Venäjä haluaa oman suljetun internetin – ulkoa tuleva kritiikki voitaisiin kytkeä pois päältä: "Valta haluaa suojella itseään"

7:47
Tällaisen suljetun internetin Venäjä haluaa itselleen.

Venäjällä suunnitellaan ja edistetään hanketta, jossa maahan rakennettaisiin oma suljettu internet.

Maapuolustuskorkeakoulun kapteeni Juha Kukkola on tehnyt väitöskirjan Venäjälle suunniteltavasta ja mahdollisesti avattavasta "omasta internetistä", ja väitös tarkistetaan huomenna.

Venäjän omalla internetillä tarkoitetaan suljettua internettiä, josta voidaan halutessa ja tietyissä tilanteissa sulkea pois meidän kaikkien muiden saatavilla oleva internet.

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Kukkolan mukaan Venäjällä on kolme syytä haluta rakentaa suljettu netti.

– Ensimmäinen on se, että Venäjän valta haluaa suojella itseään. Käytännössä internetistä on tullut politiikan tekemisen väline ja sen kautta voi Kremliä kritisoida.

– Toinen syy on se, että Venäjän ympäristö on muuttunut ehkä vihamielisemmäksi, turvallisuusuhkia on enemmän. Internet ja kybertila yleensäkin on militarisoitunut; siitä on tullut sotilaallisen toiminnan tila eli Venäjän pitää suojella itseään näiltä uhilta, hän sanoo ja jatkaa:

– Kolmantena on ehkä sitten tällaiset historialliset, voisi sanoa strategiskulttuuriset ideat siitä, miten voimaa käytetään ja mikä on voima rooli valtioiden välisissä suhteissa. Nämä kumpuavat Neuvostoajoista ja antaa tavallaan malleja Venäjän johdolle, miten ratkaista näitä uuden ajan malleja.

Sisältöä rajoitetaan jo nyt

Kukkolan mukaan tälläkään hetkellä tavalliset internetin käyttäjät eivät pääse Venäjällä kaikkialle netin syövereihin.

– Siellä rajoitetaan lakiin perustuen määrättyä sisältöä. Eli siellä on määrätty lakeja, joissa kielletään määrätynlaisen informaation levittäminen, ja tähän kuuluu myös Kremlille niin sanotusti haitallinen informaatio.

Valtion palvelu ylläpitää Kukkolan mukaan ”mustaa listaa”, johon ilmoitetaan kaikki vääränlaiset sivustot, joihin käyttäjät eivät saa päästä. Periaatteessa kyse on siis valtion tekemästä ennakkosensuurista, joka pätee internetin lisäksi kaikkeen muuhunkin mediaan Venäjällä.

”Tarkoitus luoda joustava järjestelmä”

Valtio voisi siis kytkeä uuden suljetun internetin joko päällä tai pois, tilanteesta riippuen. Kukkolan mukaan Venäjällä on annettu viime vuonna laki siitä, miten sulkeminen pitäisi tehdä ja se koskisi määritelty uhkatilanteita.

– Käytännössä tällaiset massiiviset kyberoperaatiot ja hyökkäykset Venäjän kriittistä infrastruktuuria kohtaan voisi olla yksi tällainen uhkatilanne, johon valmistaudutaan. Eli on luotu tällaisia määrättyjä skenaarioita ja niitä varmasti arvioidaan sen mukaan, mitä siellä tapahtuu.

– Tarkoitus on luoda joustava järjestelmä. Ei varsinaisesti on-off, vaan että kyetään kuristamaan tai suodattamaan sitä liikennettä asteittain, katkaisemaan ja sitten palauttamaan. Eli ei ole tarkoitus kytkeä Venäjää kokonaan irti internetistä vaan luoda järjestelmä, joka mahdollistaa erilaisia toimenpiteitä, Kukkola selittää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja