MTV seurasi Venäjän hyökkäystä 9.4: Ukraina väittää löytäneensä kuolleita venäläissotilaita yhteishaudasta Harkovassa – maat suorittivat vankienvaihdon

MTV:n kirjeenvaihtaja todistaa pommitettuja kerrostaloja ja improvisoituja hautoja takapihalla 2:01
MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi Kiovan lähikaupungista Borodjankasta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä Ukrainassa lauantaina 9.4.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjää siviilien teloittamisesta Butshassa
  • Britannia: Venäjä ei ole kyennyt tuhoamaan Ukrainan ilmapuolustusta
  • Taistelut ovat nyt kovimmillaan Itä-Ukrainan alueella
  • Ukrainan rauhanneuvottelija: Venäjä myöntynyt osaan Ukrainan ehdotuksista

22.23: Ukraina asettaa Venäjälle kauppasaarron

Ukraina asettaa täyden kauppasaarron Venäjälle, kertoo The Kyiv Independent.

Päätös kieltää kaikkien tavaroiden tuonnin Venäjältä, hallituksen edustaja parlamentissa Taras Melnychuk sanoi tänään.

Vuonna 2021 Ukrainan tuotiin Venäjältä tavaraa yli 6 miljardin dollarin arvosta.

21.40: Zelenskyi vaatii enemmän painostusta Venäjää kohtaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii "entistä enemmän painostusta" Venäjää kohtaan auttamalla ukrainalaisia ​​"puolustuksessa ja sanktioissa".

Zelenskyi esitti kommentit yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonin kanssa heidän tapaamisensa jälkeen Kiovassa. Zelenskyin mukaan muiden maiden tulisi seurata Britannian esimerkkiä.

– Meidän on edelleen vahvistettava sodanvastaista liittoumaamme. Toivomme, että Iso-Britannialla on keskeinen rooli tässä prosessissa, hän sanoi.

21.18: Ukrainan mukaan meneillään on vankienvaihto Venäjän kanssa 

Ukraina kertoo kahdentoista kiinniotetun ukrainalaisen sotilaan ja neljäntoista siviilin olevan palaamassa kotiin vankienvaihdossa Venäjän kanssa.

Maan varapääministerin Iryna Vereshtshukin mukaan järjestyksessään kolmas vankienvaihto Ukrainan ja Venäjän välillä toteutettiin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin toiveesta.

Vereshtshukin mukaan palautettavien vankien joukossa on kymmenen naista. Venäjälle palautettavien vankien määrää ei kerrottu.

21.03: Britannian pääministeri Johnson tapasi Zelenskyin Kiovassa – lupasi tueksi meritorjuntaohjuksia ja panssaroituja ajoneuvoja

Johnsonin mukaan Ukrainassa on meneillään yksi 2000-luvun suurimmista taisteluista. Britannian pääministerin virka-asunnon Downing Streetin edustaja kertoo Johnsonin ja Zelenskyin keskustelleen Britannian pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle.

Johnsonin kerrotaan myös esitelleen uuden taloudellisen ja sotilaallisen apupaketin sisältöä. Hän lupasi Ukrainalle Britannialta tueksi panssaroituja ajoneuvoja ja meritorjuntaohjuksia.

–  Presidentti (Volodymyr) Zelenskyin peräänantamattoman johtajuuden ja Ukrainan kansan voittamattoman sankaruuden sekä rohkeuden ansiosta (Vladimir) Putinin hirvittävät aikeet saadaan pysäytetyksi, totesi pääministeri Johnson Downin Streetin lausunnon mukaan tavattuaan presidentti Zelenskyin.

20.22: Tämä kaikki tiedetään uudesta Venäjän joukkojen komentajasta

Britannian yleisradio BBC kertoo lähteisiinsä vedoten, että Venäjän Ukrainassa olevien sotajoukkojen komentajaksi on nousemassa asevoimien Eteläisen piirin komentaja Aleksandr Dvornikov. 

