Mainos

Vironkielisten oppilaiden määrä räjähtänyt kasvuun Vantaalla

Viroa äidinkielenään puhuvien lasten määrä Vantaan kaupungin perusopetuksessa on kasvanut rajusti lyhyen ajan sisällä. Vantaan kaupungin opetuspäällikkö Eero Väätäinen ilmoittaa vironkielisten oppilaiden tämänhetkiseksi määräksi 404 oppilasta. Oppilasmäärä on Väätäisen mukaan kasvanut keväästä noin sadalla oppilaalla.

Helsingin tilanne on myös ollut kasvusuhdanteinen, mutta määrä ei ole Väätäisen mukaan muuttunut näin radikaalisti.

–Suurimmat syyt oppilasmäärän kasvuun ovat Suomen parempi taloudellinen tilanne ja palkkataso Viroon nähden. Virolaisilta huoltajilta on tullut esille myös tyytyväisyys suomalaiseen koululaitokseen, Väätäinen kertoo.

Suomen kielen taito hakusessa

Väätäisen mukaan Suomen kielen taito on osalla oppilaista erittäin heikko. Uusista oppilaista noin puolet joutuukin osallistumaan perusopetusta valmistavaan opetukseen, jolla pyritään antamaan lapsille riittävä kielitaito, jotta nämä voivat tulevaisuudessa osallistua normaaliin opetukseen.

–Kaikki lapset saavat myös heidän oman äidinkielensä opetusta pari tuntia viikossa. Suomen kieli on suurimmalla osalla toisena oppimääräkielenä, ja Suomea opetetaan oppilaille erillisissä ryhmissä noin kolme kertaa viikossa.

Oppilaiden kielitaidottomuus tuo lisähaastetta opettajille

Väätäinen kertoo, että jokainen tapaus, jossa oppilas ei puhu Suomea, on haasteellinen. Opettajien täytyy suunnitella opetus erityisen hyvin, ja käsitteiden selvittäminen lapsille saattaa olla hankalaa.

–Tilanne ei ole kuitenkaan aiheuttanut pahoja lisäkustannuksia kaupungille. Lapset ovat usein päässeet kouluihin, joissa on jo vironkielinen ryhmä. Näin ollen lisäkustannuksilta on onnistuttu melko hyvin välttymään, mutta ryhmäkoot ovat kasvaneet, Väätäinen sanoo.

Jokainen Suomen kaupunki on perusopetuslain mukaan velvollinen ottamaan vieraskielinen oppilas mukaan opetukseen, kunhan selkeää näyttöä asuinpaikan pysyvyydestä on.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.