Mainos

Yhdysvallat: Pommi-isku oli yritys horjuttaa Saudi-Arabian kuningashallintoa

Saudi-Arabia vannoo saavansa kiinni maan pääkaupunkiin tehdyn pommi-iskun tekijät. Iskussa kuoli ainakin 17 ihmistä ja 120 haavoittui. Saudi-Arabia syyttää iskusta al-Qaida-verkostoa.

Saudi-Arabia


Yhdysvallat uskoo, että Saudi-Arabian pommi-isku oli yritys horjuttaa Saudi-Arabian kuningashallintoa.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat puolestaan vannoneet, että maan viranomaiset eivät lepää, ennen kuin viikonlopun pommi-iskun takana olevat on saatu kiinni.

Maan pääkaupungissa Riadissa tehdyssä iskussa kuoli ainakin 17 ihmistä ja 120 haavoittui. Saudi-Arabia syyttä iskusta al-Qaida-verkostoa.

-Tulemme ottamaan nämä muslimeiksi itseään väittävät rikolliset kiinni. Jos Jumala suo, me saamme heidät, vaikka se kestäisi kuinka kauan. Tämä työ kuuluu kaikille isänmaan miehille, mutta ennen kaikkea turvallisuuspalvelulle, kunnes maamme on vapaa paholaisista ja turmeltuneista ihmisistä, sanoo Saudi-Arabian sisäministeri, prinssi Nayef bin Abdul Aziz käydessään räjähdyspaikalla.

Hyökkäys tehtiin muslimien pyhän kuukauden, ramadanin, aikana ja vain vajaat puoli vuotta sen jälkeen kun Riadissa tehtiin 12. toukokuuta useita iskuja länsimaisiin kohteisiin. Iskuissa kuoli 35 ihmistä.

Riadin räjähdyksessä ei haavoittunut suomalaisia


Saudi-Arabiassa tehty tuhoisa itsemurhaisku ei vaatinut suomalaisuhreja. Konsuliyksikön päällikkö Pekka Hyvönen ulkoasiainministeriöstä vahvisti maanantaina, ettei kukaan Riadin vajaasta sadasta suomalaisesta haavoittunut iskussa.

Riadissa asuvat suomalaiset työskentelevät enimmäkseen asiantuntijatehtävissä. Joukossa on mm. terveydenhuollon ammattilaisia. Suomalaiset eivät tiettävästi asu räjähdyspaikan välittömässä läheisyydessä.
-Poliittinen tilanne Saudi-Arabiassa on hieman epävakaa, ja siellä on ollut aikaisemminkin terrori-iskuja. Meillä on Irakin sodan loppumisen jälkeen ollut kehotus matkustaa Saudi-Arabiaan ainoastaan, jos se on välttämätöntä, Hyvönen sanoi. Suomesta ei juurikaan tehdä lomamatkoja Saudi-Arabiaan. Maassa noudatetaan tiukkoja uskonnollisia määräyksiä.

Ulkoasiainministeriö antoi viimeksi maanantaina uuden Saudi-Arabiaa koskevan matkustustiedotteen. Siinä todetaan, että länsimaalaisten on jatkuvan väkivallan uhan vuoksi noudatettava suurta varovaisuutta. -Meidän Suomen suurlähetystö Riadissa arvioi tilannetta yhteistyössä pohjoismaisten ja EU-edustustojen kanssa ja tekee siitä tarvittavat johtopäätökset, Hyvönen jatkoi. Hänen mukaansa pommi-isku ei ole aiheuttanut kyselyjen tulvaa ulkoasiainministeriössä. -Saudi-Arabiassa asuvat ovat tietoisia tilanteesta, ja he ovat jatkuvasti yhteydessä suurlähetystöön siellä paikan päällä.

(MTV3-STT-AFP)

(Seitsemän uutiset 10.11.2003).

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Richard Armitage uskoo, että al-Qaida jatkaa terrori-iskujen tekemistä.

(Huomenta Suomi 10.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.