: Blinkenin vierailu mediapimennossa

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin oli määrä vierailla Kiovassa tänään. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi jo lauantaina, että Blinkenin lisäksi Kiovaan olisi saapumassa puolustusministeri Lloyd Austin.

Päivän aikana vierailusta ei kuitenkaan kuultu mitään. Yleensä näin korkean tason vierailuista ei turvallisuussyistä kerrota etukäteen. Valkoinen talo ei tänään suostunut kommentoimaan asiaa mitenkään.

Kyseessä olisi Yhdysvaltain ensimmäinen virallinen vierailu Ukrainaan sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kaksi kuukautta sitten.

Zelenskyi kertoi, että hän toivoo saavansa Yhdysvalloilta lisää raskaita aseita ja uusia kehittyneempiä puolustusjärjestelmiä maan etelä- ja itäosiin, missä on ollut käynnissä raskaita taisteluita.

19.26: Mariupolin asukkaiden kärsimykset jatkuvat, evakuointi epäonnistui taas 

Ukrainassa viikkokausia piiritettynä olleen Mariupolin satamakaupungin asukkaiden kärsimysnäytelmä jatkui edelleen tänään ortodoksisena pääsiäisenä, kun jälleen yksi yritys evakuoida asukkaita epäonnistui.

Ukrainan varapääministerin Iryna Verestshukin mukaan evakuointia yritetään uudelleen maanantaina, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

Suunnitelmana oli kuljettaa lapset, naiset ja vanhukset turvaan kaupungista läheiseen Zaporizhzhjaan. Veresthsukin mukaan Venäjä romutti suunnitelman yrittämällä avata omia reittejään, jotka olisivat johtaneet venäläisten hallussa oleville alueille.

YK ja Punainen Risti ovat vaatineet taistelujen välitöntä lopettamista Mariupolissa evakuointeja varten.

17.22: Venäjä blokkasi suositun shakkisivuston 

Venäjä on estänyt pääsyn suositulle chess.com -shakkisivustolle. Sivusto oli tänään mukana Venäjän teleliikennettä valvovan Roskomnadzorin blokattujen sivustojen listalla.

Venäjän yleisen syyttäjän virasto vaati alun perin vain kahden sivuston verkkosivun blokkaamista, koska niissä oli julkaistu kriittistä materiaalia Venäjän erityissotilasoperaatiosta Ukrainassa. Venäjä kutsuu hyökkäyssotaansa Ukrainassa erityissotilasoperaatioksi.

Shakkisivuston käyttämän protokollan vuoksi pelkän kahden sivun estäminen ei kuitenkaan onnistunut, vaan koko sivusto meni sulkuun.

Sivusto on jo aikaisemmin estänyt venäläistä shakin suurmestaria Sergei Karjakinia pelaamasta sivustolla, koska tämä on tukenut hyökkäystä. 

Viime kuussa shakkiliitto Fide antoi Karjakinille puolen vuoden kilpailukiellon sotatoimien kannattamisen vuoksi. 

Chess.com -sivustolla on oman ilmoituksensa mukaan 50 miljoonaa jäsentä.

16.19: Mariupolista yritetään jälleen uutta evakuointia 

Ukrainassa Mariupolin satamakaupungista maan eteläosasta yritetään jälleen evakuoida siviilejä tänään.

Asiasta kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Verestshuk Telegram-viestisovelluksessa BBC:n mukaan.

Suunnitelma on kuljettaa lapset, naiset ja vanhukset turvaan kaupungista läheiseen Zaporizhzhjaan. Useat aiemmat yritykset evakuoida siviilejä ovat epäonnistuneet molempien osapuolten syytettyä toisiaan tulitauon rikkomisesta. Ukraina on myös varoittanut siviilejä siitä, että Venäjä yrittäisi kuljettaa evakuoituja Venäjän hallussa oleville alueille.

YK ja Punainen Risti ovat vaatineet taistelujen välitöntä lopettamista Mariupolissa evakuointeja varten.

Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle vetäytyneet satamakaupungin viimeiset puolustajat kertoivat omalla Telegram-tilillään Venäjän jatkavan edelleen terästehdasalueen tulittamista ja pommittamista. Tehdasalueen suojiin on paennut myös sadoittain siviilejä.

15.24: Ukrainan entinen presidentti Guardianin mielipidekirjoituksessaan: ” Tuntemani Putin on korvattu brutaalilla despootilla”

Vuodesta 2005 vuoteen 2010 Ukrainan presidenttinä ollut Viktor Jushtshenko on kirjoittanut mielipidekirjoituksen, jonka on julkaissut brittilehti Guardian.

Yushchenko painottaa kirjoituksessaan kansainvälisen yhtenäisyyden tärkeyttä ja yhtenäistä rintamaa Vladimir Putinin toiminnan takia. 

Pitkässä kirjoituksessaan Yushchenko toteaa, että hänen tuntemansa Putinia ei enää ole. 

–    Sen Putinin, jonka minä tunsin, on korvannut täydellisesti eristäytynyt brutaali despootti, joka ei kestä vastustusta, Yushchenko kirjoittaa.

14.53: Zelenskyi kommentoi puheluaan Erdoganin kanssa Twitterissä

Zelenskyi kertoo presidenttien keskustelleen puhelimessa muun muassa Mariupolin siviilien evakuoinneista, sekä  käytävien (Venäjän kanssa) neuvotteluprosessin koordinoimisesta. 

Zelenskyi oli myös nostanut esiin huolensa liittyen Ukrainan puolustuskykyyn sekä maailman ruokaturvaan, joka on uhattuna Mustanmeren merenkulun vaikeuksien takia.


14.19: Erdogan puhunut Zelenskyin kanssa

Uutistoimisto Reutersin mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan olisi keskustellut puhelimessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Erdoganin mukaan Turkki on valmis tarjoamaan kaiken tukensa neuvotteluiden järjestämiseksi.

Erdoganin mukaan täytyy varmistaa, että Mariupolista saadaan evakuoitua kaikki siviilit ja haavoittuneet.

13.17: Mariupolista yritetään jälleen uutta evakuointia

Mariupolin kaupungista yritetään jälleen uutta evakuointia tänään.

Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Verestshuk Telegram-viestisovelluksessa BBC:n mukaan.

Suunnitelma on kuljettaa lapset, naiset ja vanhukset turvaan kaupungista läheiseen Zaporizhzhjaan. Useat aiemmat yritykset evakuoida siviilejä ovat epäonnistuneet molempien osapuolten syytettyä toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Ukraina on myös varoittanut siviilejä siitä, että Venäjä yrittäisi kuljettaa evakuoituja Venäjän hallussa oleville alueille.

11.40: Putin osallistui keskiyön pääsiäismessuun Moskovassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui keskiyön ortodoksiseen pääsiäismessuun Moskovassa. Tilaisuutta johti Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill. Venäjän ortodoksinen kirkko on tukenut presidenttiä vahvasti Putinin kutsumassa ”sotilaallisessa erikoisoperaatiossa" Ukrainassa.

Messussa otetuissa kuvissa ja videoissa näkyy kuinka presidentti piteli tilaisuudessa kädessään punaista kynttilää. Putin teki messun aikana ristin merkin useita kertoja.

Reutersin mukaan Putin lausui muiden seurakuntalaisten kanssa messun aikana sanat "totisesti Hän on ylösnoussut". Muuten presidentti ei puhunut messun aikana.

11.15: Ortodoksinen pääsiäinen koittaa surevassa Ukrainassa

Ortodoksisen kirkon tärkeintä juhlaa pääsiäistä vietetään Ukrainassa tänäkin vuonna, vaikkakin vaatimattomammin menoin. Tavallisesti juhla huipentuu sunnuntaina pääsiäisyön jumalanpalvelukseen ja pääsiäisateriaan.

Nyt yön jumalanpalveluksia ei ainakaan isoissa kaupungeissa järjestetä, ja muutenkin kirkot voivat ottaa sisään vain rajoitetun määrän ihmisiä.

