Vuokranantaja! Oletko varautunut tähän?

Remontit saattavat yllättää jopa vuokranantajan, jos taloyhtiön tapahtumista ei olekaan ihan täysin perillä.

Taloyhtiön mittavatkin remontit saattavat joskus tulla yllätyksenä vuokranantajalle, joka seuraa taloyhtiön tapahtumia vain yhtiökokousten pöytäkirjoista. Useaan vuokranantajalle merkittävään asiaan olisi syytä pystyä vaikuttamaan jo varhaisessa vaiheessa, mutta liian usein nämä varhaiset keskustelut käydään yhtiökokouksen pöytäkirjan ulkopuolella.

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva suositteleekin aktiivista yhteydenpitoa yhtiön isännöitsijään tai muuhun hallintoon seuraavista syistä:

1. Vuokranantajan on oltava tarkka siitä, ettei sijoitusasunnon arvo alene. Taloyhtiöiden korjauskulttuureissa on eroja – joissain tapauksissa päätöksiä saattaa ohjata raha eikä rakennustekninen järkevyys.

2. Vuokranantajan täytyy vaatia, että teknisen hankesuunnittelun yhteydessä tehdään myös taloudellinen hankesuunnittelu. Jos osakkaiden maksamat suoritukset päätetään rahastoida, ei vuokranantaja voi vähentää maksamaansa suoritusta vuokratuloista.

3. Vuokranantajan on mahdollista jättäytyä pois remontista ja vaatia hyvitystä taloyhtiöltä, mikäli hänen sijoitusasuntoonsa kyseinen remontti on juuri tehty. Edellytyksenä on se, että poisjättäytyminen on teknisesti mahdollista ja, että yhtiölle koituu säästöä, kun remonttia ei tarvitse enää kyseisessä asunnossa tehdä.

4. Vuokranantajan on tiedettävä ajoissa remontin vaikutukset asumiselle, jotta hän voi neuvotella vuokralaisen kanssa esimerkiksi vuokralaiselle aiheutuvasta haitasta remontin aikana, vuokranalennuksista ja mahdollisesta vuokrankorotuksesta remontin jälkeen.

Suomen Vuokranantajat ry järjestää huhtikuussa valtakunnallisen ja kaikille avoimen Vuokranantajakoulu-kiertueen, jossa käsitellään taloyhtiöiden remontteihin liittyviä kysymyksiä.


MTV3 / Jokakoti.fi

Lähde: STT/ Suomen Vuokranantajat ry

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat