Näin pikkukaupunki selätti koronaryppään – hallituksen uusille suosituksille kiitosta: "Paikallistasolla on se ketteryys"

2:03
Hallituksen uudet suositukset keräävät kiitosta kuntapäättäjiltä.

Kuntaliitto uskoo, että kunnat ovat valmiita tekemään rajoituspäätöksiä koronatilanteen niin vaatiessa. Hallitus suosittelee muun muassa etätyön laajentamista sekä yleisötilaisuuksien ja harrastustoiminnan rajaamista. Paikallisia tartuntaryppäitä on saatu hyvin kuriin muun muassa Mikkelissä ja Kuhmossa.

Runsaan 8 000 asukkaan Kuhmossa paljastui elokuun lopussa parikymmentä koronavirustartuntaa ja yli 100 altistumista. Tilanteeseen reagoitiin kunnassa nopeasti ja käyttöön otettiin useita rajoitustoimia.

"Paikallisella tasolla on se ketteryys"

Viikon ajaksi kaupungissa muun muassa suljettiin useita julkisia tiloja, lukion oppilaat siirtyivät etäopetukseen ja työntekijöille suositeltiin etätöitä. Yhteisiä tapaamisia pyydettiin välttämään. Lisäksi kaupunki jakoi kasvomaskeja.

Kaupunginjohtaja Tytti Määttä kertoo, että tilannetta oli sinänsä helppo johtaa.

– Meillä hallintosäännössä on viranhaltijoille annettu oikeassa laajuudessa valtaa, ja päätökset pystyttiin tekemään nopeasti. Myös pandemialääkärin asiantuntemuksesta oli apua, kun mietittiin rajoitusten laajuutta.

Määttä uskoo, että Suomen kunnat ovat valmiita tekemään päätöksiä, jos tautitilanne niin vaatii.

– Näen, että paikallisella tasolla on se ketteryys tehdä ne toimenpiteet jos vain se oma varautuminen on kunnossa. Uskon että paikallistaso pystyy erittäin hyvin vastaamaan tällaisiin paikallisiin koronaryppäisiin.

Tautitilanne saatiin Kuhmossa kuriin, ja kaupunki on saanut kiitosta. Tautiryppäitä on paikallisesti onnistuttu torjumaan myös muun muassa Mikkelissä. 


Suosituksia etätöihin ja yleisötilaisuuksiin

Hallituksen torstaina esittelemät alueille suunnatut suositukset liittyvät muun muassa etätyöhön sekä yleisötilaisuuksien ja harrastustoiminnan rajaamiseen. Kouluopetusta voidaan tautitilanteen mukaan vaihdella etä- ja lähiopetuksen välillä. Riippuen siitä, onko alue taudin kiihtymis- vai leviämisvaiheessa.

– Tarkoitus on, että nämä toimet ovat sellaisia täsmäiskuja sinne, missä tilanne on päällä. Ja vähän myös sen alueen ympärillä, sanoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) torstain tiedotustilaisuudessa.


Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo olevansa tyytyväinen hallituksen antamiin suosituksiin. Mitää yllättävää niissä ei sinänä ollut.

– Ne luovat hyvän pohjan sille, että eri tilanteissa olevat kunnat pystyvät tekemään päätöksiä. Pidän hyvänä myös sitä, että suosituksissa on eroteltu lasten ja aikuisten harrastukset. Myös etäopiskelun mahdollisuuden säilyttäminen perusopetuksessa oli oikea linjaus, Karhunen toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja