Ihotautilääkäri varoittaa pitkistä ripsistä haaveilevia: Kauneustuote voi pahentaa tummia silmänalusia

Meikkipussin siivous: näin kauan kosmetiikka säilyy 2:06
Ethän meikkaa vanhoilla meikeillä? Näin kauan kosmetiikka säilyy.

Ihotautilääkärit muistuttavat, että suositut ripsiseerumit saattavat tehdä ripsistä pitkät ja paksut, mutta aiheuttaa myös ikäviä sivuvaikutuksia.

Säännöllisesti käytettynä ripsiseerumien on todettu parantavan ripsien kuntoa. Riippuen seerumista tuotteen luvataan pidentävän, vahvistavan ja jopa kihartavan käyttäjänsä ripsiä.

Seerumit sisältävät ripsiä hoitavia ja vahvistavia aktiiviaineita, jotka tukevat paitsi ripsiä myös niiden karvatuppia. Ripsien uudistumissykli on normaalisti noin kuukauden mittainen. Seerumit eivät olet yhden yön ihmeaineita, vaan tuotetta on käytettävä säännöllisesti viikkojen ajan, kunnes tulokset alkavat näkyä.

Well + Good haastatteli kolmea ihotautilääkäriä ja kysyi ripsiseerumien mahdollisista sivuvaikutuksista.

Tyypillisesti seerumit sisältävät ripseä vahvistavia ja hoitavia ainesosia, kuten peptidejä ja rasvahappoja. Yhdessä seerumin ainesosat stimuloivat karvankasvua ja estävät sen katkeamisen ennen aikojaan samalla tapaa kuin hiustenhoitoaineet.

Viikkojen käytön jälkeen ripsiseerumi palkitsee käyttäjänsä paksuilla ja pidemmillä omilla ripsillä. Parhaimmillaan kerros ripsiväriä riittää saamaan yhtä näyttävän lopputuloksen aikaan kuin tekoripsillä tai ripsienpidennyksillä.

Ennen kuin hankit ripsiseerumin on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että se saattaa tuoda mukanaan tiettyjä sivuvaikutuksia, jotka eivät välttämättä ole pitkien ja paksujen omien ripsien arvoisia.

1. Hyperpigmentaatio silmien ympärillä

Vaikka monelle seerumit ovat olleet edullisempi vaihtoehto kuin kuukausittain toistuvat ja omia ripsiä kuluttavat ripsienpidennyskierteet, haluaa ihotautilääkäri Mona Gohara muistuttaa muutamasta seerumien käyttöön liittyvästä asiasta, jotka on hyvä pitää mielessä.

– Kannatan ehdottomasti ripsiseerumien käyttöä. Toivon vain, että käyttäjät olisivat varovaisia hyperpigmentaation kanssa. Joskus sitä voi olla vaikea saada häivytettyä, Gohora toteaa.

Moni ripsiseerumeja käyttävä on saattanut huomata, että käytön myötä tummat silmänaluset ovat aiempaa tummemmat. Silmien ympärille muodostuva hyperpigmentaatio on yleisimpiä ripsiseerumien sivuvaikutuksia. Sen takia on suositeltavaa, että käyttäessäsi ensimmäistä kertaa ihonhoitorutiinissasi ripsiseerumia, seuraat mahdollisia pigmenttimuutoksia silmien ympärillä.

Ihotautilääkäri Ranella Hirsh nostaa parhaimmaksi vaihtoehdoksi hyperpigmenaation hoidossa ripsiseerumin käytön välittömän lopettamisen.

2. Punoittavat ja kutiavat silmät

Jotkut ihmiset saattavat kokea silmienärsytysoireita käyttäessään ripsiseerumeita. Punoitusta ja silmien kutinaa suositellaan hoidettavaksi seerumin lopettamisella ja hellävaraisella kosteusvoiteella. Myös hydrokortisonivoide voi auttaa ihon ärsytykseen.

3. Muutokset silmien värissä

Yalen yliopiston dermatologian apulaisprofessori Lisa Donofrio nostaa esiin kolmannen erittäin harvinaisen sivuoireen, josta kuitenkin kannattaa olla vähiten huolissaan.

Donofrion mukaan uskomus siitä, että ripsiseerumin käyttö saattaisi muuttaa sinisilmäisen ruskeasilmäiseksi on peruja Yhdysvaltalaisen Latisse-ripsiseerumin kliinisistä kokeista vuosien takaa. Kokeissa ei havaittu yhtäkään muutosta silmien pigmentissä, mutta Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto eli FDA piti Latissen teettämiä kokeita liian suppeina. Sen sijaan, että koetta olisi laajennettu ja seerumin markkinoille tuloa olisi siirretty, Latisse ja FDA päätyivät kompromissisopimukseen.

Donofrion mukaan Latisse-seerumissa käytettiin yhtenä ainesosana erästä lääkettä, jota käytetään glaukooman hoidossa silmätippoina. Kyseinen aine voi erittäin harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa pigmenttimuutoksia silmässä. Donofrion mukaan vain yksi prosentti käyttäjistä on kokenut pigmenttimuutoksia silmässä ja hänen mukaansa käyttö liittyi nimenomaan silmätippoihin eikä niinkään ripsiseerumin tapaiseen käyttöön. Sen takia silmänvärin muutokset ovat mainittuna erittäin harvinaisena sivuvaikutuksena ripsiseerumien pakettien kyljissä.

Myös Shape julkaisi viime keväänä artikkelin siitä, kuinka ripsiseerumit voivat tummentaa silmien väriä. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat