Mainos

Vuokraisäntä katkaisi sähköt Moskovan Stockmannilta

Stockmann on joutunut sulkemaan Moskovan keskustassa sijaitsevan tavaratalonsa, koska vuokranantaja katkaisi rakennuksesta osittain sähköt.

Stockmannin mukaan toiminta rikkoo törkeästi vuokralaisen oikeuksia, ja yhtiö aikoo perätä siitä oikeusteitse merkittäviä korvauksia.

Tavaratalo on vuodesta 1998 toiminut Smolenski Passage -kauppakeskuksessa, jossa yhtiön vuokranantajina ovat Mostroiekonombank ja sen omistama kiinteistöyhtiö Smolenski Passage.

Sähköjen katkaisun taustalla on kiista siitä, onko Stockmannilla vuokrasopimusten perusteella optio-oikeus jatkaa vuokralaisena vuoteen 2018 saakka. Moskovan kansainvälinen välitystuomioistuin antoi viikko sitten kiistassa päätöksen, jossa se asettui suomalaisyhtiön puolelle.

Jos kiista pitkittyy, Stockmann pyrkii järjestämään toistaiseksi suljetun tavaratalon 350 työntekijälle työtä muista toimipisteistä. Yhtiöllä on Moskovassa nyt neljä tavarataloa. Viides avataan lokakuussa.

Venäjän oikeusjärjestelmä testissä

Stockmannin toimitusjohtaja Hannu Penttilä pitää hyvin erikoisena, että vuokranantaja ryhtyi tällaisiin toimiin heti välimiesoikeuden ratkaisun jälkeen. Hän huomauttaa, että nyt mitataan myös Venäjän oikeusjärjestelmän kyky turvata laillisten sopimusten pitävyys.

- Luulen, että poliittinen painekin asian ratkaisemiseksi on kova. Tämä ei ole hyvää mainosta Venäjälle, Penttilä sanoi.

Smolenskin tavaratalon vuokrasopimus tehtiin vuonna 1997 ensin kymmeneksi vuodeksi, ja siihen sisältyi optio kymmenen vuoden jatkosta. Sopimus oli aikanaan yksi Venäjän ensimmäisiä näin pitkiä vuokrasopimuksia. Ongelmat alkoivat, kun kiinteistön omistaja muutama vuosi sitten vaihtui.

- Uusilla omistajilla on aivan erilainen käsitys tavaratalotoiminnan vuokranmaksukyvystä. Ne vaatimukset, mitä meille on aiemmin esitetty, ovat täysin mahdottomia ja tekisivät toiminnan tappiolliseksi, Penttilä sanoi.

Stockmann maksaa kiinteistöstä nyt liikevaihtoon sidottua vuokraa. Voimassa olevan sopimuksen mukaan samalla mallilla jatketaan optiokauden loppuun.

Konsernilla on eri puolilla Venäjää yhteensä kuutisenkymmentä myymälää, eikä muualla ole Penttilän mukaan törmätty vastaaviin ongelmiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.