WHO: Euroopassa voidaan nähdä kolmas korona-aalto jo alkuvuodesta – "Meidän tulee pitäytyä muutamissa perusasioissa"

Uudenmaan koronatilanne synkkenee – uhkaako aluetta täyssulku, Husin Juha Tuominen? 8:57
Uudenmaan koronatilanne synkkenee – uhkaako aluetta täyssulku, Husin Juha Tuominen?

Euroopassa koronatoimet ovat olleet riittämättömiä, arvioi asiantuntija ja ennustaa ensi vuoden alkuun kolmatta korona-aaltoa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n koronatoimien erikoisedustaja, lääkäri David Nabarro kommentoi koronatilannetta sveitsiläislehti Solothurner Zeitungin haastattelussa.

Nabarron mukaan Eurooppa epäonnistui ensimmäisen aallon jälkeen epidemian hoidossa tarvittavan infrastruktuurin rakentamisessa kesällä. Tämän seurauksena tuli toinen korona-aalto.

Mikäli tarvittavaa infrastruktuuria ei rakenneta nyt, on edessä kolmas aalto vuoden 2021 alussa, ennustaa Nabarro.

Oppia Aasian koronakurista

Asiantuntijalta kysyttiin haastattelussa, mitä Eurooppa voisi oppia Itä-Aasian koronatoimista. Esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Taiwanissa koronatilanteen kerrotaan olevan suhteellisen hyvä.

Nabarro painottaa vastauksissaan muun muassa sitä, miten tunnollisesti Itä-Aasian maissa suhtaudutaan turvaväleihin, käsihygieniaan, kasvomaskien käyttöön ja sairaiden eristäytymiseen.

Nabarron mukaan Itä-Aasian maiden kansalaiset ovat täysin sitoutuneita pitämään huolta rajoitustoimien noudattamisesta.Itä-Aasiassa on myös Nabarron mukaan pidetty huolta siitä, ettei toimia höllennetä heti, kun tartuntojen määrä on saatu laskuun.

Politicon mukaan EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen arvioi yhtä lailla viime kuussa, että osa Euroopan maista höllensi rajoituksiaan liian herkästi ensimmäisen aallon jälkeen.

Von der Leyenin mukaan monet asiat tehtiin Euroopassa ensimmäisellä kerralla oikeansuuntaisesti, mutta ainakin osassa Eurooppaa koronatoimista luovuttiin liian aikaisin.


Aasiassa terveys on talouden kunnossapidon ehto

Nabarro painottaa myös sitä, että viestintä viranomaisten ja kansalaisten välillä on Aasiassa erittäin selvää.

– Kerrotaan vain yhtä asiaa: jos haluamme taloutemme olevan vahva ja säilyttää vapautemme, meidän tulee pitäytyä muutamissa perusasioissa, Nabarro kertoo lehdelle.

Hänen mukaansa Aasiassa ei etsitä tasapainoa talouden ja terveyden välillä. Sen sijaan alueella painotetaan sitä, että talouden kunnossapidon ehto on saada terveyspuoli kuntoon.

Nabarro ei ole sitä mieltä, että pandemia tulisi ratkaista laajoilla liikkumisrajoituksilla. Nämä ovat hänen mukaansa viimeinen vaihtoehto, ja hän kuvailee niin sanottuja koronasulkuja tai lockdowneja epäonnistumisen merkiksi.

Nabarron mukaan täytyy sen sijaan rakentaa järjestelmiä, joilla tartunnat saadaan hallintaan paikallistasolla.

Rajoituksia on jatkettava, vaikka rokote tulee Suomeen – milloin koronasta päästään? 5:30
Rajoituksia on jatkettava, vaikka rokote tulee Suomeen – milloin koronasta päästään?

Lue myös:

    Uusimmat