Mainos

Yhdysvallat jättää jäähyväiset presidentti Fordille

Yhdysvaltain entisen presidentin Gerald Fordin viimeiseksi leposijaksi on valittu hänen nimeään kantava museo Michiganissa.

Yhdysvaltain entisen presidentin Gerald Fordin hautajaisten valtiollinen osuus on alkanut. Tiistaina kuolleen Fordin arkku lennätettiin pääkaupunki Washingtoniin ja vietiin illansuussa autosaattueessa Capitol-kukkulalle. Capitolilla olivat vuorossa valtiolliset hautajaisseremoniat.

Fordin arkku on esillä tiistaiaamuun saakka, ja suurella yleisöllä on mahdollisuus jättää viimeinen tervehdyksensä maan 38. presidentille.

Varsinainen valtiollinen muistotilaisuus pidetään tiistaina Washingtonin Kansalliskatedraalissa. Sen jälkeen Fordin viimeinen matka jatkuu Michiganiin, hänen kotiosavaltioonsa, jonne 93-vuotiaana kuollut presidentti haudataan nimeään kantavan presidentillisen kirjaston kupeeseen Grand Rapidsiin.

Varapresidentti Ford nousi Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 1974 sen jälkeen, kun Richard Nixon joutui eroamaan Watergate-skandaalin takia. Hän hävisi vuoden 1976 presidentinvaalit Jimmy Carterille.

"Rohkea johtaja"

Presidentti George Bush ylisti Fordia radiopuheessaan.

- Gerald Ford ei koskaan kadottanut sisäistä lujuuttaan, jota amerikkalaiset olivat oppineet ihailemaan niin paljon, Bush painotti.

Bushin mukaan Ford oli rohkea johtaja, todellinen herrasmies ja rakastava isä sekä aviomies.

Ford oli itse toivonut mahdollisimman vähäeleisiä hautajaisia. Hänen arkkunsa vietiin, hänen oman toiveensa mukaisesti, autosaattueessa eikä juhlavasti hevosten vetämänä Capitolille. Lisäksi ilmavoimien ylilento Fordin kunniaksi tehdään Michiganissa eikä Washingtonissa.

Fordin perhe ja läheisimmät ystävät jättivät omat viimeiset jäähyväisensä rakkaalleen perjantaina Kaliforniassa Palm Desertin Pyhän Margaretin episkopaalisessa kirkossa. Kyseessä on kirkko, jossa Ford perheineen oli käynyt jumalanpalveluksissa 30 vuoden ajan.

Fordin varsinaista kuolinsyytä ei ole vieläkään julkistettu, mutta hänen tiedettiin kärsineen jo hyvän aikaa sydänvaivoista. Ford kuoli perheensä ympäröimänä.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.