Ortodoksikirkossa pääsiäistä vietetään viikkoa myöhemmin kuin muualla, gregoriaanisen kalenterin mukaan. Pääsiäisenä juhlistetaan Kristuksen ylösnousemusta ja kuoleman voittamista.

10.35: YK:n pääsihteeri käy Turkissa ennen vierailujaan Moskovassa ja Kiovassa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vierailee huomenna Turkin pääkaupungissa Ankarassa ennen vierailujaan Moskovassa ja Kiovassa.

Ankarassa hän tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin. Turkki on toiminut välittäjänä aseleponeuvotteluissa ja isännöinyt osapuolten tapaamisia.

Ankarasta Guterres suuntaa tiistaina Moskovaan tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia sekä ulkoministeri Sergei Lavrovia.

Torstaina hän matkustaa Kiovaan, jossa hän tapaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin sekä ulkoministeri Dmytro Kuleban.

10.20: Ukraina: Venäjä menettänyt päivässä 200 sotilasta ja 19 tankkia

Venäjä on hyökkäyksensä aikana menettänyt yhteensä 21 800 sotilasta, arvioi Ukrainan puolustusvoimat The Kyiv Independentin mukaan. Lukuja ei ole vahvistettu.

Venäjä on ollut hyvin vaitonainen kärsimistään tappioista. Aiemmin tällä viikolla venäläissivusto ilmoitti maan tappioiksi 13 000 kuollutta ja 7 000 kadonnutta. Uutinen kuitenkin poistettiin nopeasti.

Tuttuun tapaan Ukraina myös listaa yksityiskohtaisesti Venäjän sodassa menettämää kalustoa. Venäjän vahvuudesta on tähän mennessä kadonnut esimerkiksi 873 panssarivaunua, 179 lentokonetta ja 154 helikopteria, Ukraina väittää.

Perjantaihin verrattuna Venäjän sotilastappioiden määrä on arviossa lisääntynyt 200:lla, kun taas esimerkiksi panssarivaunuja Venäjä on Ukrainan mukaan menettänyt vuorokaudessa 19 ja lentokoneita kaksi.

9.15: Ukraina on torjunut lukuisia Venäjän hyökkäyksiä Donbassissa, Britannia kertoo – vastahyökkäyksetkin tuottaneet tulosta

Ukraina on tällä viikolla torjunut lukuisia Venäjän hyökkäyksiä Itä-Ukrainassa Donbassin alueella, Iso-Britannian puolustusministeriö kirjoittaa Twitterissä.

– Huolimatta Venäjän etenemisestä joillain alueilla, on Ukrainan vastarinta ollut vahvaa kaikilla rintamilla. Ukraina on myös aiheuttanut Venäjälle merkittäviä tappioita, Britannian puolustusministeriö toteaa.

Ukraina ei ole tyytynyt vain puolustamaan, vaan on myös onnistunut tekemään ainakin pientä menestystä saavuttaneita vastahyökkäyksiä. Ukraina kertoikin viikonloppuna valloittaneensa takaisin kahdeksan asutuskeskusta Etelä-Ukrainassa.

Lue aiheesta lisää täältä.

8.40: Mika Aaltola muistuttaa ihmiskohtaloista

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on jakanut materiaalia Venäjän tekemästä ohjusiskusta satamakaupunki Odessaan Twitterissä. Pormestari Hennadii Trukhanovin mukaan kahdeksan ukrainalaista on kuollut Venäjän tekemässä ohjusiskussa Odessassa.

Aaltolan mukaan yksi iskun uhreista oli Valeria Hlodan.

– Kuvista usein puuttuvat ihmiskohtalot. Näemme tuhottuja rakennuksia. On tärkeää muistuttaa, että ne ovat ihmisten koteja. Tässä yksi kohtalo.

– Valeria Hlodan, kuva hänen odottaessaan lasta. Hän kertoo hetkeä ennen kuolemaansa odotuksen ennen lapsen syntymää olleen hänen elämänsä 40 parasta viikkoa. Sodan kärsimysten todistaminen on inhimillinen velvollisuus.

– Sodan uhrien muistaminen velvollisuus. Fasismin paluu Eurooppaan ei saisi johtaa silmien sulkemiseen, vaikka moderni mielemme helposti juokseen karkuun pelottavia ilmiöitä. ’Ei koskaan enää’ ei ole militarismia tai psykoosia. Suoja hakeminen ja salliminen käytännön viisautta.

8.26: Kuvernööri: Luhanskissa kuollut kahdeksan

Kahdeksan ihmistä on kuollut Venäjän hyökkäyksissä Itä-Ukrainassa Luhanskissa lauantaina, kertoo alueen kuvernööri Serhiy Gaidai sosiaalisessa mediassa Reutersin mukaan. Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan tietoja välittömästi.

6.18: Ukraina: Venäjä aikoo pakottaa ukrainalaisia asepalvelukseen

Ukrainan tiedustelu väittää, että Venäjä aikoo komentaa miehittämiltään alueilta ukrainalaisia siviilejä asepalvelukseen. Asiasta kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö.

Iso-Britannian lausunnon mukaan Venäjä on toiminut samalla tavalla jo aiemmin Donbassissa ja Krimin niemimaalla.

Geneven sopimuksen mukaan miehitettyjen alueiden siviiliväestöä ei saa pakottaa palvelemaan asevoimissa. Myöskään niin sanottuun vapaaehtoiseen asepalvelukseen tähtäävä propaganda ei ole sallittua.

6.05: Zelenskyi: Älkää tulko tyhjin käsin kylään

Ukrainassa vierailevien johtajien ei tule saapua kylään "tyhjin käsin", sanoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyi vastasi näin, kun häneltä kysyttiin, mitä hän odottaa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin ja puolustusministeri Lloyd Austinin tämänpäiväiseltä Kiovan vierailulta.

– Miksi on tärkeää, että johtajat tulevat tänne? Vastaan pragmaattisesti: Koska heidän ei pitäisi tulla tänne tyhjin käsin, Zelenskyi totesi.

– Me emme odota vain lahjoja tai kakkuja, odotamme tiettyjä asioita ja tiettyjä aseita, Zelenskyi jatkoi.

6.00: Kahdeksan kuollut ohjusiskuissa Odessassa, pormestari kertoo

Kahdeksan ukrainalaista on kuollut Venäjän tekemässä ohjusiskussa satamakaupunki Odessassa Etelä-Ukrainassa, sanoo pormestari Hennadii Trukhanov Telegramissa.

– Takanani on jotain, mitä venäläiset kutsuvat sotilaskohteeksi. Se on asuinrakennus, jota he jostain syystä nimittävät sotilaskohteeksi. Kahdeksan ihmistä on kuollut. Yksi heistä on kolmekuukautinen lapsi. Tyttö ei ollut vielä nähnyt elämää. Te (venäläiset) olette hirviöitä, palakaa helvetissä, Trukhanov totesi.

Paikallisviranomaisten mukaan pelastustyöt ohjusiskujen jäljiltä ovat yhä käynnissä. 86 ihmistä on evakuoitu vaurioituneesta rakennuksesta.

5.53: Ukraina: Mariupolin asukkaita pakkosiirretään Venäjälle

Venäjän suurelta osin valtaaman Mariupolin satamakaupungin asukkaita pakkosiirretään Venäjän itäisiin osiin, väittää Ukrainan parlamentin ihmisoikeuskomissaari Lyudmyla Denisova Telegramissa.

Ukrainan mukaan väestöä siirretään Primorjen alueelle, jonka pääkaupunki on Siperian radan päätepiste Vladivostok.

Denisovan mukaan vapaaehtoiset ovat kertoneet hänelle, että ukrainalaisia kuljettanut juna saapui satamakaupunki Nahodkaan 21. päivä huhtikuuta. Denisovan mukaan junassa oli 308 ukrainalaista.

5.45: Ukraina sanoo osuneensa päivässä 17 lentävään kohteeseen

Ukrainan puolustusministeriö kertoo Telegramissa osuneensa 17 ilmakohteeseen lauantain aikana.

Puolustusministeriön mukaan ukrainalaisjoukot osuivat kolmeen venäläiseen lentokoneeseen, viiteen risteilyohjukseen ja yhdeksään miehittämättömään lennokkiin.

5.41: Harkovassa tykistökeskityksiä

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova oli lauantaina tykistökeskitysten kohteena, kertovat paikallisviranomaiset.

Venäläisjoukot ampuivat tykeillä ainakin Keski-Harkovassa sijaitsevaa teollisuusaluetta, hylättyä ostoskeskusta ja suurta asuinaluetta.

Taistelut Harkovan ympärillä ovat lisääntyneet jälleen viime päivinä. Ukrainalaisjoukot ovat myös tehneet vastahyökkäyksiä kaupungin läheisyydessä sodan alkupäivistä lähtien olevia venäläisjoukkoja vastaan.

Tykistöiskut eivät vaatineet ihmishenkiä.

4.35: Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministeri vierailevat Kiovassa tänään

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee Kiovassa tänään. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilen, että Blinkenin lisäksi Kiovaan saapuu puolustusministeri Lloyd Austin.

Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen virallinen vierailu Ukrainaan sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kaksi kuukautta sitten.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on aikaisemmin sanonut olevansa halukas käymään Kiovassa. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan tällaista vierailua ei kuitenkaan ole nyt suunnitteilla.

4.30: Etyj kertoo sotilastarkkailijoitaan otetun kiinni Itä-Ukrainassa 

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kansainvälisiä sotilastarkkailijoita on otettu kiinni Ukrainassa, järjestö kertoo Twitterissä.

Etyj sanoo olevansa äärimmäisen huolestunut siitä, että tarkkailuoperaation jäseniltä on riistetty heidän vapautensa Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa. Etyj jatkaa käyttävänsä kaikkia mahdollisia kanavia edistääkseen tarkkailijoiden vapauttamista.

Järjestö ei anna tviitissään tarkempia tietoja siitä, kuinka monta tarkkailijaa alueella olisi otettu kiinni.

Lauantai 23.4.

22.55: Johnson: Britannia avaa suurlähetystönsä Kiovassa ja toimittaa lisää aseita Ukrainalle

Britannia avaa uudelleen suurlähetystönsä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Asiasta kertoo Britannian pääministeri Boris Johnson, joka keskusteli tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Venäjän aloittaman sodan vuoksi suljettu suurlähetystö avataan uudelleen ensi viikolla.

Johnson vahvisti Britannian toimittavan Ukrainalle lisää sotilaallista apua, mukaan lukien panssariajoneuvoja, lennokkeja ja panssarintorjunta-aseita.

Johnson myös sanoi Britannian auttavan keräämään todisteita sotarikoksista Ukrainassa ja kertoi Britannian uusista pakotteista Venäjän asevoimien edustajia kohtaan.

22.20: Ukraina sanoo jälleen tappaneensa kaksi venäläiskenraalia

Ukrainan armeija väittää tappaneensa kaksi venäläiskenraalia Hersonin alueella maan eteläosassa, kertoo BBC.  Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan kaksikko kuoli, kun ukrainalaiset tuhosivat venäläisten siirrettävän komentokeskuksen Hersonin lähellä eilen. Lisäksi kolmas kenraali haavoittui vakavasti.

Venäläiset valtasivat Hersonin jo viime kuun alussa.

Länsimaisten asiantuntijoiden mukaan Ukrainassa on kuollut enemmän venäläiskenraaleja kuin missään muussa konfliktissa sitten toisen maailmansodan. 

20.38: Zelenskyi ilmoitti taas olevansa valmis tapaamaan Putinin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin yrittääkseen lopettaa Ukrainan sodan.

Zelenskyi sanoi puheessaan, että sodan aloittaneen pitäisi kyetä se myös lopettamaan. Zelenskyi sanoi niin ikään, ettei hän pelkää Putinin tapaamista, jos se edesauttaa rauhansopimusta Venäjän ja Ukrainan välillä.

Zelenskyi on aikaisemminkin ilmoittanut olevansa valmis tapaamaan Putinin.

Lue myös:

    Uusimmat