Käsidesi vai saippuavesi? MTV Uutisten kokeilu näyttää, mitä eroa on näillä kahdella pesumuodolla – ja kummalla "virus" irtoaa käsistä parhaiten

Pysäyttävä tulos! MTV Uutisten simulaatio todistaa, kuinka huonosti käsidesi puree"virukseen" 1:51
Pysäyttävä tulos! MTV Uutisten simulaatio todistaa, kuinka huonosti käsidesi puree "virukseen".

Huolellinen käsienpesu vaatii saippuan, vettä ja kuivaamisen. Käsienpesulla estetään viruksien ja bakteerien leviäminen.

Koronan myötä myös käsidesin käyttö on lisääntynyt. Käsienpesu saippualla on näistä kahdesta ensisijaisesti parempi tapa pitää kädet puhtaina, mutta kaikissa tilanteissa käsienpesu ei ole mahdollista, joten tällöin käsidesin käyttö on tarpeellista.

Miltä näiden kahden pesumuodon lopputulokset näyttävät?

Teimme kokeilun fluerisoivalla aineella, joka hohtaa pimeässä UV-valon avulla. Hieroimme ennen pesua käsiin ”virusainetta”, jonka jälkeen pesimme kädet saippuavedellä sekä käsidesillä.

Käsidesi ei poista bakteereja

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijaprofessori Ali Harlin kertoi MTV Uutisille, että käsidesi ei ole puhdistusaine, vaan se on desifiointiaine. Käsidesi tuhoaa viruksen käsistä, mutta pintaan jää jäljelle tunnistettavia jälkiä viruksesta.

– Tunnistettavat jäljet näkyvät UV-valossa, mutta ne eivät enää elä. Saippua poistaa oikeasti kaiken sieltä alueelta, kertoo Harlin.

Harlinin mukaan käsien peseminen ei ole helppoa, jos haluaa ne täysin puhtaiksi.

– Käsienpesu on äärimmäisen vaikeaa puuhaa. Siinä tarvitsisi muun muassa kynsiharjaa, jos haluaa olla absoluuttisen varma käsien puhtaudesta, kertoo Harlin.

Harlinin mukaan ammattilaiset puoltavat yksiselitteisesti saippualla pesemistä.

– Siihen on oikeastaan kaksi syytä. Saippua poistaa mikrobimassan ja on käsille ystävällisempi pitkässä juoksussa. Kymmeniä kertoja päivässä käsidesiä käyttämällä tuhoaa rasvakerroksen ihon pinnasta.

Katso ylhäällä olevalta videolta, minkälaisia eroja näiden kahden pesumuodon välillä selvisi kokeilussamme!

Lue myös:

    Uusimmat