Virusmuunnos sulki Laitilan: "Kaikki kodin ulkopuoliset kontaktit minimiin" – kaupunginjohtaja huolissaan kahden viikon "koronasulun" seurauksista opetukseen

7:20
Infektiolääkäri kertoo, miten brittimuunnos eroaa alkuperäisestä koronaviruksesta.

Laitila kiristää merkittävästi koronarajoituksia, kaupunki tiedottaa. Kaupunginjohtaja Lauri Katteluksen mukaan etäopetuksen alkaminen on huolettanut vanhempia.

Laitilalaisessa yrityksessä todettiin koronavirusrypäs tammikuussa. Sittemmin Raumalla on havaittu ryppääseen liittyvissä tartunnoissa brittiläistä virusmuunnosta. Näin ollen Laitilan kaupungin mukaan on "vahva epäily", että muunnosta on myös Laitilassa.

– Kaikkia kuntalaisia suositellaan rajoittamaan kaikki kodin ulkopuoliset kontaktit minimiin 5.–19.2. väliseksi ajaksi ja suorittamaan vain välttämätön asiointi kodin ulkopuolella jotta epidemiatilanne saadaan nopeasti hallintaan, tiedotteessa kerrotaan.

Rajoitukset tulivat voimaan tänään. 

– Uusia rajoituksia ei otettu käyttöön siksi, että eilen olisi tullut ilmi uusia rajoituksia. Kyse on nopeasti leviävän virusmuunnoksen riskistä. Siksi käyttöön otettiin tämä "sulku". Se nähtiin välttämättömäksi, kaupunginjohtaja Lauri Kattelus toteaa.

Käyttöön otettavat rajoitustoimenpiteet ovat laajoja. Etäopetukseen siirtyvät kaikki paitsi esiopetuksessa olevat sekä 1–3. luokkien oppilaat ja erityistä tukea tarvitsevat.

– Koulujen etäopetus on iso, massiivinen toimi, Kattelus sanoo.

Myös harraste- ja liikuntatilat suljetaan kaikilta osin, eikä nuorisotalotoimintaa järjestetä. Myös kulttuuritoimi pitää taukoa. Kirjastosta voi hakea aineistoja siitä etukäteen sopimalla.

Kaupungin työntekijöillä on kaupunginjohtajan mukaan "vahva etätyösuositus", joten kaupungin toimipisteisiin tulee ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Terveyskeskuksissa jatkuu jo aiemmin käytössä ollut vierailukielto-ohjeistus, jonka mukaan muun muassa kustakin vierailusta täytyy sopia etukäteen.

Vanhemmat huolissaan 

Laitilalaisilta on Katteluksen mukaan tullut kysymyksiä ja yhteydenottoja uusiin rajoituksiin liittyen.

– Koulupuolella ollaan ymmärrettävästi huolissaan, että miten se järjestyy ja miten koulupäivät hoidetaan. Laitilassa on pieniä kyläkouluja ympäri kapunkia ja niihinkin tullaan pitkien matkojen päästä. Ongelmia pyritään ratkomaan. Menemme terveys edellä, Kattelus alleviivaa.

Kattelus uskoo laitilalaisten suhtautuvan rajoituksiin ymmärtävästi.

– Erityyppisiä rajoituksia on ollut koronavuoden aikana koko ajan, mutta kyllähän nämä kireimmästä päästä ovat. Näihin erilaisiin rajoituksiin on kuitenkin vuoden aikana totuttu. Tulivathan nämä nyt osaltaan yllätyksenä, mutta toisaalta näitä on osattu odottaa.

Laitilassa on koronaepidemian aikana ollut THL:n mukaan 69 varmistettua tartuntatapausta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja