Wayne Rooneylta tyly paljastus Sir Alex Fergusonista – Manchester Unitedin pukukopin valtasi tyrmistys ennen Mestarien liigan finaalia: "Istuimme joukkueen palaverissa ja ajattelimme: Voi v***u"

6:17
Tulosruutu 28.5.2009: Barcelona kaatoi Manchester Unitedin Mestarien liigan finaalissa.

Manchester United on voittanut historiansa viidestä Mestarien liigan loppuottelusta kolme. Tappiot se on kärsinyt yhtä ja samaa joukkuetta vastaan, kun 2010-luvun taitteessa kultakauttaan elänyt FC Barcelona niisti sen vuosina 2009 ja 2011. Tappioista ensimmäinen on jäänyt kalvamaan seuralegenda Wayne Rooneyn mieltä.

559 ottelun mittaisella United-urallaan 253 maalia iskenyt Rooney muisteli hiljattain kevään 2009 tapahtumia Liverpool-legenda Jamie Carragherin kirjassa.

Manchesterilaisseuran kaikkien aikojen paras maalintekijä kertoi pelaajien hämmästyksestä, kun ikoninen United-manageri Sir Alex Ferguson paljasti pelisuunnitelmansa murskaavaa ylivoimaa esittänyttä katalonialaisseuraa vastaan.

Skottivalmentaja ei pitänyt puolustavaa lähestymistapaa otteluun suuren ja mahtavan Manchester Unitedin arvolle sopivana.

Pelaajat ymmällään 

Ferguson halusi Unitedin hyökkäävän – ei makaavan "bussissa", kuten suurin osa joukkueista tuohon aikaan Barcelonaa vastaan teki.

– Kun etenimme loppuotteluun keväällä 2009, hän (Ferguson) sanoi: "Me olemme Manchester United, ja me emme mene Mestarien liigan loppuotteluun istuskelemaan koko illaksi. Hyökkäämme heidän päälleen ja teemme sen välittömästi", Rooney kertoo Fergusonin ohjeistaneen. 

United oli Mestarien liigan hallitseva voittaja kaadettuaan edellisenä keväänä kilpailun loppuottelussa rangaistuspotkukilpailun jälkeen Chelsean. Barcelonan se oli kukistanut niukasti välierässä.

Keväällä 2009 La Ligan ja Espanjan cupin voiton jo varmistaneiden katalonialaisten dynastia oli kuitenkin nuoren Lionel Messin johdolla jo alkamassa. 

Rooney kertoo pelaajien tyrmistyneen Fergusonin suunnitelmista.

– Istuimme kaikki joukkueen palaverissa ja ajattelimme: "Voi v***u."

– Sir Alex kävi läpi Barcelonan joukkuetta sanoen: "Käydään heidän päälleen". Sitten näet sellaisia nimiä kuin Messi, Samuel Eto'o ja Thierry Henry! Ajattelin, että ei helvetti, kuinka paljon nopeutta joku voi haluta yhteen joukkueeseen?

Karu totuus

Pelaajien pelko ei ollut turha: Eto'o rankaisi Unitedia Rooman Stadio Olimpicolla jo alussa. Toisella puoliajalla Messi pukkasi yhden uransa 24:sta päämaalista. Barcelona juhli triplan täydentänyttä Mestarien liigan voittoa suvereenin esityksen jälkeen.

Kaksi vuotta myöhemmin United hävisi loppuottelun jälleen Barcelonalle – jälleen kahden maalin erolla.

Rooney näkee Unitedilla olleen vuonna 2009 otollisemmat mahdollisuudet voittoon kaksi vuotta myöhemmin seuranneeseen 1-3-tappioon verrattuna.

– Vaikka tiesimme Barcelonan laadun 2009, se oli täysin eri tilanne kuin ennen kevään 2011 loppuottelua. Vaikka tiesimme heidän laatunsa, meillä oli silti (vuonna 2009) tunne aidosta mahdollisuudesta vahvan pelaajamateriaalimme vuoksi, Rooney muisteli.

– Tunne oli erilainen vuonna 2011. Olimme aikakautemme lopussa. En ajatellutkaan meillä olevan mitään mahdollisuutta voittaa heitä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja