Viron vaaleissa tuttu voittaja - kakkosella ei asiaa hallitukseen

Eilisten Viron parlamenttivaalien lopputulos oli suurin piirtein odotettu. Maan johdossa jatkaa kolmannen vaalikauden peräkkäin Reformipuolue. Nyt kysymys on siitä, kuka on voittajan hallituskumppani.

Reformipuolue (Reformierakond) sai 27,7 prosenttia äänistä. Hieman enemmän kuin etukäteen ennustettiin. Reformipuolueen nokkamies on nykyinen pääministeri Taavi Rõivas.

Toiseksi eniten ääniä keräsi keskusta(Keskerakond). Puolue sai kiistellyn puheenjohtajansa Edgar Savisaaren johdolla annetuista äänistä 24,8 prosenttia. Kolmantena sosiaalidemokraatit (SDE), 15,2 prosenttia äänistä.

Parlamenttiin nousi myös kaksi uutta puoluetta: Viron vapaapuolue EVA ja Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE.

Viron 101-paikkaisessa parlamentissa reformipuolue menetti voitosta huolimatta yhden paikan. Riigikoguun se saa 30 paikkaa. Keskusta saa 27 paikkaa ja sosiaalidemokraatit 15 paikkaa.

Vaalien suurin häviäjä on vaalien neljännestä sijasta huolimatta Isamaan- ja Respublikan -liitto. Se sai 13,7 prosentin kannatuksen ja 14 paikkaa parlamentista. Paikkamäärä on yhdeksän vähemmän kuin 2011.

Pikkupuolueista Eva saa riigikoguun kahdeksan paikkaa ja EKRE seitsemän paikkaa.

Reformipuolue sai myös e-äänistä suurimman osan. Annetuista 176 000 elektronisesta ääänestä puolueelle lankesi 37,5 prosenttia.

Suomalaisesta näkökulmasta virolaisessa puoluepolitiikassa on yksi silmiinpistävä yksityiskohta. Vihreillä ei ole maan parlamentissa yhtään edustajaa. Puolue ei ylittänyt äänikynnystä. Vihreiden kannatus oli vaaleissa 0,9 prosenttia. Vihreiden vaalisloganina oli muun muassa kannabiksen käytön laillistaminen.

Savisaar jälleen äänikuningas

Keskustapuolueen kokenut ja monessa liemessä keitetty puheenjohtaja Edgar Savisaar oli edellisten vaalien tapaan nytkin äänikuningas. Savisaar sai 25 075 ääntä, kakkoseksi tuli pääministeri Taavi Rõivas 15 862 äänellä. Jo edellisissä parlamenttivaaleissa 2011 Savisaar sai enemmän henkilökohtaisia ääniä kuin kukaan itsenäisen Viron historiassa.

Äänestysprosentti oli hieman toiveita alhaisempi, 64,2 prosenttia.

Edellisellä vaalikaudella reformipuolueen hallituskumppanina oli ensin Isamaan- ja Respublikan -liitto. Vuosi sitten pitkäaikaisen puheenjohtajan Andrus Ansipin siirtyminen Europarlamenttiin avasi tien Taavi Rõivasille. Uudessa hallituskokoonpanossa kaveri viereltä vaihtui SDE:ksi.

Taavi Rõivas jatkaa suurella todennäköisyydellä uuden hallituksen pääministerinä. Iso kysymys sen sijaan on, jatkavatko sosiaalidemokraatit hallituskumppanina. Keskusta toki sai toiseksi suurimman kannatuksen, mutta puolueella ja sen puheenjohtaja Savisaarella on ongelma.

Varsinkin reformipuolue on ilmoittanut jo hyvissä ajoin ennen vaalipäivää, ettei ryhdy yhteistyöhön keskustan kanssa. Muutkaan puolueet eivät ole olleet järin kiinnostuneita keskusta-yhteistyöstä.

Pääministeri Rõivas sanoi aamupäivällä Postimees-lehdelle, että hänen sanansa pitää, keskustan kanssa hallitusta ei muodosteta. Hallitusvastuuseen tulee kolme puoluetta.

– Meidän on oltava edelleen hyvä liittolainen niin Natossa kuin EU:ssakin. Teemme työtä, että liittolaistemme näkyvyys meillä suurenisi. Myös talous on hyvin tärkeä teema. Teemme töitä, että tulotaso olisi lähempänä Suomea, Rõivas sanoo.

Keskusta keräsi näissäkin vaaleissa itselleen suurimman osan venäjänkielisistä äänestäjistä.  Toiset puolueet pitävän keskustan politiikkaa liian Venäjä-mielisenä ja Tallinnan kaupunginjohtajana toimivaa Savisaarta liian itsevaltaisena. Savisaarta on vuosien aikana myös paheksuttu liian läheisistä suhteista Moskovaan. 

Lue myös:

    Uusimmat