Dvornikov on 60-vuotias maavoimien kenraali, joka on työskennellyt Venäjän armeijalle pitkään. Hän liittyi Neuvostoliiton armeijaan vuonna 1978. 

Dvornikov tunnetaan etenkin kokemuksestaan Syyrian sodassa. Hän johti Venäjän asevoimien toimintaa Syyriassa vuosina 2015–2016.

Voit katsoa videolta kaiken, mitä uudesta komentajasta tiedetään:

Venäjä vaihtaa sotilasjohtajaa Ukrainassa – tämä hyökkäyssodan uudesta komentajasta tiedetään 5:00

20.15: Venäjän joukot osuivat typpihapposäiliöön jälleen

Venäjän joukot osuivat typpihapposäiliöön Rubizhnessa jälleen, kertoo Luhanskin alueen kuvernööri. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

Kuvernööri Serhiy Haidai kehotti alueen asukkaita pysymään pommisuojissa sekä sulkemaan ikkunat ja ovet.

19.52: Itävallan liittokansleri tapasi Zelenskyin

Itävallan liittokansleri Karl Nehammer tapasi tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin aiemmin vieraillessaan Butshan kaupungissa.

– Itävalta tietää, mistä Ukrainan kansa tällä hetkellä kärsii. Autamme siinä missä voimme lievittääksemme humanitaarista kärsimystä ja lopettaaksemme tämän sodan, Nehammer kirjoitti Twitterissä tapaamisen jälkeen.

19.35: Ukraina väittää löytäneensä kuolleita venäläissotilaita haudasta

Ukrainan armeija väittää löytäneensä kuolleita venäläisiä sotilaita yhteisestä haudasta.

Ukrainan armeija julkaisi tänään lauantaina valokuvan, jossa väitetään olevan kuolleita venäläissotilaita. Kuvan kerrotaan olevan koillisosasta Harkovan alueelta.

– Myytti on, että venäläiset eivät jätä kuolleitaan, kuvan yhteyteen on kirjoitettu.

19.18: Marin puhui tuesta Ukrainan pakolaisille

– Solidaarisuus sotaa pakenevia kohtaan on erittäin tärkeää Euroopan unionin tasolla, sanoo pääministeri Sanna Marin Euroopan komission julkaisemalla videolla.

Marin puhuu videolla tuesta Ukrainasta pakeneville ihmisille. Video on kuvattu #StandUpForUkraine-tapahtumassa. 

18.50: Erikoishaastattelussa Ukrainan ilmavoimien everstiluutnantti

MTV Uutisten erikoishaastattelussa Ukrainan ilmavoimien everstiluutnantti Yurii Ihnat avaa Ukrainan menestyksen taustoja Venäjän hyökkäystä vastaan.

Ihnat kertoo, että ukrainalaiset ymmärsivät konfliktin jatkuvan vielä pitkään jo vuonna 2014 Venäjän miehittäessä Krimin niemimaan. Pian sen jälkeen Venäjä miehitti myös ison osa Donetskin ja Luhanskin alueita, jolloin kovat taistelut Itä-Ukrainassa alkoivat.

Ihnatin mukaan Venäjän ensimmäinen kohde oli Ukrainan ilmavoimat. Ilmavoimien lisäksi Venäjä halusi tuhota radiotekniset joukot, joita everstiluutnantti kuvailee ilmavoimien silmiksi.

Ihnatilla on viesti myös suomalaisille. Hän vetoaa historiaan, jolloin Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

– Neuvostoliitto päätti 1930-luvulla hyökätä Suomeen ja miehittää osan Suomea ilman mitään ilmeistä syytä käyttäen provokaatiota tekosyynä. Samoja keinoja Venäjä on käyttänyt jo yli 100 vuotta maailman eri maissa.

– Venäjä on pahuuden valtakunta, se on teroristimaa ja rikollinen kuten sen johtokin. Varsinkin se, mitä tapahtui Ukrainassa, on Venäjän toistuva taktiikka: terrori, viha ja murha.

