Mainos

Wildfoodista tuli uusi ruokatrendi

Ulkomaiset superfoodit saavat väistyä, kun suomalainen wildfood valtaa alaa lautasilla. Puhtaissa metsissä ja järvissä kasvaa rikkaus, jolla Suomea ollaan nyt nostamassa maailman tietoisuuteen.

Ihmisiä kannustetaan yhä enemmän käyttämään ruokiin luonnossa vapaana kasvaneita raaka-aineita. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO uskoo myös vahvasti, että villiruuassa piilee avain maailmalle.

– Me kaikki suomalaiset tiedämme marjat, sienet ja riistan, mutta emme ole hyödyntäneet niiden kansainvälistä arvoa. Wildfood on meidän mahdollisuutemme erottua ruokakulttuurillamme muista maailman maista, kertoo ELO-säätiön johtaja Sari Mattila.

Villiruuaksi kelpaa ainoastaan luonnossa vapaana kasvaneet kasvit, marjat ja sienet sekä villinä luonnossa elänyt riista ja kalat. Suomalaisen ruokakulttuurin edistäjät kannustavatkin nyt ihmisiä siirtämään tietouden näistä luonnon herkuista myös nuoremmille polville.

– Meidän vanhemmat ja heidän vanhempansa ovat varmasti olleet paljon parempia tässä kuin, mitä me tänä päivänä olemme. Me puhumme näiden asioiden puolesta, mutta kuinka moni meistä vie lapsensa marjametsään, sanoo Mattila.

Aina ei tarvitse mennä edes metsään asti, sillä lounaan voi löytää vaikka kotipihasta.

– Poimulehti käy suoraan salaattiin ja siankärsämö on aivan upea esimerkiksi pestoihin. Nokkosista puolestaan saa friteeraamalla ilmaisia sipsejä, neuvoo Mattila.

Villiruulla Bocuse d'Or -kilpailuun

Wildfood on kokki Mika Palosen johtaman Suomen joukkueen teemana, kun se suuntaa tammikuussa maailman arvostetuimpaan Bocuse d'Or ruoanvalmistuskilpailuun.

– Wildfood näkyy meillä esimerkiksi raaka-aineiden valinnassa. Lisäkkeenä käytetään sieniä, mausteina katajaa ja katajanmarjoja ja koristeena voi mahdollisesti olla sammalta ja jäkälää, Palonen kertoo.

Edellisen kerran Suomen sijoitus oli kisoissa viides. Tällä kertaa suomiruualla tähdätään koko kisan voittoon.

– Voin sanoa, että meillä on hyvät mahdollisuudet voittoon asti, sanoo Palonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.