Mainos

Yhdestä atomista koostuva osa hipoo täydellisyyttä - Katso video

New South Walesin Yliopiston (UNSW) tutkijat kertovat luoneensa toimivan transistorin, joka koostuu piikiteelle tarkoin asetetusta yksittäisestä atomista.

Atomitason komponentteja on tehty jo aiemminkin, mutta tällä kertaa tutkijat ovat käyttäneet menetelmää, joka tekee komponenttien tekemisestä aiempaa tarkempaa ja täten soveltuvampaa massavalmistusta ajatellen.

Äärimmäisen pienen elektronisen komponentin aktiivisena osana käytetään yksittäistä fosforiatomia, joka on asetettu atomikokoluokan elektrodien väliin

Uudella atomitason tarkkuudella voidaan ehkä tuottaa peruspalikoita tulevaisuuden kvanttitietokoneisiin, joissa on ennätyksellisen suuret laskentatehot.

"Kerrassaan täydellistä"

- Tämä laite on täydellinen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kukaan on pystynyt kontrolloimaan alustalla olevaa yksittäistä atomia näin ehdottomalla tarkkuudella, toteaa tutkimusryhmän päällikkö, professori Michelle Simmons.

Simmonsin työtoveri, tohtori Martin Fuechsle toteaa laitteen olevan merkittävä myös sen takia, koska sen sähköiset ominaisuudet täsmäävät täydellisesti muissa tutkimuslaitoksissa tehtyihin teoreettisiin ennusteisiin.

Nyt mennään etuajassa

Tietokoneiden kehitysvauhtia ennustavan Mooren lain mukaan transistoreiden olisi oltava atomitason kokoluokkaa vuonna 2020, jotta kehitys pysyisi nykyisen trendin mukaisena.

Simmonsin mukaan nyt tehdyn harppauksen myötä teknologinen taso tulee olemaan mahdollisesti huomattavasti Mooren lain aikataulua etuajassa. Hän myös toteaa, että nyt laitevalmistajat saavat arvokkaan ennakkokäsityksen siitä, miten komponentit toimivat niiden saavuttaessa atomitason rajat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.