Voit katsoa koko haastattelun tästä:

Erikoishaastattelu: Ukrainan ilmavoimien everstiluutnantti kertoo mikä on heidän menestyksensä salaisuutensa taistelussa Venäjää vastaan 6:18

18.35: Yli 10 miljardia humanitaariseen apuun Ukrainalle

Maailmanlaajuiset hallitus- ja yritysjohtajat sekä pankit ovat luvanneet 10,1 miljardia euroa humanitaarisen avun antamiseen Ukrainalle. Lupaukset tehtiin Euroopan komission, Kanadan ja kansainvälisen edunvalvontajärjestön Global Citizenin järjestämässä Stand Up For Ukraine -tapahtumassa. Asiasta uutisoi BBC.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, joka isännöi tapahtumaa Puolan pääkaupungissa Varsovassa, ilmoitti komission lahjoittavan miljardin. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui tapahtumassa etukäteen nauhoitetulla videolla. Hän vaati lisäpakotteita kaikkia Venäjän pankkeja vastaan ​​sekä venäläisen öljyn ostokieltoa.

18.24: Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi Zelenskyin Kiovassa

Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi tänään kasvokkain Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Johnsonin ja Zelenskyin tapaaminen järjestettiin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Ukrainan Britannian-suurlähetystö julkaisi tapaamisesta Twitterissä kuvan, jossa Johnson ja Zelenskyi ovat vastatusten neuvottelupöydässä. Kuvatekstinä tviitissä luki "yllätys". Johnsonin matkasta ei ollut kerrottu julkisesti etukäteen.

Zelenkyin avustaja julkaisi Facebookissa saman kuvan kuvaillen Johnsonia sodanvastaisen liittouman johtajaksi.

Britannian pääministerin virka-asunnon Downing Streetin edustaja kertoo Johnsonin ja Zelenskyin keskustelleen Britannian pitkäaikaisesta tuesta Ukrainalle. Johnsonin kerrotaan myös esitelleen uuden taloudellisen ja sotilaallisen apupaketin sisältöä.

Downing Streetin mukaan Johnson vieraili Kiovassa osoittaakseen solidaarisuutensa ukrainalaisille.

18.15: Borodjankan kaupungissa sortuneiden talojen alle jääneitä kaivetaan esiin jopa käsin

Borodjankan kaupungissa on alkanut paljastua laajoja tuhoja ja väkivaltaa siviilejä kohtaan.

Pelastustyöntekijät ovat alkaneet raivaamaan sortuneita rakennuksia niiden alta löytyvien löytämiseksi.

Ukrainalainen Mariya kertoo alla olevalla videolla, että hänen lastensa ruumiit kaivettiin kahden sortuneen talon raunioista.

– Lapseni olivat raunioissa. He juuri kaivoivat lapseni esiin raunioista, Mariya kertoo.

Mariyan mukaan pelastustyöt on voitu aloittaa vasta hiljattain.

– Ihmiset ovat olleet raunioissa 36 päivää venäläisten pommittaessa. Heitä ei ole saatu kaivettua esiin, Mariya sanoo.

Borodjankan kaupungissa sortuneiden talojen alle jääneitä kaivetaan esiin jopa käsin: “He juuri kaivoivat lapseni esiin raunioista” 1:40

17.50: Osa venäläisjoukoista ei suostu lähtemään Ukrainaan

Venäläisten todellisuuteen on alkanut päätyä yhä enemmän tietoa raskaista tappioista Ukrainassa, uutisoi brittilehti The Guardian.

Erityisesti eliittiyksiköt, kuten laskuvarjojoukot ovat menettäneet paljon enemmän sotilaita kuin Venäjän hallinto on myöntänyt.

Venäläisen oppositiomedian Pskovskaya Guberniyan mukaan noin 60 venäläistä laskuvarjojoukkojen jäsentä on joutumassa kurinpitotoimien kohteeksi, koska sotilaat olivat kieltäytyneet siirtymästä Valko Venäjältä Ukrainaan. Oppositiomedian tietoja ei ole vahvistettu.

