Mainos

Viljasta ylituotantoa - kesantoprosentti kaksinkertaiseksi

Viljasta on tulossa ylijäämää ja tuotantoa on leikattava, arvioi EU-komissio, joka ehdottaa pakollisen kesantoprosentin kaksinkertaistamista seuraavalla satokaudella. Komission tänään julkistaman ehdotuksen mukaan viljelijät velvoitettaisiin kesannoimaan kymmenen prosenttia peltoalastaan, kun osuus on nykyisin viisi prosenttia.

Kymmenen prosentin kesannointi merkitsee EU-tasolla 1,5 miljoonan hehtaarin ottamista tuotannosta pois ja tuotannon pienenemistä 8 miljoonan tonnin edestä. Maatalouskomissaari Franz Fischler arvioi, että ilman kesantoalan kasvattamista seuraus olisi, että satokauden 1999-2000 lopulla EU joutuisi ostamaan interventiovarastoon jopa 30 miljoonaa tonnia viljaa. Tämän vuoden sadon odotetaan nousevan noin 200 miljoonaan tonniin, kuten viime vuonnakin. Maailmanmarkkinoilla kysyntä on heikonlaista, kulutus ei kasva ja jo tämän vuoden sadosta jää noin 20 tonnia interventiovarastoon.

Päätöksen ensi satokauden kesantoprosentista tekevät EU-maiden maatalousministerit määräenemmistöllä. Viljelijät saavat kesannoidusta alasta hehtaarikohtaista tukea. Ranska ilmoitti heti ehdotuksen julkistamisen jälkeen, että se vastustaa kesantoprosentin korottamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.