Mainos

VR:n ja Venäjän rautatieyhtiön yhteishanke etenee

Yhtiön tarkoituksena on hankkia Helsingin ja Pietarin väliseen liikenteeseen neljä junaa. Hanke tuo lisää kasvua voimakkaasti laajentuneelle Suomen ja Venäjän väliselle liikenteelle.

VR-Yhtymä ja Venäjän rautatieyhtiö pääsevät lähiaikoina eteenpäin yhteisen kalustoyhtiön perustamisessa. Yhtiön tehtävänä on hankkia ja vuokrata junakalustoa Suomen ja Pietarin välistä liikennettä varten.

Aiesopimus yhtiön perustamisesta syntyi jo kevättalvella. VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos kertoi keskiviikkona, että varsinaisen sopimuksen allekirjoitukseen päästään lähiaikoina.

Kalustoyhtiöstä on tulossa suomalainen yritys, josta suomalaiset ja venäläiset omistavat puolikkaan.

Simos arvioi, että Helsingin ja Pietarin väliseen liikenteeseen hankitaan neljä junaa. Niistä kukin maksaa noin 25 miljoonaa euroa, joten yhteisinvestointi nousee sataan miljoonaan.

Todennäköisin vaihtoehto kalustohankinnaksi lienee hieman nykyisiä pendolinoja pidempi junayksikkö. Tarkoituksena on löytää kummankin maan sähköjärjestelmiin sopivaa kalustoa.

Junakalustosta tarjouskilpailu

Nykyisin matkanteko Helsingistä Pietariin kestää yli viisi tuntia, mutta aikaa voi lyhentää kolmeen tuntiin. Nopeampi aikataulu ei kuitenkaan salli veturinvaihtoja ja kaikki rajamuodollisuudet pitäisi siirtää liikkuvaan junaan.

Yhteisyrityksen on määrä järjestää junakaluston hankinnasta kansainvälinen tarjouskilpailu, ja ratkaisu junien toimittajasta pyritään tekemään vielä tämän vuoden aikana.

Suomen ja Venäjän välinen rautatieliikenne on kasvanut voimakkaasti. Simos arvioi, että tänä vuonna tehdään yhteensä 300000 matkaa eli 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.