Venän mediassa on kerrottu myös maan kansalliskaartin yksiköistä, jotka ovat kieltäytyneet lähtemästä sotimaan Ukrainaan. Venäjältä kantautuvien tietojen mukaan asianajajat ovat saaneet yhteydenottoja yli 17 kaupungista kotoisin olevilta kansalliskaartin jäseniltä.

Voit lukea lisää täältä.

17.31: Päivän tärkeimmät uutiset Ukrainasta

Pääset katsomaan videolta tuoreen erikoislähetyksen Ukrainan sodasta, jossa käydään läpi uusimmat ja tärkeimmät tiedot.

Kuka on Venäjän sotajoukkojen komentajaksi noussut Aleksandr Dvornikov? Päivän tärkeimmät uutiset Ukrainasta 14:02

17.12: Johnson tapaamassa Zelenskyiä

Britannian pääministeri Boris Johnson tapaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin tänään iltapäivällä. Ukrainan Britannian-suurlähetystö jakoi valokuvan kahdesta johtajasta neuvotteluissa.

16.43: Venäjä järjesti sotaharjoituksen Kaliningradissa

Venäjä on järjestänyt sotaharjoituksen Kaliningradin alueella. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters pohjaten tietonsa venäläiseen uutistoimisto Interfaxiin. 

Kaliningradissa sijaitsee Venäjän Itämeren-laivaston päätukikohta. Interfaxin mukaan paikalla osallistui harjoitukseen "jopa 1 000 sotilasta ja yli 60 kalustosyksikköä"

16.33: EU keskustelee tuesta sotarikosten tutkinnalle
EU keskustelee tuestaan ​​Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten tutkinnalle seuraavien kahden päivän aikana järjestettävissä tapaamisissa Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pääsyyttäjän Karim Khanin kanssa.

Khan tapaa EU:n ulkopolitiikan päällikön Josep Borrellin sunnuntaina Luxemburgissa. Tämän jälkeen hän tapaa EU:n ulkoministerit maanantaina, Euroopan komissio kertoi.

Kokouksissa korostetaan EU:n tukea Ukrainassa tapahtuneiden julmuuksien tutkimiselle, AFP raportoi.

Aiemmin tänään Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi, että Venäjän joukot näyttävät syyllistyneen sotarikoksiin iskemällä siviiliejä vastaan Ukrainassa.

16.26: Ukraina edelleen valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa, sanoo presidentti Zelenskyi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina on edelleen valmis jatkamaan neuvotteluja Venäjän kanssa. Presidentti kommentoi asiaa yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ukrainan-vierailulla olevan Itävallan liittokansleri Karl Nehammerin kanssa.

Neuvottelujen on kerrottu olleen katkolla Butshan tapahtumien paljastumisen jälkeen.

Jo perjantaina turkkilainen virkamieslähde kertoi, että Venäjä ja Ukraina olisivat valmiita jatkamaan neuvotteluja Butshan tapahtumista huolimatta. Mahdollisen uuden neuvottelukierroksen ajankohdasta ei kuitenkaan vielä ole tietoa. (STT)

16.21: 4,4 miljoonaa paennut Ukrainasta

4,4 miljoonaa ukrainalaista on paennut sotaa, kertoo YK. Luku on tarkalleen 4 441 663 ja se on noussut edellisestä päivästä 59 347. 

Noin 90 prosenttia Ukrainasta paenneista on naisia ja lapsia.

16.04: MPKK:n erikoistutkija: "Ukrainalaisilla henkistä kanttia, venäläisillä kalustoa"

Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) erikoistutkija Pentti Forsströmin mukaan Ukrainassa alkaa olla pula materiaalista.

Hän ei epäile ukrainalaisten sotilaiden henkistä kanttia taistelussa ja uskookin, että Ukraina taistelee viimeiseen sotilaaseen asti. Samaan aikaan ukrainalaisille viedään uutta sotakalustoa.

