Erikoinen tutkimustulos: Tällainen juoma paransi koehenkilöiden juoksusuoritusta

Nyt lenkkipolulle! Miten maratonille voisi valmistautua? 7:26
Nyt lenkkipolulle! Juoksuharrastus sopii useimmille, mutta miten maratonille voisi valmistautua?

Tutkijat havaitsivat, että juoman värillä saattaa olla juoksusuorituksen lopputulosten suhteen väliä.

Aina juoksuaskel ei lenkillä kulje. Westminsterin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin nyt löytäneet erikoisen niksin, jolla juoksulenkistä voisi saada enemmän irti, kertoo IFLScience-tiedesivusto.

Koehenkilöt juoksivat lenkkejä ja huuhtelivat suitaan

Tutkimustiimi kokosi yhteen kymmenen tervettä, arjessaan aktiivista vapaaehtoista, jotka tekivät kokeessa kolme juoksulenkkiä juoksumatolla. Aluksi juostiin testijuoksu, ja sen jälkeen kaksi puolen tunnin lenkkiä.  Testijuoksun aikana juoksijat näkivät videolta tietoja siitä, miten hiilihydraattipitoisen juoman purskutteleminen voisi vaikuttaa suoritukseen.

Jokainen osanottaja juoksi lenkit omaan tahtiinsa; vaatimuksena oli ainoastaan pitää tahti melko kovana.

Kahden 30 minuutin juoksun aikana henkilöt huuhtelivat suunsa vähäkalorisella, makeutusainetta sisältävällä juomalla, joka oli joko kirkasta tai vaaleanpunaista.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että suun huuhteleminen hiilihydraattipitoisella juomalla voi parantaa treenisuoritusta.

Pinkki juoma toi etuja, vaikkei eronnut kirkkaasta juomasta mitenkään

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että suun huuhtaiseminen pinkillä juomalla toi juoksijalle etuja. Juoksu kulki vaaleanpunaisen juoman saaneilla pidemmälle – matkaa kertyi keskimäärin 213 metriä enemmän – sekä nopeutui nelisen prosenttia. Moni myös kertoi nauttineensa juoksemisesta enemmän pinkin juoman jälkeen.

Toisin kuin juoksijat uskoivat, oikeasti juomissa ei esimerkiksi ravintosisällön suhteen ollut eroa. Ainoa eroavaisuus oli, että toiseen oli liuotettu elintarvikeväriä. Vaaleanpunainen väri valittiin siksi, että ihminen yhdistää sen mielessään makeuteen ja siten odotukseen sokereista ja hiilihydraateista, kertoo Eurekalert.

Johtopäätöksiä tuloksista ei voi vetää – lisätutkimuksia tarvitaan

Tutkimus julkaistiin Frontiers in Nutrition -lehdessä. Koska osanottajia oli niin vähän, virhemarginaali kohoaa korkeaksi, eikä tämän tutkimuksen tuloksesta voikaan vetää johtopäätöksiä.

Tulokset kuitenkin vihjaavat, että osa juoksijoista hyötyi pinkistä juomasta.

Tutkijoiden mukaan juoksusuoritetta paransi todennäköisesti plasebo-efekti: juoksija voi olettaa saavansa pinkistä juomasta enemmän sokeria, eli lisäenergiaa. Aihetta täytyisi kuitenkin tutkia lisää.

Katso myös: Liikunnan edut ovat tiedossa, joten miksi juokseminen silti vaatii ponnistuksia? Asiantuntija kertoo  60 sekunnissa, miksei liikkuminen innosta!

Lue myös:

    Uusimmat