Mainos

Viisumivapaussopimus allekirjoitettiin

Suomen ja Viron välinen viisumivapaussopimus on allekirjoitettu Tallinnassa. Viisumit poistuvat maiden väliltä 1. toukokuuta. Sopimuksen allekirjoittivat ulkoministerit Tarja Halonen ja Toomas Hendrik Ilves.

Ulkoministeri Halonen toivotti allekirjoitustilaisuudessa kaikki virolaiset tulemaan ja kokemaan lähimmän naapurinsa Suomen. Allekirjoittamistilaisuudessa Viron ulkoministeriössä muistutettiin, että edellisestä viisumivapauden solmimisesta tulee 17. toukokuuta kuluneeksi 70 vuotta.

Uutta viisumivapautta valmisteltiin vuodesta 1995 alkaen. Sen toteuttaminen on vaatinut muun muassa sopimukset laittomasti maahan tulleiden palauttamista ja yhteistyöstä rikosten torjunnassa sekä Viron passien ja passirekisterin uusimista.

Ulkoministerit vakuuttivatkin tänään Viron passijärjestelmän olevan uudenaikaisimpia maailmassa. Uusissa Viron passeissa on turvakoodi, joka voidaan lukea tietokoneella. Vanhoihin passeihin koodi on lisätty erillisellä tarralla.

Viisumivapauden on pelätty helpottavan myös rikollisten liikkumista maiden välillä. Ulkoministeri Halosen mukaan viisumivapauden tarkoitus on ratkaista ongelmia eikä luoda niitä.
-Siksi viisumivapaus ei merkitse täydellistä vapautta. Meidän velvollisuutemme EU:n jäsenenä on varmistaa, ettei unioniin saavu ei-toivottuja elementtejä, Halonen sanoi.

Halonen uskoi, että viisumivapaus merkitsee matkustamisen tasa-arvoistumista. Esimerkiksi liikemiehet ovat nytkin päässeet matkustamaan helposti maasta toiseen, mutta tavalliselle kansalle viisumien saaminen ja niiden hinta on merkinnyt matkustamisen vaikeutumista.

Virolaiset pitävät viisumivapautta yhtenä askeleena EU-jäsenyyden tavoittelussa. Pohjoismaista Tanska on solminut viisumivapauden aikaisemmin ja Ruotsin kanssa virolaiset solmivat sopimuksen eilen. Myös Ruotsin kanssa viisumit poistuvat vappuna.

Viisumivapauden uskotaan lisäävän tuntuvasti Suomen ja Viron välistä laivamatkustamista. Etenkin virolaisten virta Suomeen kiihtyy. Varsinkin alkuvaiheessa matkustajamäärien lisääntyminen lisää jonoja passintarkastuksessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.