Vuosi tsunamista - Fukushiman voimala on kuin aavekaupunki

Japanin maanjäristystä seuranneessa tsunamissa tuhoutuneen Fukushiman ydinvoimalan alueella säteilyarvot ovat edelleen kaukana normaalista, sanoo ranskalainen asiantuntija.

- Radioaktiivisen saasteen määrä on vähentynyt paljon vuoden takaisesta, mutta jatkuva matala säteily saastuttaa ympäristöä vielä monen vuoden ajan, arvioi ranskalaisen säteilysuojelu- ja ydinturvallisuusinstuutin IRSN kriisijohtaja Didier Champion.

Japanin viranomaiset ovat päästäneet toimittajia tutustumaan ydinvoimalan alueeseen. Näky on lohduton.

Reaktorit ovat viranomaisten ilmoituksen mukaan kylmäsammutustilassa, mutta niiden polttoaine vaatii jatkuvaa jäähdyttämistä. Säteilyarvot ovat huolellisessa tarkkailussa.

Japanin hallituksen arvion mukaan Fukushiman reaktoreiden purkaminen maksaisi nykyisellä kustannustasolla laskettuna noin 10, 6 miljardia euroa.

Energiayhtiö Tepco kuitenkin sanoo, että voimalan purkutöihin ei päästä ainakaan 30 - 40 vuoteen. Tällä hetkellä sen tilasta huolehtii yhteensä 3000 työntekijää eri tehtävissä.

Japanin historian voimakkain maanjäristys tapahtui 11. maaliskuuta 2011. Järistyksen voimaksi mitattiin 9,0 magnitudiasteikolla. Järistystä seurasi tsunami, joka teki tuhoa laajalla alueella maan koillisosassa.

(MTV3 - AFP - CNN)

Lue myös:

    Uusimmat