Kuinka monta kuppia kahvia juot työpäivän aikana? Kittaaminen voi tehdä hallaa luillesi

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01
Pitääkö kahvia säilyttää jääkaapissa? Videolla kerrotaan totuus yleisistä kahvimyyteistä.

Runsas kahvin tai muiden kofeiinipitoisten tuotteiden kulutus lisää kalsiumin eritystä virtsaan, mikä voi heikentää luita ja lisätä osteoporoosin riskiä. Australialaistutkijat havaitsivat huolestuttavia merkkejä jo lyhyessä ajassa, kun kofeiinia nautittiin kahdeksaa kahvikupillista vastaava määrä.

Työpäivän aikana kitatut kahvikupilliset voivat vaarantaa luuston terveyden, Etelä-Australian yliopiston tutkijat esittävät.

British Journal of Clinical Pharmacology -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että jo yksittäinen suuri annos kofeiinia lyhyessä ajassa lähes kaksinkertaistaa määrän, jota luustolle tärkeää kalsiumia erittyy virtsaan.

Tutkijat päättelevät, että runsas kofeiinin kulutus vaikuttaa luiden terveyteen lisäten osteoporoosin riskiä.

Osteoporoosi eli luukato tarkoittaa luiden haurastumista, joka johtaa luunmurtumiin. Suomessa osteoporoosia sairastaa yli 400 000 henkilöä, joista valtaosa on yli 50-vuotiaita naisia, Reumaliitto kertoo.

Kalsiumin eritys lisääntyi kofeiinipurkan jälkeen

Australialaistutkijoiden kaksoissokkokokeeseen osallistui 24 tervettä aikuista, joista puolet söi kofeiinia sisältävää purukumia ja puolet plaseboa. Koehenkilöt jauhoivat purkkaa viiden minuutin ajan aina kahden tunnin välein.

Kuuden tunnin jälkeen kofeiinipurkkaa syöneet olivat saaneet 800 milligrammaa kofeiinia. Määrä vastaa noin kahdeksaa kupillista (1,25 desilitraa) suomalaista vaaleapaahtoista kahvia.

Kofeiini lisäsi kalsiumin erittymistä virtsaan 77 prosentilla verrattuna koetta edeltävään näytteeseen. Kalsiumin lisääntynyt eritys vihjaa, että munuaiset vapauttavat kivennäisainetta nopeammin kuin elimistö ehtii korvata sitä uudella. 

Lisäksi runsas määrä kofeiinia näytti vaikuttavan munuaisten puhdistaman natriumin eli suolan määrään estämällä sen takaisin imeytymistä.

Kahdeksan kupillista kahvia voi kuulostaa suurelta määrältä. Kofeiinia saa kuitenkin myös muista lähteistä, kuten energiajuomista, kofeiinilisistä, kolajuomista sekä tummasta suklaasta.

Tutkijoiden erityisenä huolenaiheena ovat energiajuomia lipittävät nuoret, joiden luusto vielä kehittyy, kofeiinilla suorituskykyään parantavat urheilijat sekä vaihdevuodet ylittäneet naiset.

Luustoa heikentävät ja vahvistavat tavat

Kofeiinin tiedetään jo ennestään olevan yksi luuston vihollisista yli- ja alipainon, tupakan, alkoholin ja muiden päihteiden sekä tiettyjen lääkkeiden ohella.

Kofeiini lisää kalsiumin erityistä virtsaan, jolloin kivennäisainetta jää vähemmän luuston kunnosta huolehtimiseen. Sama vaikutus on runsassuolaisella ruoalla.

Kohtuullinen kahvinjuonti ei ole haitaksi luustolle, jos ravinnosta saa riittävästi kalsiumia. Yli kolme kahvikupillista päivässä saattaa häiritä kalsiumin imeytymistä ja olla siten haitallista luustolle, Luustoliitto kertoo. Myös D-vitamiinin saannista tulee huolehtia, sillä se vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja vahvistaa siten luustoa.

– Ideaalitilanteessa ne [kalsium ja D-vitamiini] saataisiin ravinnosta, mutta jos riittäviin määriin yltäminen on haasteellista, kannattaa harkita ravintolisää, amerikkalainen ravitsemusterapeutti ja -neuvoja Kristin Gillespie sanoo tutkimuksesta uutisoivalle Runner’s World -sivustolle.

Gillespie muistuttaa, että myös säännöllinen liikunta on hyväksi luuston terveydelle.

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Testaa nopea kuuden liikkeen kahvakuulatreeni koko kropalle!

Lue myös:

    Uusimmat