Uusi tutkimus vahvistaa aiempaa suomalaistutkimusta: Pitkät työpäivät voivat lisätä aivoinfarktin riskiä

7:59
Miten tekoäly muuttaa työelämää?

Vaikka ahkera puurtaminen saattaakin näkyä tilipussissa ja tehdä pomoon vaikutuksen, raataminen ei tee hyvää aivoille, selviää vastikään julkaistusta ranskalaistutkimuksesta.

Ylityöt eivät yksittäistapauksina näy vielä terveydessä, mutta pitkässä juoksussa pitkiksi venyvät työpäivät voivat lisätä aivoinfarktin riskiä, kertoo amerikkalainen tutkimuslaitos American Heart Association.

Tutkimuksen mukaan yli 10-tuntiset työpäivät kuormittavat aivoja, jos niitä mahtuu vuositasolla vähintään 50 työpäivän verran.

Pitkässä juoksussa aivoinfarktin riski kasvaa jopa 45 prosenttiin

Tutkimusmateriaalin kerääminen aloitettiin vuonna 2012 ja siihen osallistui kaikkinensa hurjat 143 592 ranskalaista. Koehenkilöt olivat iältään 18–69-vuotiaita miehiä ja naisia.

Tutkijat keskittyivät niihin työssäkäyviin ihmisiin, jotka olivat olleet työsuhteessa vähintään kuusi kuukautta. Tutkimuksessa ei huomioitu osa-aikaisessa työssä käyviä henkilöitä.

Tutkimukseen osallistuneista vajaa kolmannes, 29 prosenttia, kertoi tekevänsä töissä pitkiä päiviä, ja joka kymmenes vastaajista myönsi tehneensä ylitöitä toistuvasti kymmenen vuoden ajan tai jopa kauemminkin.

Vuosia kestäneen tutkimuksen aikana todettiin, että 1 224 osallistujaa oli saanut aivoinfarktin. Henkilöillä, jotka tekivät paljon ylitöitä, todettiin olevan 29 prosenttia suurempi riski infarktille. Riski kasvoi jopa 45 prosenttiin, mikäli koehenkilö teki ylipitkiä työpäiviä vuosikymmenen ajan.

Vahvistaa aiemmin tehdyn suomalaistutkimuksen tuloksia

Tutkimuksessa mukana ollut tutkija Alexis Descatha pitää tutkimustuloksia odottamattomina, vaikkakin samankaltaista näyttöä on saatu aiemminkin.

– Aiemmat tutkimukset Etelä-Koreassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat kiinnittäneet huomiota tähän asiaan. Nyt ensimmäistä kertaa meillä on dataa siitä, että riski todella kasvaa 10 vuoden kuluessa, Descatha vakuuttaa.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja