Viranomaiset puolustautuvat: Tarkempi valelääkäriselvitys mahdoton

Sekä Valvira että Lahden kaupunki vakuuttavat, että valelääkäriin liittyvät selvitykset on tehty niin hyvin kuin mahdollista. 

Valelääkäri Esa Laihon vastaanotolla käynyt lahtelainen Pirkko Pulli-Nenonen  harmitteli MTV Uutisten tutkivan ryhmän haastattelussa sitä, että kaupunki ei oma-aloitteisesti ottanut yhteyttä Laihon potilaisiin.

Potilaita ei informoitu esimerkiksi kirjeitse tai puhelimitse. 

MTV Uutiset pyysi Lahden kaupungilta tiedon tähän mennessä aiheutuneista kuluista. Lasku on 42 000 euroa. Potilaita oli 4500. Kun summa jaetaan kaikkien potilaiden kesken, yhden henkilön paperien selvittelyyn käytettiin asiantuntijan aikaa keskimäärin vajaan 10 euron arvosta. 

Pulli-Nenonen kertoi ottaneensa itse yhteyttä Lahden kaupunkiin ja saaneensa lääkäriltä "nuivan vastaanoton".

– Olen tietenkin pahoillani siitä, jos hän on näin kokenut. Varsinaisesti mitään puhelinnumeroita yhteydenottoja varten ei ole jaettu, vaan selvitys on tehty papereiden pohjalta. Kun potilaita on 4500, rajaus täytyy jo resurssisyistä tehdä, selittää vanhusten palvelujen ja kuntoutuksen johtaja Ismo Rautiainen Lahden kaupungista. 

Esa Laihohan on kirjoittanut omalta osaltaan niihin papereihin, mitä on parhaaksi katsonut. Onko niiden pohjalta tehty selvitys kattava? 

– Se on tietysti totta, että sairauskertomuksiin tutustuminen on vain yksi tapa tehdä sitä arviota. Toisaalta vaihtoehdot ovat olleet vähissä. 

Rautiainen muistuttaa myös, että Laiho on pääsääntöisesti hoitanut potilaita yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, jolloin riski potilaiden kannalta on ollut pienempi.

Laihon toimien selvittämistä on ohjannut Valvira. 

Lääkintöneuvos Markus Henriksson, miksi potilaita tai omaisia ei ole lähestytty esimerkiksi kirjeitse ja kysytty, onko heillä hoidostaan kommentoitavaa? 

– Tätä kyllä pohdittiin. Toisaalta menettelytapoja on valittu siten, että saadaan paitsi asioihin riittävä selvyys, mutta myös niin, että selvitys tehdään tarkoituksenmukaisessa ajassa, jo rikostutkintaakin ajatellen. Systemaattisia haastatteluita Laihon potilaiden kanssa ei ollut mahdollista tehdä. 

Onko laiminlyöntejä jäänyt selvittämättä?

Henriksson huomauttaa, että potilasasiakirjat eivät ole ainoa käytetty lähde.

Lisäksi on haastateltu Laihon kanssa työskennelleitä henkilöitä sekä hyödynnetty reseptiselvityksiä ja oikeuslääkäreiden arvioita. Potilaisiin on oltu yhteydessä esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa Valviralle on kanneltu Laihosta. 

Henriksson ei suostu arvioimaan, voiko Laihon jäljiltä olla vielä selvittämättömiä laiminlyöntejä.

– Tähän varmasti palataan tulevissa oikeuskäsittelyissä, joten en voi ottaa siihen kantaa nyt. 

Poliisi epäilee Laihoa kolmesta taposta ja viidestä törkeästä pahoinpitelystä. Laiho on itse kiistänyt epäilyt. 

Lahti saattaa hakea maksajaa kuluihin

Lahden vanhusten palvelun ja kuntoutuksen johtajan Ismo Rautiaisen mukaan urakka on ollut iso. 

– Noin 15 lääkäriä osallistui tähän. Osa papereista on luettu useamman lääkärin voimin. Samanaikaisesti on täytynyt tietenkin hoitaa muut työt. 

Tähän mennessä jokainen kunta tai yksityinen hoitolaitos on hoitanut kulunsa itse. Lahdelle niitä on syntynyt noin 42 000 euroa. Rautiaisen mukaan kaupunki saattaa harkita sitä, että laskulle haetaan muutakin maksajaa. 

– Kuluista on pidetty tarkkaa seurantaa, koska tottakai prosessin päätyttyä täytyy miettiä, millaisiin toimenpiteisiin ryhdytään.

Rautiainen ei yksilöi, mistä maksajaa lähdettäisiin etsimään. 

Lue myös:

    Uusimmat