Venäjällä puolestaan kalustoa riittää määrällisesti omasta takaa.

– Mutta tulee kysymys siitä, että ne ovat olleet pitkän aikaa varastoissa. Onko niitä huollettu, onko niistä kannibalisoitu varaosia? Vie viikkoja tai kuukausia saada varastoitu kalusto käyttökuntoon.

Forsström ei usko, että Venäjä tekisi liikekannallepanoa, koska se edellyttäisi sotatilalain käyttöönottoa.

– Silloinhan Venäjä todistaisi olevansa sodassa Ukrainaa vastaan ja se ei Venäjän tarinaan istu.

Voit lukea lisää tästä. 

15.33: Taistelut Harkovassa jatkuneet

Harkovan alueen sotilashallinnon johtajan mukaan Venäjän joukot ovat jatkaneet koillisen Harkovan kaupungin pommittamista.

Lausunnon mukaan Venäjän joukot ovat käyttäneet kuluneen vuorokauden aikana tykistötulta, raketteja, tankkeja ja kranaattitulta hyökkäyksessään kaupunkia vastaan.

Iskuja on tehty muun muassa Harkovan traktoritehtaan alueelle, raportoi CNN.

15.06: Von der Leyen: Venäjä näyttää syyllistyneen sotarikoksiin

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi lauantaina, että Venäjän joukot näyttävät syyllistyneen sotarikoksiin iskemällä siviiliejä vastaan Ukrainassa.

Von der Leyen sanoi samalla, että lakimiesten tulee tutkia asia, jotta saadaan selvyys, onko kyseessä olleet sotarikokset.

Komission puheenjohtaja vieraili Ukrainassa perjantaina. Hän kertoo nähneensä omin silmin Butshan kaupungin hävityksen.

– Intuitioni sanoo, jos tämä ei ole sotarikos, mikä oikein on sotarikos? Mutta en ole lääkäri, lakimiseten tulee tutkia tämä tarkasti, Von der Leyen sanoi.

Von der Leyen kertoo Ukrainan pääministeri Denys Shmyhalin näyttäneen hänelle kuvia Butshasta.

– Näin kuvat, joissa ihmisiä tapettiin heidän kävellessään ohi. 

14.48: Ihmisiä yritetään evakuoida Luhanskin alueelta pommitusten lisääntyessä

Yhä useampia ihmisiä on pyydetty poistumaan Luhanskin alueelta itäisessä Ukrainassa pommitusten alta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Luhanskin kuvernööri Serhiy Gaidain mukaan pommitusten määrä on kasvanut viime päivinä ja lisää Venäjän joukkoja on saapunut alueelle.

14.39: Tältä näyttää nyt Tshernobylin voimalassa venäläisten lähdettyä

Tshernobylin työntekijät joutuivat elämään venäläissotilaiden käskyjen alaisina yli kuukauden. Joukkojen vetäydyttyä he ovat päässeet näyttämään, miltä elämä ydinvoimalan sisällä on näyttänyt.

BBC:n mukaan Ukrainan kansalliskaartin sotilaita pidettiin vankeina kellarissa, mutta voimalan työntekijät pakotettiin työskentelemään kuukauden ajan lähes vuorokauden ympäri.

Voimalan työntekijät ovat nyt esitelleet uutistoimistoille venäläisten jättämää sekasotkua voimalassa. He myös kuvailivat aiemmin saatujen raporttien mukaisesti, miten vastuuttomasti venäläiset voimalassa käyttäytyivät.

Tältä näyttää nyt Tshernobylin voimalassa venäläisten lähdettyä – työntekijät estelivät sotilaita aiheuttamasta mahdollista katastrofia 5:00

12.57: Venäjä uhkaa kostotoimilla Youtubea, joka sulki duuman videokanavan

Yhdysvaltalainen videopalvelu Youtube on sulkenut Venäjän duuman videokanavan, syyttävät venäläisviranomaiset. Samalla Venäjän viranomaiset uhkaavat kostotoimilla sulkemisen takia. 

Duuman puhemies Vjatsheslav Volodin sanoo, että tällä ratkaisulla Washington loukkaa "venäläisten oikeuksia". Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova ilmoitti puolestaan, että Youtube on sinetöinyt kohtalonsa.

11.08: Ukrainan varapääministeri: Lauantaille sovittu kymmenestä evakuointikäytävästä

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan lauantaille on sovittu kymmenestä evakuointikäytävästä. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Vereshtshukin mukaan Mariupolista avataan käytävä omilla ajoneuvoilla pakenemista varten. Mustanmeren rannalla sijaitsevan satamakaupungin Mariupolin tilannetta on kuvattu jo pitkään katastrofaaliseksi, sillä saarretussa kaupungissa ei ole ollut ruokaa, puhdasta vettä eikä lääkkeitä.

Monet aiemmat evakuointiyritykset ovat epäonnistuneet Venäjän joukkojen jatkettua tulituksia.

10.04: Zelenskyi: Näin Butshassa pelkkää kuolemaa

Zelenskyi totesi CBS-kanavan 60 minutes -ohjelman haastattelusta julkaistulla ennakkoklipillä, että Ukraina puolustaa nyt ihmisten oikeutta elää.

– Puolustamme oikeutta elää. En ikinä ajatellut, että tästä joutuisi maksamaan niin korkean hinnan. Kyse on ihmisarvosta. Jotta Venäjä ei voisi valita, mitä meidän pitäisi tehdä tai miten minä käytän oikeuksiani, hän sanoi sunnuntaina julkaistavasta haastatellusta tehdyssä ennakkovideossa.

Haastattelija kysyi myös, mitä Zelenskyi näki vieraillessaan Butshassa, jossa venäläisten joukkojen on kerrottu syyllistyneen moniin kauheuksiin siviilejä vastaan.

– Kuolemaa. Pelkkää kuolemaa, Zelenskyi vastasi.

9.48: YK:n pääsihteeri tuomitsi kovin sanoin Venäjän iskun Kramatorskin asemalle

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on tuominnut Venäjän perjantaina tekemän raketti-iskun Kramatorskin rautatieasemalle, jossa kuoli yli 50 siviiliä. 

Guterres kirjoitti Twitterissä, että iskussa kuoli evakuointia odottaneita siviilejä mukaan lukien naisia, lapsia ja vanhuksia.

Guterresin mukaan kyseessä on törkeä rikkomus kansainvälistä ja humanitaarista oikeutta vastaan. Hän vaati lisäksi iskun tekijöitä vastuuseen.

Venäjän isku Kramatorskin asemalle on tuomittu muutenkin laajasti kansainvälisessä yhteisössä.

9.30: Ukrainalaismedia: Kiovan läheisestä kylästä löydetty yli 100 ihmisen ruumiit

Makarivin kylästä Ukrainassa on löydetty yli 130 ihmisen ruumiit, kertoo Ukrainan uutistoimisto Ukrinform paikalliseen pormestariin nojaten. Kylä sijaitsee noin 50 kilometrin päässä pääkaupunki Kiovasta.

– Olemme löytäneet 132 siviiliä, jotka Venäjän örkit ovat ampuneet. En voi kutsua heitä enää ihmisiksi, pormestari Vadym Tokar sanoi Venäjän sotilaisiin viitaten.

Tokarin mukaan kylässä on tuhottu lähes sen koko infrastruktuuri, alkaen asuinrakennuksista sairaaloihin ja lastentarhoihin.

9.06 Britannian tiedustelutiedot: Venäjä jatkaa hyökkäyksiä siviilejä vastaan

Britannian tiedustelutietojen mukaan Venäjä jaktaa hyökkäyksiään siviilejä vastaan, kuten se teki perjantaina Kramatorskin rautatieasemalla. Iskussa kuoli yli 50 ihmistä. 

Tiedustelutietojen mukaan Venäjän hyökkäys keskittyy nyt erityisesti Donbassin alueelle, Mariupoliin ja Mykolaiviin, ja tämän takia Venäjän ilmahyökkäysten odotetaan lisääntyvän eteläisessä ja itäisessä Ukrainassa. 

Venäjän yritys muodostaa maakäytävä Donbassin ja Krimin välille ei onnistu Ukrainan vastustuksen takia, tiedustelutiedot kertovat.  

8.21: EU avaa uudelleen edustustonsa Kiovassa

Euroopan unioni avaa uudelleen edustustonsa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, kertoi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell.

EU sulki edustustonsa ja siirsi sen Puolaan Rzeszowiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

Borrell vieraili Kiovassa yhdessä EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Heidän kanssan matkustanut EU:n edustuston päällikkö Matti Maasikas jää Kiovaan avaamaan edustustoa ja arvioimaan samalla edellytyksiä koko edustuston henkilökunnan paluulle.

7.05: Kaupallinen maantieliikenne Venäjältä päättyi

Kaupallinen maantieliikenne Venäjältä päättyi vuorokauden vaihtuessa, kertoo Tulli.

Euroopan unioni on määrännyt uusia pakotteita Venäjälle ja Valko-Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi.

Pakotteet tulivat voimaan keskiyöllä.

Jatkossa Tulli käännyttää takaisin kaikki Venäjältä saapuvat kaupalliset tavarakuljetukset, jotka ovat Venäjän tai Valko-Venäjän rekisterikilvissä.

Pakotteiden mukaan ei ole merkityksellistä, milloin kuljetus on lähtenyt liikkeelle.

6.15: Amnesty tehostaa Venäjän ihmisoikeusrikkomuksien paljastamista

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että se aikoo vain lisätä toimenpiteitään Venäjän törkeiden ihmisoikeusrikkomuksien esille tuomiseksi.

Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard sanoo järjestön kannanotossa, että Venäjä on erittäin väärässä, jos se ajattelee järjestön toimiston sulkemisella estävänsä ihmisoikeusrikkomuksien dokumentoinnin.

Venäjä ilmoitti eilen kieltävänsä lukuisten kansainvälisten järjestöjen toiminnan maassa.

Amnestyn lisäksi muun muassa Human Rights Watchin (HRW) paikallistoiminta lakkautetaan.

5.43: Putinin tyttäret EU:n pakotelistalle

Euroopan unioni on lisännyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin aikuiset tyttäret Katerina Tihonovan ja Maria Vorontsovan pakotelistalleen.

Britannia ja Yhdysvallat olivat jo aiemmin lisänneet heidät pakotelistoilleen.

Lue lisää tästä!

5.29: BBC: Syyrian sodassa kokemusta kerännyt kenraali ottamassa komentoonsa Venäjän sotatoimet Ukrainassa

Venäjä on järjestänyt uudelleen sotilasoperaationsa johtoa Ukrainassa, kertoo BBC nimettömään länsimaalaiseen lähteeseen vedoten.

Syy tähän on se, että Venäjän joukkojen koordinointia ja johtamista on pidetty sekavana.

BBC:n lähteen mukaan vastuussa tulee olemaan eteläisen sotilaspiirin komentaja Aleksandr Dvornikov, jolla on kokemusta muun muassa Syyrian sodasta.

Lue lisää tästä!

5.20: Rautatieasemalle tehdyssä iskussa kuoli yli 50 ihmistä

Ukrainan viranomaisten mukaan perjantain raketti- tai ohjusiskussa Kramatorskin rautatieasemalle maan itäosassa on kuollut jo yli 50 ihmistä.

Iskussa haavoittui satakunta ihmistä, monet vakavasti.

Ukrainan rautatieyhtiön mukaan asemalla oli tuhansia ihmisiä, kun sinne osui kaksi rakettia.

Asemalla oli paikallisviranomaisten mukaan pääasiassa naisia ja lapsia.

Voit lukea edellisen päivän tapahtumista perjantain 8.4. seurannasta!

Lue myös:

    Uusimmat