Voiko yötyötä tekevä jättää lapsen yksin kotiin? Näin asiantuntija vastaa

Ylemmän erityistason psykoterapeutti ja lastensuojelun ammattilainen Pia Penttala vieraili aiemmin tällä viikolla suorassa MTV Uutiset Live -lähetyksessä vastaten lukijoiden esittämiin kysymyksiin.

Hoitoalan ammattilainen kävi keskustelua uutisankkuri Antti Tuurin kanssa muun muassa siitä, onko ekaluokkalainen kyllin vanha ja itsenäinen liikkuakseen yksin kouluun.

Pia Penttala totesi, että monissa perheissä lapsen on mentävä jo hyvin nuoressa iässä yksin kouluun, sillä vanhemmat ovat molemmat työelämässä.

Samalla esiin nousikin kysymys: voiko esimerkiksi yötyötä tekevä vanhempi jättää pienen lapsen yöksi yksin kotiin?

Laissa selvä ohjeistus

Pitkälti yli 20 vuotta lastensuojelussa työskennelleellä Penttalalla on kysymykseen selkeä vastaus niin lakiin kuin omaan kokemukseensakin perustuen.

– Jos ajattelen perustus- ja lastensuojelulain mukaisesti, niin alaikäiset lapset tarvitsevat aina huoltajan aina lähelleen, hän vastaa korrektisti.

– Ajattelen myös hyvin vahvasti niin, ettei lapsen kuulu olla öitä yksin kotona, eikä kovin pitkiä aikoja itsensä varassa, Supernanny Suomi -ohjelmastakin tuttu asiantuntija jatkaa.

Myös murrosikäinen kaipaa vanhemman läsnäoloa

Penttala huomauttaa, että ajat ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana – lapsi kaipaa tukea pikkulapsesta aikuistumiseen asti.

– Ne ajat ovat eletty, kun on jätetty pöydälle lounaslappuja ja viestejä, joissa lukee: ”Tulen vasta myöhään illalla, käy syömässä”, eikä lapsi ole nähnyt koko päivänä vanhempiansa, hän alustaa. 

Penttala haluaa muistuttaa, ettei pieni lapsi ole ainut joka kaipaa vanhempiaan ja heidän läsnäoloaan – myös yläkouluikäinen teini tulee muistaa

– Kyllä tänä päivänä pitää huolehtia, että lapsen – myös murrosikäisen – ympärillä on aikuisia ja omat vanhemmat päivän aikana saatavilla ja fyysisesti läsnä. Yöaika ei ole sellainen aika, kun lapsen pitäisi olla yksin kotona.

Video: Milloin lapselle voi ostaa oman puhelimen? Tätä mieltä Supernanny Pia Penttala on asiasta! 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat