Mainos

VTT: Bioetanolin valmistus korsista ei kannata

Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen mukaan tekniikka etanolin valmistamiseksi korsibiomassasta on olemassa. Valmistus ei kuitenkaan ole taloudellisesti kannattavaa.

Bioetanolin valmistus kotimaisten viljojen oljesta ja ruokohelpistä ei nykytekniikalla kannata, osoittaa Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen selvitys. VTT:n mukaan tekniikka etanolin valmistamiseksi korsibiomassasta on olemassa. Valmistus ei kuitenkaan ole taloudellisesti kannattavaa.

VTT:n arvion pohjana oli tuotantolaitos, joka valmistaisi vuosittain 160 000 tonnista raaka-ainetta noin 31 000 tonnia etanolia. Lisäksi laitos tuottaisi sähkö- ja lämpöenergiaa.

MTV:n uutisten tavoittama projektipäällikkö Niklas von Weymarn arvioi, että kannattavuus parantuisi, jos oljen ja ruokohelpin tilalle löytyisi halvempi raaka-aine.

- Tämä peltopohjainen raaka-aine on edelleen kallista, koska se pitää erikseen korjata talteen. Pitäisi ehkä yrittää löytää sellaisia raaka-aineita, jotka on jo nyt korjattu talteen, ja niitä ehkä on kasoissa jossain tehtaan vieressä. Meillä on jo yksi esimerkki Suomessa toimivasta pienestä laitoksesta: ST Biofuels Lappeenrannassa tuottaa elintarviketeollisuuden jätevirroista, leipomojätteestä, etanolia, ja se on ilmeisesti kannattavaa, Weymarn kertoo.

Weymarnin mukaan kannattavuus parantuisi myös, jos etanolin valmistuksen sivutuotteista valmistettaisiin arvokkaampaa tuotetta. Myös yhteistyö toisen tuotantolaitoksen kanssa toisi etuja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.