Yhdysvalloissa koronavirustartunnat kasvavat nopeasti - New Yorkin kaupungin lääkäri pesi kadulta hengityssuojaimen käyttöönsä - “Aikuisten osasto on täysin kaaoksessa”

2:08

Yhdysvalloissa koronavirustartuntojen määrä kasvaa nopeasti. Maassa on yli 120 000 vahvistettua tartuntaa ja yli 2200 ihmistä on kuollut.

Koronavirukseen menehtyneiden määrä kaksinkertaistui kahdessa päivässä. Pahin kriisipesäke on New Yorkin alue, missä on noin puolet maan vahvistetuista tartunnoista. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaatii jyrkän matkustusvaroituksen asettamista New Yorkin metropolialueelle.

Koronateltoista toivotaan apua

New Yorkin kaupungin sairaaloiden ulkopuolelle rakennetuista koronateltoista toivotaan apua ruuhkaisiin sairaaloihin. Vaikka epidemiahuipun odotetaan tulevan vasta viikkojen päästä, muun muassa suojavarusteista on jo pulaa.

Sairaaloiden hallinnosta on kielletty hoitohenkilökuntaa puhumasta medialle tilanteesta, joten MTV Uutisten tapaama lääkäri haluaa antaa vain etunimensä.

– Kannat maskia kädessäsi, mistä löysit sen?- Löysin sen kadulta. Olen lääkäri ja näistä on pulaa. Tarvitsemme kiireesti myös hengityslaitteita. Aikuisten osasto on täysin kaaoksessa! En ole nyt sairaalassa, koska pesulat ovat kiinni ja ystävälläni on pesukone kotona. Minun täytyy pestä työvaatteeni, kaupungin sairaalan lääkäri Alexandra kertoo.

Alexandra aikoo puhdistaa löytämänsä N95-hengityssuojan käyttöönsä.

– Tämä on aika surrealistista aikaa, Alexandra lisää.

"Systeemimme ei suosi freelancereita"

Newyorkilaiset odottavat kauhulla, kuinka korkeaksi sairastuneiden, hoidettavien ja kuolleiden määrä tästä lopulta vielä kasvaa. Tuhansien sairastuessa, miljoonat menettävät myös työpaikkansa. Yhdysvalloissa työpaikan mukana menee yleensä myös terveysvakuutus.

– Systeemimme ei suosi freelencereitä. Täytyy työskennellä isolle korporaatiolle saadakseen terveydenhuollon palveluita tai muuta apua. Suurimmalla osalla amerikkalaisista ei ole säästöjä, käsikirjoittajana työskentelevä Matt Steinberg kertoo.

Pelkästään viime viikon aikana yli kolme miljoonaa uutta amerikkalaista haki työttömyystukea. Monen newyorkilaisen pankkitili alkaa olla tyhjä, sillä työttömyys ja kaupungin korkea vuokrataso on huono yhdistelmä.

“En pysty maksamaan laskujani”

Vapaita takseja ei ole vaikea löytää. Kuljettajat istuvat autoissaan radiota kuunnellen ennen niin kiireisillä Broadwaylla ja Wall Streetillä ilman yhtään asiakasta.

-  Ajoja ei ole ollenkaan. Istun vain täällä. En pysty maksamaan laskujani, taksikuljettaja Joseph Eristide kertoo.

New Yorkin kuvernöörin Andrew Cuomon määräyksestä vain välttämättömät liikkeet ovat auki. Välttämättömiksi lasketaan ruokakaupat, apteekit, bensa-asemat, rauta- ja viinakaupat.

New Yorkin metroa ja ylimääräistä liikkumista ulkona tulee välttää. Aurinkoisella säällä puistot ja kadut ovat olleet silti täynnä. Paikoin kahden metrin turvaväliä on vaikea yrittää pitää ja se hermostuttaa osaa ulkoilijoista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja