Mainos

Vuorigorillakanta elpynyt sotien keskellä

Sotien runtelemalta Ugandan, Ruandan ja Kongon rajaseudulta kuuluu vaihteeksi iloisia uutisia: uhanalaisten vuorigorillojen määrä on yllättäen kasvanut.

Ugandan viranomaisten mukaan gorilloja on tällä hetkellä 740, niistä puolet Ugandan puolella. Kymmenen vuotta sitten määrä oli 650.

Vuorigorilloja elää koko maailmassa vain tällä piskuisella alueella, jota on runneltu niin Ruandan sisällissodassa, Ugandan sissisodassa kuin Kongon demokraattisen tasavallan taisteluissakin.

Eläintensuojelijat ovat pelänneet pahinta, sillä vuorigorillat ovat herkkiä eläimiä, valtavasta koostaan huolimatta. Pystyasennossa niiden pituus on 1,25-1,75 metriä. Naaraat painavat 70-140 kg ja urokset 135-275 kg.

Kannan kasvua luonnehditaan pieneksi ihmeeksi, sillä gorilloja uhkaa taistelujen lisäksi salametsästys. Eläintensuojelijoiden mukaan ne ovat selvinneet vaihtamalla usein elinpaikkaansa.

Keski-Afrikan vuorigorillojen erittäinen uhanalainen tilanne nousi laajaan tietoisuuteen Michael Aptedin vuonna 1988 ohjaaman Sumuisten vuorten gorillat -elokuvan ansiosta.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.