WHO:n asiantuntija kehottaa ottamaan Ruotsin koronatoimista mallia: "Kun kansa ja hallitus luottavat toisiinsa, tulosta syntyy"

Pysäyttävä tulos! MTV Uutisten simulaatio todistaa, kuinka huonosti käsidesi puree"virukseen" 1:51
Pysäyttävä tulos! MTV Uutisten simulaatio todistaa, kuinka huonosti käsidesi puree "virukseen"

Maailman terveysjärjestö WHO:n korona-asiantuntija kehottaa maailmaa ottamaan mallia Ruotsin koronastrategiasta, jossa ihmisten liikkumista ei ole rajoitettu yhtä tiukasti kuin monessa muussa maassa. Osa asiantuntijoista on puolestaan sitä mieltä, että löyhä malli asettaa monen ihmisen hengen tarpeettomaan vaaraan.

WHO:n koronatiimin asiantuntija David Nabarro sanoo, että löyhempi linja koronarajoitusten suhteen on oikea tie päästä kriisistä eteenpäin. Hänen mukaansa talous ja ihmisten välinen kanssakäyminen pitää saada toimimaan mahdollisimman normaalisti, mahdollisimman nopeasti.

Nabarro puhui aiheesta uusiseelantilaisessa radio-ohjelmassa, jossa hän ylisti maan koronapolitiikkaa. Haastattelua referoi muun muassa Newshub. Maan suurimpaan kaupunkiin Aucklandiin on kuitenkin määrätty hiljattain uudet, kovat rajoitustoimet. Nabarro sanoi, että WHO:n näkemys on, ettei rankkoja rajoituksia pidä ylläpitää pitkiä aikoja kerrallaan.

Kuuntele Magic-kanavan koko haastattelu täältä

Nabarro pitää malliesimerkkinä Ruotsia, ja sanoi, että toimintojen ja rajojen jyrkkiä sulkemisia pitäisi välttää kaikin keinoin. Hän lisäsi, että Ruotsin mallissa on ongelmansa.

– Heidän toimintatavassaan on vielä parantamisen varaa. Suuria ongelmia on esimerkiksi vanhusten huollon suhteen, Nabarro sanoi.

Hän totesi, että Ruotsin tapauksessa ei kuitenkaan kannata analysoida mennyttä vaan keskittyä tulevaan.

– Kaikkien maiden kannattaa keskittyä tilanteen muuttamiseen ihmisten käyttäytymisen kautta. Minusta jatkossa pitäisi pyrkiä Ruotsin malliin, jossa massiiviset sulkutoimet on vältetty.

– Ruotsin lähestymistavassa olennaista on se, että hallitus luottaa ihmisiin, ja ihmiset saamansa luottamuksen myötä hallitukseen. Silloin syntyy tuloksia, Nabarro sanoi.

Ruotsissa on raportoitu 87 000 koronatartuntaa ja yli 5 800 kuolemaa.

"Tukat rajoitukset ostava maille lisäaikaa toimia tehokkaammin"

Nabarro lisäsi, että tiukat rajoitustoimenpiteet ovat tarpeen lyhyissä jaksoissa. Hän sanoi, että näillä jaksoilla voidaan ostaa lisäaikaa, jonka aikana maa voi organisoitua ja taistella viruksen leviämistä vastaan entistä tehokkaammin.

– Kaksi neuvoa, jotka antaisin mille tahansa maalle, ovat: pitäkää huolta, että kaikki tietävät, mitä tapahtuu ja miksi, jotta mahdollisimman harva jää pimentoon. Toisekseen suosittelen, että talous ja sosiaalinen elämä laitetaan pyörimään mahdollisimman nopeasti, jotta ihmiset näkevät, että elämää voi jatkaa normaalisti. Samaan aikaan koronaviruksen olemassaolo täytyy pitää tiukasti mielessä ja pysytellä askelen verran sen edellä, Nabarro tiivisti.

Osa tutkijoista eri mieltä: Ihmisiä kuolee turhaan

Aiemmin tässä kuussa uusiseelantilaisen Otagon yliopiston kansanterveyden asiantuntija Michael Baker varoitti Ruotsin mallista.

– Laumasuojaan pyrkiminen aiheuttaa suuren määrän pitkäaikaissairauksia ja kuolemia, Baker sanoi.

Aucklandin yliopiston mikrobiologian asiantuntija Siouxsie Wiles oli samaa mieltä Bakerin kanssa.

– On hyvin vaikea suojata haavoittuvimpia ihmisiä koronalta. Ruotsin lähestymistavassa on riksi, että monet kuolevat turhaan, Wiles sanoi.

Artikkelia täydennetty kello 15.38 Nabarron kommentilla Ruotsin koronastrategian ongelmakohdista.


Lue myös:

    Uusimmat