Voiko samaan aikaan sairastua sekä flunssaan että influenssaan? Viruksista paljastui mielenkiintoinen ilmiö

10:54
Influenssa saapuu Suomeen tänäkin talvena. Katso videolta, miten voit suojautua taudilta.

Sama ihminen ei todennäköisesti sairasta sekä influenssaa että tavallista flunssaa samaan aikaan, osoittaa tuore skotlantilainen tutkimus.

Glasgow'n yliopiston virustutkijat havaitsivat, että influenssaa tai nuhakuumetta aiheuttava virus tarttuu ihmiseen epätodennäköisemmin, jos hän on jo saanut toisen virustartunnan.

Selvin vuorovaikutus havaittiin influenssa A -virusten ja rinovirusten välillä. Rinovirukset ovat yleisimpiä nuhakuumeen aiheuttajia. Potilaat, joilla oli influenssa A -tartunta, saivat 70 prosenttia epätodennäköisemmin rinoviruksen kuin potilaat, joilla oli jokin muu virustartunta.

Tulos selittää jo aiemmin havaittua ilmiötä, jonka mukaan nuhakuumetapauksia on vähemmän influenssakauden aikana ja toisin päin, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa. Nuhakuumetta aiheuttavia viruksia esiintyy tavallisesti keväisin ja syksyisin, kun taas influenssakausi ajoittuu talveen, tutkimusta johtanut Sema Nickbakhsh luonnehtii CNN:n mukaan.

Virusinfektio voi estää toisen viruksen tartunnan

Virukset ovat pikkuruisia biologisia järjestelmiä, jotka tarvitsevat isäntäsolun lisääntyäkseen. Virukset tunkeutuvat soluihin ja saavat ne valmistamaan uusia viruksia, jotka jatkavat matkaansa uusiin soluihin. Jos yksi päällä oleva virusinfektio on vahva, se voi estää seuraavan viruksen tartunnan, tutkijat epäilevät.

On myös mahdollista, että virusten kausittaisuuteen vaikuttavat niiden suosimat lämpötila- ja ilmasto-olot.

Lisäksi ihminen ei välttämättä sairasta samanaikaisesti sekä influenssaa että flunssaa, koska hän parantelee itseään kotona tai sairaalassa, jolloin hän ei altistu muille viruksille.

Apua tautien leviämisen estämiseen?

Löydökset perustuvat yli 44 000 potilaan virustestituloksiin. Jokainen osallistujalta testattiin 11 erilaisesta influenssaa tai nuhakuumetta aiheuttavaa virusta. Virustestit tehtiin Skotlannissa Glasgow’ssa vuosina 2005–2013.

Tutkimus ilmestyi Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä. Tutkijat toivovat, että löydökset voisivat auttaa julkista terveydenhuoltoa luomaan parempia malleja, jotka ennustavat tautien esiintymistä sekä auttaisivat hallitsemaan niiden leviämistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja