Vuosikymmeniä kadoksissa ollut mittaamattoman arvokas taideteos löytyi yllättävästä paikasta

Vuosikymmeniä kadoksissa ollut mittaamattoman arvokas maalaus löytyi 1:37
Tällainen vuosikymmeniä kadoksissa ollut maalaus on.

Mittaamattoman arvokas italialaismaalaus 1600-luvulta on löytynyt newyorkilaisesta kirkosta.

Historioitsijat olivat etsineet italialaisen Cesare Dandinin barokin ajan mestariteosta jo arviolta 50 vuoden ajan. Nyt taideteos on löytynyt New Rochellesta, kiitos taidehistoriaa opettavan Tom Ruggion. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Tällä hetkellä taideteos on nostettu esille Ionan korkeakoulun kirjaston seinälle. Harva kuitenkaan osaa arvata, että Dandinin taideteos on arvokkaampi kuin itse rakennus. Maalaus on yleisölle nähtävissä kolmen kuukauden ajan. Sen jälkeen se palautetaan kirkolle sen alkuperäiseen paikkaan.

Maalauksen löytänyt Ruggio on ollut taidehistorian professori jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Italiassakin taidehistoriaa aikoinaan opiskellut mies vierailee silloin tällöin yliopiston välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa kirkossa.

– Menen sinne rauhoittumaan. Istun yleensä takarivissä, Ruggio kertoo.

Kirkon takarivissä miehellä oli suora näköyhteys kirkon seinällä lepäävään maalaukseen.

– Kerran valo tuli tavallista kirkkaammin sisälle ja jäin shokissa katsomaan maalausta. Tiesin välittömästi, että sen täytyi olla 1600-luvulta ja italialainen, Ruggio kertoo.

Kadonnut taideoteos

Ruggio syventyi tutkimustyöhön. Hän löysi kuvia maalauksesta Metropolitan Museum of Art -taidemuseosta ja museosta Pietarista. Lopulta selvisi, että teos oli toden totta italialainen 1600-luvun kadonnut mestariteos, jonka oli maalannut firenzeläinen Cesare Dandini.

Barokin ajan maalaus oli ollut tiedettävästi kateissa ainakin 50 vuotta.

– Maalauksen luultiin olleen kadonnut vuosikymmenien ajan, vaikka se oli piilossa näkyvillä New Rochellessa koko tämän ajan, Ruggio toteaa.

Maalaus kuvaa pyhää perhettä, Neitsyt Mariaa pitelemässä Jeesusta. Kuvassa on myös Joosef ja vauvana kuvattu apostoli Johannes.

Vielä on epäselvää, kuinka italialainen maalaus on päätynyt toiselle mantereelle newrochellelaiseen kirkkoon.

– Uskomme sen jotenkin tulleen Roomasta joltain edelliseltä monsignorelta tai sitten se on lahjoitettu taiteilijan perheeltä. Tässä kohtaa olemme kuulleet kahdenlaista tarinaa. Uskon, että olemme vasta raapaisseet pintaa tämän tarinan kohdalla, Ruggio sanoo.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat