Uhkaako delta-variantti koululaisten yhteisöllisyyttä? OAJ:n puheenjohtaja ottaa kantaa etäopetukseen: "Kaikki mahdollinen tehdään"

Korkeat tartuntaluvut huolettavat kouluissa – näin OAJ:n puheenjohtaja kommentoi tilannetta 2:46
Milloin etäopetukseen olisi turvauduttava kouluissa? Näin OAJ:n puheenjohtaja vastaa

Tuhannet lapset ja nuoret palaavat koulun penkille jo ensi viikolla. Selvästi kasvaneet koronatartuntaluvut aiheuttavat kuitenkin huolta kouluissa. Vaikka tilanne on vaikea, pidetään etäopetusta viimeisenä keinona koulunkäynnin järjestämiseen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan lähiopetus pyritään takaamaan kaikin keinoin vaikeutuneesta tartuntatilanteesta huolimatta.

– Kansallisesti lähdetään siitä, että kaikki mahdollinen tehdään, jotta koulut voidaan aloittaa lähiopetuksessa ja varhaiskasvatus jatkuu myös lähitoimintana, Luukkainen kommentoi Kymmenen uutisissa tiistaina.

Kouluille on laadittu lukuisia käytännön ohjeistuksia ja suosituksia, jotta opiskelu olisi kaikille mahdollisimman terveysturvallista. Tilanteen muuttuessa mahdollisesti huonompaan suuntaan Luukkainen painottaa, että ratkaisuja on tehtävä paikallisesti.

– Pakko on olla valmiutta myös toisenlaisiin ratkaisuihin. Onneksi meillä on kokemusta siitä, miten koulua voidaan Suomessa hyvin hoitaa myös pandemian aikana. Mutta mitään kansallista ratkaisua emme tavoittele eli että olisimme kaikki etänä tai lähiopetuksessa. Paikalliset ja alueelliset päätökset pitää tehdä tilanteesta johtuen.

Luukaisen mukaan valtakunnallista rajaa mahdolliseen etäopetukseen siirtymiselle ei ole määritelty.

– Tarkkaa rajaa ei voi kukaan määritellä. Paikallinen tilanne sen ratkaisee, mutta jos altistumisia ja sairastumisia rupeaa samassa yksikössä olemaan useita niin silloin on mietittävä tietysti sitä, miten terveys ja turvallisuus taataan.

Delta esteenä yhteisöllisyydelle?

Tulevaa syyslukukautta varjostaa koronaviruksen herkästi tarttuva delta-variantti.

Se voi olla esteenä erilaisille yhteisöllisyyttä vahvistaville opiskelijatapahtumille ja oppilaita koskeville vapaa-ajan aktiviteeteille.

– Kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä toivotaan oppilaiden, opettajien, opiskelijoiden ja esihenkilöidenkin puolelta ja toivotaan kovasti, että siihen päästäisiin. Mutta valmius pitää olla myös terveyden vuoksi tehdä muita ratkaisuja.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Otto Helve kommentoi tiistaina MTV:n Uutisaamussa, että aikaisempien kokemusten perusteella kouluissa tapahtuneet jatkotartunnat ovat vähäisiä, sillä tartunnantorjuntatoimet kouluissa ovat toimineet.

– Vaikka ajatellaan, että tähän deltavarianttiin liittyy suurempi tartuttavuus, mutta kun se suhteutetaan siihen, miten vähän jatkotartuntoja kouluissa on ollut, niin deltavariantin tuoma vaikutus tähän kokonaisuuteen on loppujen lopuksi aina pieni. Meidän kantamme on, että peruskoulut pitäisi pystyä avaamaan lähiopetuksessa, Helve kommentoi.

Opettajat kuormittuneita koronasta

Koronaepidemian mukana tuoma epävarmuus on hankaloittanut oppilaiden ja opiskelijoiden elämää, mutta kuormittanut myös opettajien työtä.

– Tilanne on ollut erittäin kuormittava. Kaikki meidän omat selvitykset ja myös yliopistojen tekemät selvitykset ovat osoittaneet kuormituksen todella kasvaneen. Meillä on ihan tältä kesältä tutkimuspohjaista tietoa, että joka kolmas opettaja on miettinyt alan vaihtoa. Nämä ovat sellaisia lukuja, joita Suomessa ei ole koskaan ollut.

Olli Luukkaisen mukaan koulujen ja päiväkotien turvaamiseksi olisi tärkeää, että henkilökunta saataisiin rokotettua mahdollisimman nopeasti.

– Opettajien rokotustilanteesta ei ole tarkkoja lukemia. Koulujen ja päiväkotien toiminnan turvaamiseksi olisi tärkeää, että opettajille saataisiin se toinen rokote.

Lue myös:

    Uusimmat