Mainos

Voimasuhteet ennallaan Metalliliitossa

Sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton voimasuhteet säilyivät lähes ennallaan tänään päättyneissä SAK-laisen Metallityöväen liiton vaaleissa.

Metalliliiton vaalit

Sosialidemokraatit paransivat hienoisesti asemiaan keräämällä äänistä 56,3 prosenttia. Neljän vuoden takaisissa vaaleissa vaaliliiton osuus oli 55,6 prosenttia. Vasemmistoliitto sai 42,3 prosenttia äänistä, mikä on lähes sama tulos kuin edellisten vaalien 42,5 prosenttia.

Voimasuhteiden näin vähäiset muutokset eivät näy käytännössä liiton sisäisessä vallankäytössä. Keskusta sai äänistä yhden prosentin, missä on takapakkia 0,3 prosenttiyksikön verran. Kommunistien ja sitoutumattomien vaaliliiton osuus jäi 0,2 prosenttiin (-0,1). Se menetti ainoan paikkansa liittokokouksessa. Vaaliliittojen ulkopuolisten ehdokkaiden osuus samoin 0,2 (-0,1) prosenttiin.

Metallin vaalien äänestysprosentti oli 51,2. Tavoite eli vuoden 1996 vaalien osallistumisinnon 48,5 prosenttia ylittäminen saavutettiin. Äänioikeutettuja oli nyt kaikkiaan runsaat 164000 ja ammattiosastoja 332. Vaaleissa valittiin 448 edustajaa liittokokoukseen, joka käyttää liitossa korkeinta valtaa. Toukokuussa Tampereella pidettävässä kokouksessa valitaan mm. seuraaja eläkkeelle jäävälle puheenjohtaja Per-Erik Lundhille (sd.), joka on johtanut liittoa vuodesta 1983 lähtien.

Lundh tyytyväinen äänestysvilkkauteen


Lundh arvioi vaalituloksen osoittavan luottamusta liittokokouskaudella harjoitetulle työmarkkina- ja edunvalvontapolitiikalle. Suuria eroja vaaliliittojen kannatukseen ei tullut. Poikkeuksena oli Lundhin mielestä "ääriliikkeiden" eli kommunistien ja keskustan asemien heikkeneminen.

Keskusta sijoittuu Lundhin mukaan työmarkkinapolitiikassa tähän joukkoon "toisesta maailmasta" peräisin olevan työreforminsa vuoksi. Lundhin näkemyksen mukaan vaali on suuntaa antava siinä mielessä, että liitto on saanut neljän vuoden aikana 40000 uutta jäsentä. Äänestysprosentin nouseminen yli 50:n oli jatkuvuuden kannalta tärkeää, koska Metalliliitto on ay-liike eikä mikään vakuutuslaitos.

Lundh ei halunnut paljastaa suosikkiaan uudeksi puheenjohtajaksi. SDP:n riveistä on tarjolla neljä ehdokasta. Jatkokautta hakeva Metalliliiton sihteeri Erik Lindfors (vas.) arvioi vaalituloksen heijastaneen vakautta ja turvallisuutta. Hän korosti liiton asemaa vahvana yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Liittokokoukseen valittiin nyt 37 edustajaa enemmän kuin neljä vuotta sitten. Lisäys johtuu jäsenmäärän kasvusta. SDP saa kaikkiaan 488 paikasta 282, vasemmistoliitto 204 ja keskusta 2. Kommunistien ja sitoutumattomien vaaliliitto jäi ilman paikkoja. Vanhassa 451 edustajan liittokokouksessa SDP:n paikkamäärä oli 257, vasemmistoliiton 189, keskustan 4 ja kommunistien 1.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.