Wienin suurmielenosoitus sujui rauhallisesti

Noin 200 000 mielenosoittajaa on vaatinut illalla Itävallan pääkaupungissa Wienissä maan hallituksen eroa.

Mielenosoittajat arvostelivat Kansanpuolueeseen lukeutuvaa liittokansleri Wolfgang Schüsseliä siitä, että tämä oli ryhtynyt hallitusyhteistyöhön äärioikeistolaisen Vapauspuolueen kanssa. Liittokansleria syytettiin myös Itävallan eristämisestä ja jakamisesta.

Schussel arvioi aiemmin, että suurmielenosoituksen jälkeen tilanne rauhoittuu. Mielenosoittajat suunnittelivat kuitenkin viikottaisia vastalauseita samaan tapaan kuin Itä-Euroopassa yli kymmenen vuotta sitten.

Mielenosoitukseen osanottajia muualta Euroopasta

Wienin rautatieasemalle saapui pitkin päivää junalasteittain mielenosoittajia, naapurimaista Saksasta ja Italiasta asti. Mielenosoittajat suuntasivat Sankareiden aukiolle Hofburgin palatsin edustalla. Vuonna 1938 samalla aukiolla Adolf Hitler puhui sadoilletuhansille natsijohtajaa jumaloiville itävaltalaisille.

Moni maailmankuulu artisti, poliitikko ja kruunupää on päättänyt boikotoida Itävaltaa äärioikeistolaisen Vapauspuolueen johtajan, Jörg Haiderin, takia.

Wien

Päivällä moni älymystön edustaja vaati toimia äärioikeistoa vastaan. Ranskasta mukana oli tunnettu julkkisfilosofi Bernard-Henri Levy, Bosnian sodan rauhanaktivisti ja juutalainen
Mielenosoituksia järjestettiin illalla samanaikaisesti lukuisissa eurooppalaisissa kaupungeissa.

Liittokansleri Wolfgang Schussel on vihjannut lehtihaastattelussa, että Itävalta saattaisi sallia EU:n kaavaileman ns. demokratian tarkkailujakson. Sen aikana EU toteasisi, seuraako Itävalta EU:n sopimusten pykäliä ja henkeä.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat